Annonce
Odder

Mød Snøvsen: Bison-baby blev afvist af sin mor - det giver fast arbejde til hel familie

Dorte Damgaard Hansen med Snøvsen, som drikker mælk af flaske hver fjerde eller femte time. På et døgn bliver det til mere end 10 liter. Foto: Morten Pape
Dorte Damgaard Hansen havde forrygende travlt med familiens spisested, Alrø Købmandsgård, da en nyfødt bisonkalv pludselig krævede al hendes opmærksomhed.

Alrø: Normalt er bisonokser menneskesky og passer helst sig selv, hvis de kan færdes i flok og har adgang til halm, vand og græs. Men er man en nyfødt bisonkalv uden mulighed for at patte hos sin mor, kan de tobenede i den grad bruges.

Den lille bisonkalv føler sig helt tryg sammen med sine menneskeforældre. Så tryg, at den følger efter dem, hvis de glemmer at lukke døren. Foto: Morten Pape

Det har familien Damgaard Hansen på Alrø måttet sande, efter en af deres 34 amerikanske bisoner, der bor på øen, for godt 14 dage siden kælvede men efterlod sin nyfødte kalv på jorden.

Efter fødslen slikkede den nybagte mor ganske vist kalven ren, men derefter viste hun ingen interesse for sit afkom. Heller ikke, da den forsøgte at patte hos hende.

Annonce

- Vi så ikke selve fødslen, men allerede samme dag kunne vi se, at kalven blev betragtet som uvelkommen af alle de andre bisonokser, som sparkede til den. Det var bare ikke til at bære, så selv om man generelt skal holde sig fra flokken, besluttede vi at hente den ud af folden, fortæller Dorte Damgaard Hansen.

Den nyfødte kalv blev bragt i sikkerhed ved, at Henrik Damgaard Hansen i familiens varebil  stille og roligt kørte ind i folden, snuppede den nyfødte og skyndte sig at smække bildøren. Siden har Snøvsen, som kalven siden er blevet døbt, betragtet ham som sin basismor.

Mad hver fjerde time

Men hvordan hjælper man så en 20 kilo tung bisonkalv, som formentlig vil ende med at veje 700 kilo, og som gerne skal kunne indgå i flokken, når den efter ca. fem måneder skal tilbage i folden?


Snøvsen vokser i raketfart, så det er nok bedst, at vi kan styre hende en smule, så længe hun lever det frie liv som familiens kæledægge. Derfor har hun fået en grime.

Dorte Damgaard Hansen


De første 14 dage har det for familien Damgård Hansen mest af alt handlet om at få Snøvsen til at overhovedet spise noget af den mælkeerstatning, som normalt bruges til lam og føl. Den første gang foregik det med sonde, men siden har Snøvsen fået halvanden liter mælkeerstatning hver fjerde time, hvilket har vendt op og ned på familiens rutiner.

Der er god plads at bolte sig på i familien Damgaard Hansens have på Alrø. I baggrunden ses den bisonflok, som rummer kalvens mor. Dem kan man se på behørig afstand, hvis man kører ned ad Grønvej, parkerer på den angivne plads og så ellers følger skiltene. Den lille kalv holdes til gengæld helt adskilt fra offentligheden. Foto: Morten Pape

Specielt for Dorte Damgaard Hansen, der i foråret åbnede caféen Alrø Købmandsgaard, som hun har stor succes med.

- Det er fuldstændig som at have fået en baby igen. Snøvsen får sin første flaske klokken 5.30 og den sidste lige før midnat. Det betyder, at jeg somme tider må slippe arbejdet i cafeen og skyndes mig hjem for give flaske. Det er superhyggeligt, men også lidt besværligt, siger Dorte Damgaard Hansen og klør Snøvsen bag øret.

Annonce

Skal tilbage til flokken

Hvad angår Snøvsens fremtid, er familien Damgaard Hansen fast besluttet på, at de vil forsøge at integrere bisonkalven i en af deres to bisonflokke, når den er ca. fem måneder gammel. Sandsynligvis i den flok, som ikke inkluderer Snøvsens mor.

Indtil da bor den lille kalv i sin egen lille hestefold, hvor den dagligt får sig en snak over hegnet med to islænderheste.

Snøvsen har fået sin egen lille fold, hvor den står, når familien ikke kan holde opsyn med den. Men så kan den jo få sig en snak med naboen - to heste, som viser stor interesse for bisonkalven. Foto: Morten Pape

Meget af tiden får den dog lov til at løbe frit rundt i familiens have, hvor den troligt følger efter enten Dorte Damgaard Hansen eller primærfar Henrik Damgaard Hansen. Går familien tur, følger dyret også efter dem, men i de seneste par dage har den lært at bruge grime. For en sikkerheds skyld.

- Hun vokser jo i raketfart, så det er nok bedst, at vi kan styre hende en smule, så længe hun lever det frie liv som familiens kæledægge. Men når hun er klar, vil vi lukke hende ind til en bisonflok, så hun kan blive helt "vild" igen. Vi ved fra andre avlere, at det kan lade sig gøre, selv om vi hygger med hende lige nu, siger Dorte Damgård Hansen og indrømmer, at hun er kommet til at holde "uprofessionelt" meget af Snøvsen - så meget, at bisonkalven næppe ender som bisonspegepølse eller -burger på Alrø Købmandsgård, hvor det eller er en af delikatesserne.

Efter en frisk løbetur i haven er det godt med et lille hvil. Foto: Morten Pape

- Nej, du bliver nok avlsko, min skat. Det fortjener du, når du selv blev forladt, siger hun og klapper Snøvsen.

Annonce
Horsens For abonnenter

Snart går det løs på VIA's nye skole til 600 mio. kr: Se billederne af de nye rammer kort inden studiestart

Danmark

Torsdagens coronatal: Syv færre indlagt det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Sovende mand vækket af røg, da huset brændte

Horsens For abonnenter

Daniel svæver hen over byen - og når det ikke blæser nok, har han selv vind med på ryggen

Sport

Malte Kiilerich er blevet en profil i forsvaret

Kultur

Padelcenter laver ny turnering med rejse på højkant - og lokalt krav til deltagerne

Sport

John Madsen er død

Horsens For abonnenter

Flere partier er bekymrede over stort antal dispensationer i byggesag fra sydbyen: V opfordrer borgmester til at gribe ind

Horsens

Gravsten viklet ind i afspærringstape: Det handler om sikkerhed for gæsterne på kirkegården

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Danmark

Vejdirektoratet hæver hastigheden på motorvejen: Her må du fremover køre 130 km/t

Erhverv

Bageri måtte vente i 11 måneder på et forventeligt nej fra en offentlig myndighed

Debat

Genbrug kan gøres bedre: Hvorfor må vi ikke klunse på genbrugspladsen?

Horsens For abonnenter

Årets højdepunkt venter for Horsens-skib: Halifax-bombefly fra krigen skal op fra havets dyb

Horsens

Kæmpestort loppemarked vender tilbage: Gå på genbrugsjagt på hele Fængslets grund

Annonce