Annonce
Skanderborg

Mø bragte morgendagens lyd til Smukfest

Mø brød igennem med albummet "No Mythologies To Follow" i 2014 og har siden shoppet i de globale danselokaler og leget med internationale producere som Diplo. Onsdag spillede hun på Smukfests største scene. Foto: Axel Schütt

Iført elefanthue indledte den danske sangerinde en popbasker af en koncert, hvis eneste minus var, at den var for kort.

SMUKFEST: Pigerne med Britney-T-shirts kunne spottes på lang afstand på den nyåbnede festivalplads i Skanderborg. Den amerikanske superstjerne stod øverst på plakaten på årets Smukfest, og hele dagen varmede fansene op.

Men fire timer før koncerten gik danske Mø på scenen, og det blev en koncert, som hendes fans - og de som endnu ikke er fans - nok skal huske.

Mø indledte med "Roots" med ansigtet dækket af en sort elefanthue. Et klart statement til det nyligt indførte maskeringsforbud, og det er vist den stærkeste markering fra en dansk popkunstner hidtil. Og så til en hyggelig familiefest, som musikfestivalen i Bøgeskoven jo er.

Annonce

Smukfest

Bøgescenerne

onsdag aften

Mø på Smukfest. Foto: Axel Schütt

Egne orienteringspunkter

Derefter kom korthårsfrisuren frem. Og så fulgte en 70 minutter lang magtdemonstration, som viste, at Karen Marie Ørsted, som hun hedder, tilhører fremtiden.

De unge stod stod foran og var totalt med under den nye sang "Nostalgia", hvor Mø synger om sin første forelskelse. Og man må håbe, de unge Bacardicampister lyttede efter og vil nynne den sang, når de går hjem til deres telte på Kærligheden.

Mø har haft mange hjem i sin succesfulde karriere. Som så mange andre var hun engang en Spice Girls-fan. Men siden "No Mythologies To Follow" i 2014 har hun bevæget sig frit rundt og har for længst fundet sine egne orienteringspunkter, shoppet i de globale danselokaler og leget med internationale stjerneproducere.

Og som en af sangene på debuten hedder, "Walk This Way", har hun formået at udstikke en retning, som hendes publikum verden over har lyst til at følge. Hårmode kan man demonstrere på mange måder.

Mø på Smukfest. Foto: Axel Schütt

En rullesky af beats

Det kan godt være, den 29-årige sangerinde selv stadig tænker på sig selv som pigen fra Fyn, der har det bedst med at sidde i sin lille hule og synge om sine følelser. Men Mø, som engang eksperimenterede med lyde i en hjemmelavet vokalboks lavet af gamle tæpper, har en plads på den internationale musikscene.

Respekt for en kunstner, som kører i et gear, der er hendes helt eget. Musikkens regler har altid været der for at blive brudt. Det gør Mø - mere og mere. Der er færre af de store dramaer, og mørket har fundet et godt leje i tropical pop/EDM/r'n'b-universet.

Hun også gør noget interessant med gamle numre som "Pilgrim" og "Kamikaze". Kamikaze betyder oprindeligt "guddommelig vind" på japansk. Og under koncerten kunne man mærke den sjæl, som ligger og vibrerer i hendes elektroniske lydunivers. Den halvanden times seance var som en rullesky af beats i et skønt virvar af pludselige, meget kraftige vindstød, synthflader og heftig dans. Og så bassen, der kørte os helt til "Final Song".

Gad vide, hvor Mø er på vej hen. Er hun pilgrim? Eller er hun pilot?

5 stjernerMø, Smukfest, Bøgescenerne

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Borgerforslag: Nej til gensidig forsørgerpligt

Læserbrev: Alternativet mener, at alle regler om gensidig forsørgerpligt skal fjernes. Man skal som syg ikke tvinges til enten at leve alene eller i ydmygelse ved at være økonomisk afhængig af sin partner. Vi synes, det er glædeligt at se endnu et borgerforslag få over 50.000 underskrifter og vil gerne sige tak til dem, der har stillet det, og til alle dem, der har skrevet under på et så vigtigt forslag. Onsdag kommer forslaget til 1. behandling i Folketinget. Reglen om gensidig forsørgerpligt er fra 1926 og forældet. Den skulle beskytte den hjemmegående hustru og børnene mod, at manden brugte sin løn uden for husstanden. Jeg forstår faktisk ikke, at der findes gensidig forsørgerpligt i et samfund, som økonomisk i 2019 er baseret på, at to eller flere mennesker i en husholdning har to indkomster. Et samfund, hvor vi lever selvstændige liv og har hvert vores cpr-nummer, og hvor vi har ret til selvstændigt at kunne råde over hvert vores liv. Jeg mener ikke, det kan være rigtigt, at vi i vores såkaldte rige samfund straffer handicappede, syge og ældre mennesker økonomisk, fordi de har fundet kærligheden og ønsker at dele deres hverdag med et andet menneske eller en familie. Ikke nok med at disse mennesker ofte socialt og mentalt føler sig som en stor byrde over for deres raske partner, børn mm., fordi de er varigt syge. De skal også føle sig som en klods om benet på deres partner, fordi de nu er en økonomisk byrde og ikke kan bidrage til familiens fælles underhold, og fordi de skal gå tiggergang for at kunne dække deres egne udgifter til f.eks. medicin og behandlinger. Hvordan kan et demokratisk land, som bryster sig af at være en velfærdsstat og have et sikkerhedsnet for alle syge og svage, stadig lade denne utidssvarende lov bestå? Der er ikke nogen økonomisk beregning på, hvad det koster at afskaffe gensidig forsørgerpligt. Jeg vil dog her argumentere for, at der er meget at spare - økonomisk og menneskeligt. Man kan forestille sig, at det ville hjælpe på den store boligmangel, når flere mennesker vælger at bo sammen. Udbetaling Danmark skal ikke bruge ressourcer på at lave beregninger flere gange årligt for at få modregninger for ægtefælles/samboendes indkomst til at gå op. Kommuner skal ikke indhente lønsedler og beregne, hvad en ægtefælle kan få i kontant- og uddannelseshjælp, integrationsydelse og pension. Ensomheden vil falde. Mange ældre er ensomme, hvilket koster samfundet ca. otte mia. kr. hvert eneste år. Flere ældre kan blive længere i eget hjem. I dag tør ældre ikke risikere at blive betragtet som samboende ved at have en ven, de deler oplevelser, mad eller rejser med grundet forsørgerpligten. Man behøver nemlig ikke fysisk at bo sammen for at være omfattet af den gensidige forsørgerpligt. Vi håber inderligt, at alle partierne vil støtte forslaget.

Horsens For abonnenter

Hans har en finger med i alt i Vestbirk - uden at råbe op om det

Annonce