Annonce
Skanderborg

Mø bragte morgendagens lyd til Smukfest

Mø brød igennem med albummet "No Mythologies To Follow" i 2014 og har siden shoppet i de globale danselokaler og leget med internationale producere som Diplo. Onsdag spillede hun på Smukfests største scene. Foto: Axel Schütt

Iført elefanthue indledte den danske sangerinde en popbasker af en koncert, hvis eneste minus var, at den var for kort.

SMUKFEST: Pigerne med Britney-T-shirts kunne spottes på lang afstand på den nyåbnede festivalplads i Skanderborg. Den amerikanske superstjerne stod øverst på plakaten på årets Smukfest, og hele dagen varmede fansene op.

Men fire timer før koncerten gik danske Mø på scenen, og det blev en koncert, som hendes fans - og de som endnu ikke er fans - nok skal huske.

Mø indledte med "Roots" med ansigtet dækket af en sort elefanthue. Et klart statement til det nyligt indførte maskeringsforbud, og det er vist den stærkeste markering fra en dansk popkunstner hidtil. Og så til en hyggelig familiefest, som musikfestivalen i Bøgeskoven jo er.

Annonce

Smukfest

Bøgescenerne

onsdag aften

Mø på Smukfest. Foto: Axel Schütt

Egne orienteringspunkter

Derefter kom korthårsfrisuren frem. Og så fulgte en 70 minutter lang magtdemonstration, som viste, at Karen Marie Ørsted, som hun hedder, tilhører fremtiden.

De unge stod stod foran og var totalt med under den nye sang "Nostalgia", hvor Mø synger om sin første forelskelse. Og man må håbe, de unge Bacardicampister lyttede efter og vil nynne den sang, når de går hjem til deres telte på Kærligheden.

Mø har haft mange hjem i sin succesfulde karriere. Som så mange andre var hun engang en Spice Girls-fan. Men siden "No Mythologies To Follow" i 2014 har hun bevæget sig frit rundt og har for længst fundet sine egne orienteringspunkter, shoppet i de globale danselokaler og leget med internationale stjerneproducere.

Og som en af sangene på debuten hedder, "Walk This Way", har hun formået at udstikke en retning, som hendes publikum verden over har lyst til at følge. Hårmode kan man demonstrere på mange måder.

Mø på Smukfest. Foto: Axel Schütt

En rullesky af beats

Det kan godt være, den 29-årige sangerinde selv stadig tænker på sig selv som pigen fra Fyn, der har det bedst med at sidde i sin lille hule og synge om sine følelser. Men Mø, som engang eksperimenterede med lyde i en hjemmelavet vokalboks lavet af gamle tæpper, har en plads på den internationale musikscene.

Respekt for en kunstner, som kører i et gear, der er hendes helt eget. Musikkens regler har altid været der for at blive brudt. Det gør Mø - mere og mere. Der er færre af de store dramaer, og mørket har fundet et godt leje i tropical pop/EDM/r'n'b-universet.

Hun også gør noget interessant med gamle numre som "Pilgrim" og "Kamikaze". Kamikaze betyder oprindeligt "guddommelig vind" på japansk. Og under koncerten kunne man mærke den sjæl, som ligger og vibrerer i hendes elektroniske lydunivers. Den halvanden times seance var som en rullesky af beats i et skønt virvar af pludselige, meget kraftige vindstød, synthflader og heftig dans. Og så bassen, der kørte os helt til "Final Song".

Gad vide, hvor Mø er på vej hen. Er hun pilgrim? Eller er hun pilot?

5 stjernerMø, Smukfest, Bøgescenerne

Annonce
Annonce

Seneste nyt

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Renosyd: Vi ønsker fuld gennemsigtighed og åbenhed om vores indsamling af plast til genanvendelse

Læserbrev: Skanderborg og Odders borgere er gode til at sortere affald. I 2018 indsamlede Renosyd 800 ton plast fra de lokale husholdninger, og langt det meste er genanvendt. Vi bliver også forfærdede over billederne af store plastbjerge i Malaysia, og det er relevant at spørge sig selv, hvor plasten fra Skanderborg og Odder bliver af. Når vi beder borgerne om at sortere affald, skal det give mening. Renosyd ønsker fuld gennemsigtighed og åbenhed om vores indsamling af plast til genanvendelse, også på de områder, hvor det er vanskeligt. I Skanderborg og Odder sorterer borgerne emballage af hård plast i en beholder derhjemme. Alt andet plast kan de aflevere i fem forskellige containere på genbrugspladserne. På vores hjemmeside fortæller vi, hvad der sker med den plast, vi samler ind. Der er ingen grund til at skabe tvivl om vores ansvar for at sikre den bedst mulige udnyttelse af ressourcerne i affaldet. Vi vil gerne tale om udfordringerne og dilemmaerne. Lad os bare nævne tre: Kommuner og affaldsselskaber sender opgaver i udbud. Det gælder også plast, der skal sorteres og oparbejdes til genanvendelse. Ingen danske virksomheder byder ind, og der findes ikke anlæg i Danmark, der kan genanvende det blandede emballageplast fra husholdninger. Renosyd indsamler 800 ton plast om året. Selv om det kan lyde af meget, er det en meget lille mængde, og muligheden for at følge vores plast til det yderste led er meget begrænset. Plasten fra Skanderborg og Odder bliver blandet med plast fra andre kommuner, allerede inden det har forladt Danmark. Der er meget plastemballage, der slet ikke kan genanvendes. Hvordan skal borgerne kunne se forskel på den gode plast, der er egnet til genanvendelse, og den dårlige plast, som vi helst ville udnytte til energi i vores affaldsenergianlæg i Skanderborg? Vores svar er, at det skal de ikke. Det er vores ansvar. Borgerne skal fortsætte med at sortere plast, fordi det giver mening at spare ressourcer og skåne miljøet. Renosyd skal nok tage sig af det på bedste vis. Sortering og indsamling af plast er blot ét led i værdikæden til bedre genanvendelse af plast. For at komme i mål er der behov for udvikling og bedre styring i alle led i kæden. Vi har derfor med glæde konstateret, at vores nye miljøminister, Lea Wermelin, nu har bragt problemerne op på EU-niveau. Renosyd fortsætter arbejdet med at øge indsamlingen af plast. Vi samarbejder med en lang række private firmaer, og vi samarbejder på tværs af kommuner og affaldsselskaber med det samme mål for øje: at sikre den bedst mulige genanvendelse af plast. (Forkortet, red.)

Annonce