Annonce
Horsens

Mærk ølivet i op til fire måneder: Prøvelejlighed på Endelave skaber stor interesse

Ib og Sonja Elgaard flyttede til Endelave for fire år siden efter kun ét besøg på øen og har aldrig fortrudt. Muligheden for lidt prøvetid er dog et plus, siger de. Foto: Per Algreen/Horsens Kommune
Bo stort set gratis på Endelave i op til fire måneder, lyder et tilbud, som gerne skulle munde ud i flere fastboere på øen.

Endelave: Indbyggertallet på Endelave er svagt stigende, men der er plads til flere, og en prøvelejlighed i øens gamle skolebygning skal skubbe til den udvikling.

Tiltaget med en stort set gratis lejlighed på 60 kvadratmeter til folk, der vil se ø-livet an, blev søsat i foråret, og interessen er stor, lyder det i en pressemeddelelse fra Horsens Kommune.

12 potentielle tilflyttere henvendte sig i de første fire dage efter offentliggørelsen, og der er løbende henvendelser fra hele landet, lyder det.

Tre familier er p.t. skrevet op til at flytte ind i lejligheden, der er fuldt møbleret og ligger på 1. sal i den tidligere skole.

Ib Elgaard fra Endelaves bosætningsgruppe siger, at det især er folk fra større byer, der henvender sig med ønsket om havudsigt og frisk luft. De kan være fra for eksempel de københavnske forstadsområder.

Ib Elgaard og hans hustru Sonja købte hus på Endelave for fire år siden. De havde kun besøgt øen én gang inden den beslutning og har aldrig fortrudt, men en prøvetid er alligevel meget godt, mener de.

Ifølge Ib Elgaard er den realistiske målgruppe 50-60-årige med børn og børnebørn.

- I dag har folk i denne aldersgruppe masser af energi, penge og erfaring, og med mange år foran sig kan de forhåbentlig være med til også at trække børn og børnebørn til øen, siger han i pressemeddelelsen.

Interesserede udfylder et spørgeskema, hvor de kort fortæller om baggrunden for ønsket om at flytte til Endelave.

- Det giver os et billede af, om de kan få en god oplevelse ud af det, siger Ib Elgaard.

Annonce

Prøvelejlighed på Endelave

Det koster 1500 kroner med forbrug og depositum på 1000 kroner samt 500 kroner til slutrengøring at leje en prøvelejlighed på 60 kvadratmeter i op til fire måneder.

Lejligheden kan ikke lejes i sommermånederne.

Læs mere på oenendelave.dk/tilflytning/

Prøvetid på op til fire måneder

Muligheden for at bo i prøvelejligheden var en del af budgetaftale 2019 i Horsens Kommune.

Endelave forsøgte sig med et lignende tiltag for mere end 20 år siden. Da lavede man indslusningslejligheder, hvor øboere kunne bo i den første tid på Endelave.

Tiltaget gav mange nye beboere på øen i kortere perioder, men ingen valgte at bo på Endelave permanent, lød det fra Karsten Kragh Hansen, formand for Endelave Beboerforening, i en artikel i Horsens Folkeblad sidste år.

Modellen er nu lidt anderledes. Interesserede kan bo i op til fire måneder i prøvelejligheden og få et indtryk af ø-livet, mens de stadig har deres bolig på fastlandet.

Endelave har 156 fastboende indbyggere pr. 1. januar 2019 - en stigning på fem fra året før.

Bo stort set gratis i op til fire måneder på 1. sal i den gamle skole, lyder et tilbud til dem, der overvejer at skifte fastlandet ud med en øtilværelse. Foto: Per Algreen/Horsens Kommune
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Akutlægehelikopterne redder masser af liv

Leder

Leder: Tag debatten - den er gratis

Er der noget, der kan sætte sindene i kog i Horsens, er det byens udseende. Seneste eksempel er viceborgmester Martin Ravns læserbrev om, at Lilli Gyldenkildes Torv efter hans mening kan blive den næste ghetto i Horsens. Efterfulgt af et læserbrev af Sisse Landert, som græmmes over sin bys udseende. Efterfulgt af to læserbreve fra Andreas Boesen og Susan Gyldenkilde, som forsvarer byggeriet. I avisen og på hsfo.dk har vi gennem flere år dækket både planer, spadestik, beslutninger og kritik tæt og grundigt. Emnet optager vores læsere helt enormt. Det kan vi se både på hsfo.dk og i de kommentarer, vi får til artiklerne via Facebook. Derfor vil vi gøre alt, hvad vi kan, for at afdække udviklingen og på fair og ordentlig vis bringe de forskellige synspunkter videre. Nogle af artiklerne bringer vi gratis på hsfo.dk, mens andre kræver, at man har betalt abonnement. Det får vi jævnligt kritik for af læsere, som mener, at når det er en artikel, der interesserer mange, bør den være gratis. Jeg medgiver, at vi selv har et medansvar for den manglende forståelse, fordi medierne i en periode forærede alt indhold væk på digitale platforme. Men i takt med fyringer af journalister og fotografer verden over er der ved at komme en forståelse for, at ordentlig journalistik koster penge at lave og er en vare, der skal betales for. I debatten om byens udseende tog kritikken en ny drejning, da byrådsmedlem Jakob Bille skrev følgende i en kommentar på Facebook: "Folkebladet kunne nu godt have gjort denne artikel tilgængelig for alle. De har jo valgt at gøre alle de kritiske indlæg tilgængelige for alle." Bare så der ikke er nogen tvivl: Læserbreve er altid gratis indhold på hsfo.dk. Uanset om de er for eller imod, hvad et byråd har besluttet. Fælles for det indhold, det kræver et digitalt abonnement at få adgang til, er derimod, at det er unik og selvstændig journalistik. Tendensen på vores og de fleste andre medier er, at flere og flere artikler bliver låst. På hsfo.dk har vi også det princip, at den daglige leder, som du læser her, er betalt indhold - bare ikke lige i dag, hvor alle kan læse med.

Annonce