Annonce
Hedensted

Mårhunde myldrer frem på Juelsminde-halvøen - jægerne har sved på panden

Fredag eftermiddag gik denne mårhund i en fælde ved Klakring. Dyret er nu blevet forsynet med gps, så jægerne kan holde øje med, hvor dens mage og eventuelle unger opholder sig. Foto: John Ravn

Siden nytår er der skudt eller fanget 31 mårhunde. Den invasive art er set på flere gårde og godser i området.

Juelsminde: Jægerne på Juelsminde-halvøen har ekstra travlt i øjeblikket.

Det vrimler nemlig med mårhunde i området. Siden nytår har jægere skudt eller fanget 31 mårhunde. Til sammenligning blev der fanget 39 mårhunde i 2016 og 20 i 2015. Så sent som søndag aften blev der skudt en mårhund ved Barritskov og en ved Jensgård, og mandag blev der taget tre hvalpe i Klakring ved hjælp af et såkaldt judasdyr.

- Der ser ud som om antallet af mårhund i vores område stiger voldsomt. Der er observeret mårhund på Rosenvold, Barritskov, Palsgaard, Jensgård og Stensballegård, fortæller John Ravn fra Rårup Jagtforeningen.

- Det er kommet lidt bag på os, at der er så mange, og at der hurtigt kommer et nyt par, hvis vi har fjernet et, siger John Ravn.

Mårhund

Stammer oprindelig fra Østasien, men blev indført til Østeuropa fra 1922-1955 som jagtobjekt.Mårhunden kan både svømme op til fem kilometer og lever af blandt andet fugleæg, padder, insekter, snegle og planter.Der kan bo 100 mårhunde pr. 1000 ha, mod 20 ræve pr. 1000 ha.Mårhunden er kønsmoden efter ni måneder og får et kuld unger om året, der kan være på seks til 10 hvalpe.Mårhunden kan være bærer af parasitter blandt andet dværgbændelorm, der kan overføres til mennesker.Det er tilladt at regulere mårhunde hele året - også lidt før og efter solopgang og nedgang.

Naturstyrelsen har i samarbejde med de lokale jagtforeninger sat ekstra fælder op for at forhindre, at mårhunden breder sig til Fyn og Sjælland. Foto: John Ravn

Få bliver til mange

I fredags gik en mårhund i en fælde ved Klakring. I samarbejde med Naturstyrelsen blev mårhunden udstyret med gps. Et såkaldt judasdyr. Allerede mandag fik jægerne fat i tre hvalpe ved hjælp af mårhunden, der nu er blevet sat ud igen.

Fælderne er sat op i samarbejde med Naturstyrelsen, der har sat ekstra fælder op langs østkysten for at hindre, at mårhunden når til Fyn og de andre danske øer.

De lokale jagtforeninger har nu i halvandet år arbejdet systematisk med at komme det invasive dyr, der blandt andet gør en stor indhugst i fuglelivet, til livs.

Jægernes observationer passer godt med, hvad man kender fra andre lande, som eksempelvis Finland. At mårhunden er særdeles formeringsstærk og i løbet af få år kan blive til rigtig mange.

Annonce

Efterlyser hjælp

Derfor opfordrer jægerne endnu en gang til, at lokalbefolkningen giver en hånd med.

- Hvis man ser noget, der kan være en mårhund, vil vi gerne vide det. Har man et område til jagt, kan man lave en fodreplads, og ved hjælp af vildtkamera vil det hurtigt blive afsløret, om man har mårhund på reviret, siger John Ravn.

Hvis man observerer mårhund, også døde i vejkanten, kan man ringe til Peder Jensen fra Rårup Jagtforening på tlf. 41 14 48 60.

Annonce
Hedensted For abonnenter

Porte, sten, diger, lave klitter og sandmotor: Her er forslagene til at sikre Juelsminde mod oversvømmelse

Danmark

Fredagens coronatal: 4559 nye smittede og ny top i coronarelaterede dødsfald

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Se video: Anne blev overrasket af sin kollega: Du gør det værd for os alle sammen at stå op og gå på arbejde

Erhverv For abonnenter

164-årigt industrifirma går tilbage til historisk navn og opruster: Vi vokser så voldsomt, at vi skal bruge 20 nye

Erhverv

Martin har været mekaniker i 10 år: De svære fejl løser han derhjemme om aftenen

AC Horsens

19-årige David Kruse dominerede på midtbanen, da AC Horsens slog de nærmeste konkurrenter: Nu jagter han flere chancer i Jens Berthel Askous startopstilling

For abonnenter

En hel togkupé undlod at tage mundbindet på mellem Esbjerg og Odense: Nu kalder andre borgere deres opførsel 'svinsk' og kræver reglerne overholdt

Horsens For abonnenter

252 stemmer og en mistet plads i byrådet får ikke Anni Jakobsen til at give op: Jeg prøver igen om fire år

AC Horsens

AC Horsens-træner jubler: Profilerne leverede varen - vores mest helstøbte indsats i efteråret

Horsens

Politiet efter drama i Nim: Der kan komme flere sigtelser

Katrine er erfaren sygeplejerske og alenemor til tre: - I et eksternt vikarbureau tjener man det dobbelte i timen

Horsens

Fire biler endte lørdag morgen i grøften: Politiet advarer trafikanter mod uopmærksomhed

Horsens For abonnenter

22-årig dømt til behandling: Brød loven 28 gange i løbet af en times kørsel på motorvejen

AC Horsens For abonnenter

Drømmen om oprykning lever: Nu spiller AC Horsens som et tophold på to afgørende punkter

Annonce