Annonce
Hedensted

Mårhunde myldrer frem på Juelsminde-halvøen - jægerne har sved på panden

Fredag eftermiddag gik denne mårhund i en fælde ved Klakring. Dyret er nu blevet forsynet med gps, så jægerne kan holde øje med, hvor dens mage og eventuelle unger opholder sig. Foto: John Ravn

Siden nytår er der skudt eller fanget 31 mårhunde. Den invasive art er set på flere gårde og godser i området.

Juelsminde: Jægerne på Juelsminde-halvøen har ekstra travlt i øjeblikket.

Det vrimler nemlig med mårhunde i området. Siden nytår har jægere skudt eller fanget 31 mårhunde. Til sammenligning blev der fanget 39 mårhunde i 2016 og 20 i 2015. Så sent som søndag aften blev der skudt en mårhund ved Barritskov og en ved Jensgård, og mandag blev der taget tre hvalpe i Klakring ved hjælp af et såkaldt judasdyr.

- Der ser ud som om antallet af mårhund i vores område stiger voldsomt. Der er observeret mårhund på Rosenvold, Barritskov, Palsgaard, Jensgård og Stensballegård, fortæller John Ravn fra Rårup Jagtforeningen.

- Det er kommet lidt bag på os, at der er så mange, og at der hurtigt kommer et nyt par, hvis vi har fjernet et, siger John Ravn.

Annonce

Mårhund

Stammer oprindelig fra Østasien, men blev indført til Østeuropa fra 1922-1955 som jagtobjekt.Mårhunden kan både svømme op til fem kilometer og lever af blandt andet fugleæg, padder, insekter, snegle og planter.Der kan bo 100 mårhunde pr. 1000 ha, mod 20 ræve pr. 1000 ha.Mårhunden er kønsmoden efter ni måneder og får et kuld unger om året, der kan være på seks til 10 hvalpe.Mårhunden kan være bærer af parasitter blandt andet dværgbændelorm, der kan overføres til mennesker.Det er tilladt at regulere mårhunde hele året - også lidt før og efter solopgang og nedgang.

Naturstyrelsen har i samarbejde med de lokale jagtforeninger sat ekstra fælder op for at forhindre, at mårhunden breder sig til Fyn og Sjælland. Foto: John Ravn

Få bliver til mange

I fredags gik en mårhund i en fælde ved Klakring. I samarbejde med Naturstyrelsen blev mårhunden udstyret med gps. Et såkaldt judasdyr. Allerede mandag fik jægerne fat i tre hvalpe ved hjælp af mårhunden, der nu er blevet sat ud igen.

Fælderne er sat op i samarbejde med Naturstyrelsen, der har sat ekstra fælder op langs østkysten for at hindre, at mårhunden når til Fyn og de andre danske øer.

De lokale jagtforeninger har nu i halvandet år arbejdet systematisk med at komme det invasive dyr, der blandt andet gør en stor indhugst i fuglelivet, til livs.

Jægernes observationer passer godt med, hvad man kender fra andre lande, som eksempelvis Finland. At mårhunden er særdeles formeringsstærk og i løbet af få år kan blive til rigtig mange.

Efterlyser hjælp

Derfor opfordrer jægerne endnu en gang til, at lokalbefolkningen giver en hånd med.

- Hvis man ser noget, der kan være en mårhund, vil vi gerne vide det. Har man et område til jagt, kan man lave en fodreplads, og ved hjælp af vildtkamera vil det hurtigt blive afsløret, om man har mårhund på reviret, siger John Ravn.

Hvis man observerer mårhund, også døde i vejkanten, kan man ringe til Peder Jensen fra Rårup Jagtforening på tlf. 41 14 48 60.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Ubeboet gård i Stouby hårdt ramt af brand

Annonce