Annonce
Hedensted

Mådehold og afdæmpede armbevægelser sparkede budgetforhandlinger i gang

Der er ikke udsigt til de store skelsættende uenigheder i næste års budget i Hedensted Kommune. Arkivfoto: Yilmaz Polat
Med udsigten til besparelser og deraf følgende begrænset råderum blev første slag om budgettet for 2021 en defensiv affære.
Annonce

Hedensted: Coronaen satte sit præg her, der og allevegne, da de 27 byrødder i Hedensted Kommune onsdag satte sig sammen til den første behandling af næste års budget.

Naturligvis først og fremmest fordi, udbruddet med ét har givet de økonomiske forudsætning et gevaldigt skub i den forkerte retning. Men også opstillingen i byrådssalen tog sig af hensyn til de gængse afstandskrav anderledes ud.

Med gruppeformændene placeret strategisk i midten som frontangriberne var de flankeret af en bastion af fodsoldater rundt omkring sig - alle kiggende op mod borgmester Kasper Glyngø (S), der som leder af slagets gang kunne tituleres enten som anfører eller general, afhængig af den foretrukne metafor.

Sågar målmand, listede Dansk Folkeparti sig til at supplere den i forvejen opløftede stemning med, inden snakken faldt på det knap så muntre udgangspunkt.

-  Vi har faktisk et dræn af kassen på 117 mio. kr. frem til 2024. Sådan ender det naturligvis ikke, for vi skal nok redde bolden, inden den kommer ned til målmanden. Men i stedet for at redde bolden et år af gangen, er det vigtigt at være bevidste om at kigge budgettet i et bredere perspektiv, sagde viceborgmester Hans Kristian Skibby (DF).

Annonce

Anlæg ikke fredet

Kort sagt lyder faktum, at Hedensted Kommune på grund af coronakrisen, en bet i udligningsreformen og allerede aftalte - omend endnu unavngivne - besparelser på 10 mio. kr. kun knap og nap har et budget, der går i nul.

Selv med udgangspunkt i at samtlige områder går lige over - altså bevarer sit budget på samme niveau uagtet udviklingen i demografien - går det på kompromis med ønsket om at polstre kassebeholdningen.

Hovedtallene for oplægget til budget 2021

Skatter: +2.185 mio. kr. (-64 mio. kr.)

Tilskud: +757 mio. kr. (+129 mio. kr.)

Driftsudgifter: -2.829 mio. kr. (-91 mio. kr.)

Afdrag på lån: 43 mio. kr. (samme beløb)

Anlæg: 70 mio. kr. (samme beløb)

Tal i parantes er forskellen i forhold til det oprindelige budget for 2021, da det blev estimeret for et år siden.

Hvad løsningen på den knude er, kom der ikke nogle konkrete forslag til. I stedet blev mødet præget af en række hensigtserklæringer frem mod næste uges budgetseminar.

Eksempelvis åbnede Socialdemokratiet og SF op for at reducere anlægsbudgettet på 70 mio. kr. for i stedet ekstraordinært at låne sig til pengene.

Ligeledes var der enighed om, at selvom det i de forskellige udvalg ikke skortede på ønskerne til et større driftsbudget, så var tiden ikke inde til det.

- Vi henstiller til, at man ikke kommer med de store ønsker i år. Husk, at vi i forvejen har en opgave i at finde 10 mio. kr. i besparelser, sagde Henrik Alleslev (S).

Annonce

Vil ikke acceptere status quo

På det ca. 30 minutter lange møde blev fokus på en værdig ældrepleje, den grønne omstilling og bedre infrastruktur nævnt i flæng som de altid sikre travere.

I den lidt anden grøft var LA i skikkelse af Lars Bro mødt op med blandt andet ønsket om øget udlicitering og en bedre veteranpolitik, mens Venstre slog et slag for at tiltrække flere unge og børnefamilier til kommunen.

Altsammen nævnt med den evig tilbagevendende parentes, at intet kunne tilkøbes, uden noget andet samtidig blev skåret fra.

- Vi ser ikke plads til de store armbevægelser, hvis vi skal være ansvarlige. Men vi håber, der kan afsættes flere penge til flere ældre og borgere med handicap. For kører vi kun lige over, er det en reel besparelse, og det kan vi ikke være med til, sagde Birgit Jakobsen (KD).

Annonce

Den ubekendte ledighed

Alligevel har Hedensted Kommune valgt at tage udgangspunkt i et scenarie for ledigheden, der er væsentlig mere optimistisk end forventningerne fra Regeringen og KL

Alene på det punkt lurer en potentiel bombe på ekstra 19 mio. kr. og spøger. Omvendt er der også basis for en gevinst i en overordnet midtvejsregulering, da Hedensted over en bred kam klarer sig bedre på beskæftigelsen end de omkringliggende østjyske kommuner.

Derfor var der også enighed om, at trods de mange ubekendte, var oplægget trods alt det tættest mulige skøn af virkeligheden, som den tager sig ud om et års tid.

Hvordan budgettet lander, ligger fast senest 7. oktober, når parterne nok en gang mødes til den endelige godkendelse.


Det her budget vil være et, hvor vi for alvor kan se, om byrådet står vagt ved den decentrale kommune.

Ole Vind (V)
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Coronavirus

Live: Politiet lukker stort landsmøde for spejdere - 300 deltagere må tage hjem før tid

Annonce