Annonce
Horsens

Må jeg sælge vores hus uden min demente mands samtykke?

Advokat Anne Koch og advokat Jens Glavind besvarer spørgsmål sendt pr. brev til advokatkontoret LRP, Løvenørnsgade 17, eller pr. mail til jg@lr-p.dk. Arkivfoto
Annonce

Min mand og jeg har nu været gift i 56 år. Vi er desværre endt i den situation, at min mand er blevet dement, og han skal snart på plejehjem, da jeg ikke længere kan tage mig af ham.

Jeg har i den seneste tid overvejet at sælge vores hus, da jeg synes, at det er for stort. Vi har ikke nogen ægtepagt om særeje, men har altid bare delt det hele. Det gælder også for huset.

Kan jeg godt sælge huset uden hans samtykke?

Svar:

Udgangspunktet er, at du ikke kan sælge jeres fælles hus uden din mands samtykke.

Det fremgår af ægtefælleloven, at en ægtefælle ikke må indgå aftale om at overdrage familiens helårsbolig uden den anden ægtefælles samtykke.

Denne bestemmelse gælder kun i de tilfælde, hvor ejendommen er omfattet af det, der skal ligedeles, og altså ikke hvis huset var enten dit eller din mands særeje.

Da din mand endnu ikke er kommet på plejehjem, er det stadig jeres fælles bolig. For at sælge boligen skal du tage kontakt til Familieretshuset, som kan give den fornødne tilladelse, medmindre der er en rimelig grund til at nægte et salg. Når din mand er flyttet på plejehjem, vil jeres hus ikke længere være fælles i lovens forstand, og det vil derfor ikke længere kræve din mands samtykke at sælge det.

Du skriver ikke, om i har en gyldig fremtidsfuldmagt, men hvis i har sådan en, kan salget formentlig gennemføres på grundlag af denne.


Når din mand er flyttet på plejehjem, vil jeres hus ikke længere være fælles i lovens forstand, og det vil derfor ikke længere kræve din mands samtykke at sælge det.


Kan jeg fortryde købet af min bestilte sofa?

Min kone og jeg købte en sofa i et lokalt møbelhus. De havde desværre ikke sofaen hjemme, så vi endte med at bestille den hjem og betalte i den forbindelse et depositum på 1000 kr.

Leveringen kunne først ske efter seks uger. Allerede 4 dage senere kontaktede vi møbelhuset for at sige, at vi havde fortrudt bestillingen af sofaen. De sagde dog, at vi ikke kunne fortryde købet, og at sofaen ville blive leveret, som vi havde aftalt. Kan det virkelig passe, at vi ikke kan fortryde bestillingen?

Svar:

Man har ikke nogen almindelig fortrydelsesret, når man køber varer i butikker, medmindre det er aftalt med forretningen.

Situationen havde været en anden, hvis I havde købt varen på nettet, hvor man har 14 dages fortrydelsesret.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Brand på Søndergade blev seværdighed: Der har været tilskuere nok, men de kom ikke for tæt på

Horsens

Efter meterhøje flammer og kæmpe røgudvikling i gågaden: Nu er brand kommet under kontrol

Danmark For abonnenter

Bekymret statsminister vil udsætte åbning af nattelivet og varsler mundbinds-påbud

Annonce