Annonce
Horsens

Må jeg male plankeværket i skel uden at være enig med min nabo om det?

Advokat Anne Koch og advokat Jens Glavind besvarer spørgsmål sendt pr. brev til advokatkontoret LRP, Løvenørnsgade 17, eller pr. mail til jg@lr-p.dk. Arkivfoto

I vores villakvarter er der i skellet mellem min nabo og jeg et plankeværk. Vi er lidt uenige, idet jeg vil gerne male plankeværket i en anden farve.

Må jeg gerne det uden at være enig med min nabo, og hvordan er reglerne i forhold til vedligeholdelse?

Svar:

Som udgangspunkt har du ret til at male dit og din nabos fælles plankeværk, så længe det kun er på din side af skellet. Du må i den forbindelse også selv bestemme, hvilken farve du vil male det i, men vær opmærksom på, at der i servitutter, lokalplaner eller lignende kan være regler om et bestemt farvevalg.

Da plankeværket er placeret i skel, skal I som udgangspunkt dele vedligeholdelsesopgaver og udgifter ligeligt mellem jer. Du har ansvaret for den side, der vender ind mod dig.

Såfremt I ikke kan blive enige om vedligeholdelsen, kan man bede Hegnssynet om at træffe en afgørelse, men heldigvis kan man via godt naboskab komme langt ved blot at tale sammen.

Pension og skilsmisse

Min kone og jeg har talt om, hvad der sker med vores pensionsordninger i tilfælde af skilsmisse. Hvordan sikrer vi, at vi kan dele vores pensionsordninger ligeligt, hvis vi mod forventning skal skilles på et senere tidspunkt ?

Svar:

Udgangspunktet for pensionsordninger er, at de ikke skal deles, hvis I bliver skilt eller separeret. Med andre ord kan man sige, at pensionen ”følger” den person, der har optjent pensionen.

Som bekendt, er der ikke i juraen hovedregler uden undtagelser. Ud fra et økonomisk synspunkt er der regler, der alligevel gør, at man skal dele pensionsordningen eller i hvert fald kan have krav på en ekstra kompensation. Der er her tale om tilfælde, hvor en af jer har en pensionsordning, der ikke kan anses som ”rimelig”, eller hvis den ene ægtefælle bliver stillet i en væsentligt ringere situation end den anden rent økonomisk.

Den bedste måde til at sikre, at I deler jeres pensionsordninger ved skilsmisse og separation, er at lave en ægtepagt, hvori det bestemmes, at pensionsordningerne skal ligedeles.

Man skal være opmærksom på, at det er de fleste pensionsordninger, men ikke alle, hvor der kan aftales ligedeling, og derfor bør I få rådgivning hos en erfaren familieretsadvokat.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Rejsevejledninger bliver lempet - men ferierejser frarådes

Annonce