Annonce
Ikast-Brande

Lysende vandtårn og kreative opholdssteder: Markante Hærvejs-projekter vækker begejstring

Det gamle runde  vandtårn i Nørre Snede har også tidligere spillet en vigtig visuel rolle - her som en gigantisk "plakatsøjle" for byens bannerkunst-projekt. Arkivfoto: Peter Hald
Kommunens nye udvalg for Udvikling og Erhverv er klar til at støtte op om Hærvejsprojekter.

Nr. Snede: 2022 bliver et afgørende år for Nørre Snedes fremtid som Hærvejsby. Flere projekter er i støbeskeen, og det afgørende bliver, om lokalrådet i Nørre Snede og Ikast-Brande Kommune i fællesskab kan få Nordea Fonden til at yde tilskud til disse projekter.

Et af de mest markante Hærvejs-projekter i Nørre Snede er at forvandle byens gamle vandtårn til et mødested, servicecenter og udsigtstårn for vandrere og cyklister på Hærvejen samt byens borgere.

Med i planerne er overvejelser om at indrette en café i vandtårnet og forsynet det med bad og toilet samt mulighed for bagageopbevaring og servicefaciliteter for cyklister, blandt andet opladning af el-cykler.

Annonce

Rent visuelt skal der også ske noget med tårnet. Der kan blive tale om en større ombygning, da man ønsker at skyde en ekstra etage ind i tårnet og bygge en glaskuppel oven på taget.

I kuplen kan en lysinstallation etableres, så tårnet kan ses langt væk fra og fungere som et pejlemærke for vandrere og cyklister.

Et andet projekt handler om at etablere De Fem Stilheder - nogle alternative opholds-steder i naturen omkring Nørre Snede.

En af ideerne er at forsyne vandtårnet med en glaskuppel øverst. Tårnet kan blive et vartegn for Hærvejsbyen Nørre Snede. Tegning: Nørre Snede Lokalråd

Ideen er, at Ikast-Brande Kommune vil invitere arkitektskolen i Århus til en designkonkurrence, hvor arkitektstuderende skal designe De Fem Stilheder i fem forskellige lysninger i naturen langs Hærvejen omkring Nørre Snede. I hver lysning etableres et sted, hvor det er muligt uforstyrret at sidde, sove, lave yoga eller bare nyde naturen.

På længere sigt er der endnu flere ideer. En af dem er at etablere en form for vandrehjem eller herberg i den tomme fløj på Bavnehøj-centret, og tankerne om et Hærvejens Hus er ikke opgivet. Hærvejens Hus kunne rumme flere ting - et videnscenter, et uddannelsescenter, et forskningscenter og i det hele taget meget, der handler om Hærvejen.

- Allerede her i løbet af januar begynder vi på de første møder i 2022. Der skal ske noget i år, og vi håber selvfølgelig på nogle fonds-midler - der skal jo penge til, siger lokalrådsformand Hans Jørgen Jensen.

Han understreger, at lokalrådet og bestyrelsen for Nørre Snede Vandværk kører et tæt parløb omkring udviklingen af det gamle vandtårn.

Kommunen skubber på

Også i Ikast-Brande Kommune begynder man at varme op til et aktivt Hærvejs-år. Det nye kommunale udvalg for Udvikling og Erhverv får opgaven med at arbejde med Hærvejs-projekterne, og udvalgets formand Simon Vanggaard (DF) mener, at Nørre Snede har lanceret nogle gode ideer:

- Vi er i dialog med folkene fra Nørre Snede og er klar til at bringe ideerne videre til Nordea Fonden. Det er projekter med et stort potentiale. I første omgang vil vi forsøge at engagere Nordea Fonden i vandtårns-projektet og De Fem Stilheder og på lidt længere sigt vandrehjemmet og Hærvejens Hus. Vi har jo fantastiske naturperler lige uden for Nørre Snede, og vandre- og cykelturisme er virkelig i vækst, så det er med at spille vores kort rigtigt, så vi kommer med på den vogn, siger Simon Vanggaard.


Det er projekter med et stort potentiale.

Simon Vanggaard

- Vi håber, at vi kan gøre Nørre Snede til centrum for Hærvejen - en Hærvejs-hovedstad - og specielt vandtårnet rummer nogle fede muligheder, og det kan også visuelt blive til et knudepunkt, tilføjer han.

- At bruge naturen som et aktiv er noget, som Nørre Snede har haft held med i en årrække. Fremtiden ser lys ud for Nørre Snede, og jeg skal rose lokalrådet for at tage handsken op - de vil virkelig noget, og det er sådan at en by udvikler sig. Det er højaktuelle ideer, og vores administration sidder klar, siger han videre.

Der er vel også rimelig bred opbakning i byrådet?

- Ja, og i vores visioner i byrådet har vi den tese, at vi vil de byer, der vil - og i Nørre Snede er virkelig en by, der vil noget, så vi er positive medspillere. Hvor der er initiativer, er vi altid klar til at skubbe på, siger Simon Vanggaard.

Annonce
Horsens For abonnenter

70'er-hus med elvarme koster kassen for Egebjerg-familie: - Det er selvfølgelig træls at blive ramt på pengepungen og gå rundt i tykke sokker

Danmark

Torsdagens coronatal:overblikket over epidemiens udvikling

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

38-årig mand overfaldet og forsøgt bortført ved sit hjem på Chr. M. Østergaards Vej: Nu er endnu en mand sigtet i sagen

Erhverv For abonnenter

Dyre gaspriser, dyre importvarer og kundernes ønske om billige blomster gør det svært at drive forretning

Horsens

Førsteplads til Horsens: Danmarks fedeste by at være ung i

Horsens For abonnenter

15 boliger har skiftet hænder denne uge - en af dem for over fem millioner kroner: Se listen her

For første gang i to år: Storm rammer Danmark med vindstød af orkanstyrke

Horsens

Granvoksne mænd med potente småbiler: Vi mødes til ræs hver uge

AC Horsens For abonnenter

Nu må AC Horsens, Horsens Kommune og DBU tage sig sammen og tale sammen, før det bliver pinligt

Erhverv

Fra en specialitet til en anden - ny butik åbner i det tidligere Bronuts

Hedensted For abonnenter

Ny pasnings-model bekymrer forældre: Er det forsvarligt, at pædagoger kører rundt med vores børn i store busser?

For abonnenter

Effektiv fidus til at undgå tårnhøje el- og gaspriser: Folk køber brændeovne og bygger skorstene i hobetal for at spare på strømmen

Brædstrup

Slut med rekorder: Færre besøgte Den Genfundne Bro sidste år

Horsens For abonnenter

Spejdere har nu købt omstridt grund ved Nørrestrand: - Det er en kæmpe lettelse

Debat

Tidligere AC Horsens-formand: Få lavet en løsning, så sponsorloungen igen kan anvendes til det, den er bygget til

Annonce