Annonce
Hedensted

Lyden af 60'erne holder ved - kun hårfarven har ændret sig

Jenners Swing Service tyvstartede den femte udgave af Juelsminde Jazz Festival på Odelsgade fredag. Foto: Lennart Kjær Schouborg
Selvom Jazzklubben Sea-Side Club i Juelsminde består af et aldrende segment, ser de tendenser til, at den yngre del af befolkningen i højere grad oplever glæden i de intime toner.
Annonce

Juelsminde: For mange var lyden af ungdommen akkompagneret af saxofon, trækbasun og klaver. Blues-rytmer i 12 takter fyldt med improviserede soloer.

Og for i hvert fald de ca. 200 medlemmer af jazzklubben Sea-Side Club i Juelsminde er den mere end 100 år gamle genre fortsat det foretrukne valg, når der skal findes musik til alverdens lejligheder.

Eneste forskel er, at den tidligere ungdommelige musik nu primært er forbeholdt den aldrende målgruppe.

- Jeg var med til at lave en af de første klubber i begyndelsen af 60'erne, og i dag har vi mange af de samme medlemmer i Sea-Side Club - bare med en anden hårfarve. Så på den måde er jazz noget, der har fulgt med generationen. Stilarten er noget anderledes, end hvad de unge hører i dag, men når først de har været med og oplever hyggen, og hvordan maden smager lidt bedre med jazz i baggrunden, ændrer det sig, siger kasserer Svend-Erik Broch Nielsen.

Det skægge med jazz er, at det kan skabe hygge, så det brager.

Svend-Erik Broch Nielsen, kasserer, Sea-Side Club

Annonce

Jazz-fyldt pinse

At jazzen hverken er død, borte eller begravet - end ikke tilstøvet - blev der givet prøver på i løbet af pinsen. Gennem tre dage fyldte tonerne af blandt andre Kansas City Stompers, River Band og All Time Jazzband for femte år i træk den østjyske halvø.

Hundredevis jazzede med på det gratis pinseprogram, der var vokset i størrelse siden de foregående år. Flere var egentlig blot på vej gennem strøget, men greb sig alligevel en stol og lod sig under åben himmel henføre en stund i hyggeligt selskab.

Det samme gjorde sig gældende for en mindre gruppe fra Silkeborg, der hvert år havde deltaget i jazzfestivalen.

- Vi lærte oprindeligt festivalen at kende, fordi vi havde en båd liggende hernede. Siden er vi holdt ved, men det er egentlig mere på grund af hyggen end musikken. I modsætning til store koncerter har jazz jo en evne til at skabe en afslappende stemning, man rent faktisk kan snakke lidt indover, sagde Jesper Kudsk.

Annonce

Den jazzede havneby

Trods glæden over den til dato mest vellykkede jazzfestival er det alligevel ikke noget, der får kasseapparaterne til at bugne.

Med lidt held kan det lige akkurat løbe rundt, men tanken er da heller ikke at skabe en guldrandet forretning. I stedet er ambitionen at sætte Juelsminde på landkortet som den jazz-venlige havneby.

Meget tager udgangspunkt hos formand Johnny Valentins restaurant På Havnen, og efter gennemsnitsalderen hos både bands og klientel i restauranten at dømme, er de seneste års mange arrangementer ved at åbne øjnene for de, der ellers havde affejet stilen.

- Jazz er som en sinuskurve med meget lange intervaller, og lige nu ser vi tendenser til, at de yngre mennesker er på vej på banen igen. Musikken er fyldt med fordomme, så vi skal blive ved med at afkræfte dem ved at vise, hvad det rent faktisk er og kan, siger Svend-Erik Broch Nielsen.

Gennem pinsen var Juelmsinde fyldt med jazz-entusiaster i alle afskygninger - både under fredagens strålende solskin, men også trods weekendens knap så tillokkende regnskyl. Foto: Lennart Kjær Schouborg
Annonce
Annonce
Danmark

Opdateret onsdag: 558 nye smittede i Danmark

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Posthuset sætter navn på de otte street food-boder: Der skal kun være én, der serverer indisk

Horsens

Rød tråd savnes: Teater-folk er frustrerede efter festival-aflysning

Horsens

Onsdagens corona-tal: Horsens Kommune kravler under bekymringsgrænsen - men det ændrer ingenting

Annonce