Annonce
Horsens

Lundens store blodbøg fældet efter svampeangreb

Det store blodbøg i Lunden har måttet lade livet, fordi dens rodnet er blevet angrebet af svamp. Et ødelagt rodnet giver en risiko for, at træet vælter. Foto: Morten Pape

Flere træer i Lunden er blevet fældet, fordi de er angrebet af svamp og derfor udgjorde en fare for publikum i parken.

Horsens: Den store blodbøg i Lunden er blevet fældet. Det store træ, som formentlig er lige så gammelt som parken, har måttet lade livet, fordi bøgen var angrebet af honningsvamp.

Faktisk er fem-seks træer i Lunden blevet fældet de seneste dage, fordi de var angrebet af svamp.

Det fortæller Liselotte Nielsen, hortonom ved Horsens Kommune.

- Når et træ er angrebet af for eksempel knippesporesvamp, æder svampen rodsystemet. Det er svært at vurdere, hvor store skader svampen har gjort på roden. Derfor rådfører vi os i flere tilfælde hos eksterne eksperter, inden vi træffer beslutningen om at fælde træer i parken, forklarer Liselotte Nielsen.

Den store blodbøg var angrebet af honningsvamp, som findes i mange skove. Derfor blev der søgt vejledning fra eksterne eksperter. Konklusionen var, at træet var et risikotræ, og derfor er det blevet fældet.

Annonce

Vi holder løbende øje med træerne i parker, langs stier og veje for at se, om de er angrebet af svamp.

Liselotte Nielsen, hortonom
Træstubbene bliver fjernet, så græsset kan dække sporene efter det gamle træ. Foto: Morten Pape

I fare for at vælte

Et risikotræ er i fare for at vælte.

- Vi går meget op i risikotræer. Det er der kommet meget fokus på de senere år, forklarer Liselotte Nielsen.

Og med god grund.

For 10 år siden blev en bilist dræbt, da et bøgetræ i Fælledparken væltede ned over hans bil, da han kørte forbi parken i stormvejr. Træet var angrebet af svamp. I Odense var der i 2005 en lignende dødsulykke. Også i stormvejr.

Da svampeangrebet ødelægger træets rødder, udgør det en alvorlig fare.

Kulsvamp hører også til blandt de svampeangreb, der kan koste træer livet af hensyn til sikkerheden.

- Men det er altid vigtigt ikke at begive sig ud i en park eller en skov i stormvejr, for der kan jo falde grene ned i en storm, lyder rådet fra hortonomen.

Svampeangreb har netop kostet fem-seks træer livet i Lunden. Der holdes hele tiden øje med træernes ve og vel. Opgaven er at få fjernet træer, der udgør en risiko for at vælte. Det kan nemlig koste menneskeliv. Foto: Morten Pape

Planter nye træer

Selv om det er en svær beslutning, når et smukt 150 år gammelt træ skal fældes, som det for eksempel var tilfældet for blodbøgen i Lunden, kan det desværre være nødvendigt.

- Vi holder løbende øje med træerne i parker, langs stier og veje for at se, om de er angrebet af svamp, siger Liselotte Nielsen.

Hun lover, at der bliver plantet nye træer i stedet for de fem-seks træer, der er blevet fældet i denne omgang.

Først fræses rødderne væk, så plænen igen bliver jævn. Men der er stadig rødder i jorden, så de nye træer bliver ikke plantet præcist samme sted.

- Og når vi planter nye træer, er det træer i en pæn størrelse, lover hun.

Set med de positive briller sikrer fældningen en løbende fornyelse af parkens træer.

Det tager mange år for at træ at vokse sig stor, men ikke lang tid at blive omdannet til en bunke kævler. Foto: Morten Pape
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Dårligt argument for dyrere børnepasning

Fra nytår bliver det dyrere at få passet sine børn i Horsens Kommune. Den slags er en politisk beslutning, og Horsens Byråd er naturligvis i sin gode ret til at sætte prisen op og ned alt efter politisk prioritering. Så langt så godt, og indrømmet, det er svært tit og ofte at skulle forklare prisstigninger, men det er er altså tæt på være verdens dårligste argument, når man forklarer prisstigningen med, at kommunen tilfører syv millioner kroner ekstra til området. Flere kommunale kroner er altså lig med, at man som forældre skal betale mere, lyder logikken. Argumentet holder også så langt, at for at få økonomien til at hænge sammen, når vi skal have passet de små i vuggestue, dagpleje, børnehave eller sfo, er der også en forældrebetaling. Den må maksimalt andrage 25 procent. En sats, der er indført, så ingen kommuner uhæmmet bruger den knap at skrue på, når der skal lægges budget. Nøgleordet her er maksimalt. For det er klart, at forældrebetalingen stiger, når procentsatsen fastholdes, og det samlede budget stiger, men i ordet maksimalt ligger også, at man selvfølgelig kan sætte satsen ned, så forældrene ikke skal betale mere for at få passet børn efter nytår. Der kan være mange gode argumenter for at tilføre midler til børnepasning og at lade forældrebetalingen stige, men der er ingen sammenhæng mellem flere midler og øget forældrebetaling. Horsens Byråd kunne uden problemer vedtage, at det fra nytår skulle være billigere for forældrene at sende deres børn i kommunale pasningstilbud og samtidig tilføre flere midler for at kunne ansætte eksempelvis flere pædagoger. Det kunne eksempelvis være begrundet i at ville tiltrække flere børnefamilier til kommunen. Det er en politisk beslutning med tilhørende solide argumenter, som man så kan være enig eller uenig i, men at sige, at forældrene skal betale mere, fordi kommunen bruger flere penge på området, har ingen logisk sammenhæng.

Horsens

Til kamp mod nethandel: Butikkernes arbejde har skabt 'positive vinde' i Horsens

Annonce