Annonce
Horsens

Lundens store blodbøg fældet efter svampeangreb

Det store blodbøg i Lunden har måttet lade livet, fordi dens rodnet er blevet angrebet af svamp. Et ødelagt rodnet giver en risiko for, at træet vælter. Foto: Morten Pape

Flere træer i Lunden er blevet fældet, fordi de er angrebet af svamp og derfor udgjorde en fare for publikum i parken.

Annonce

Horsens: Den store blodbøg i Lunden er blevet fældet. Det store træ, som formentlig er lige så gammelt som parken, har måttet lade livet, fordi bøgen var angrebet af honningsvamp.

Faktisk er fem-seks træer i Lunden blevet fældet de seneste dage, fordi de var angrebet af svamp.

Det fortæller Liselotte Nielsen, hortonom ved Horsens Kommune.

- Når et træ er angrebet af for eksempel knippesporesvamp, æder svampen rodsystemet. Det er svært at vurdere, hvor store skader svampen har gjort på roden. Derfor rådfører vi os i flere tilfælde hos eksterne eksperter, inden vi træffer beslutningen om at fælde træer i parken, forklarer Liselotte Nielsen.

Den store blodbøg var angrebet af honningsvamp, som findes i mange skove. Derfor blev der søgt vejledning fra eksterne eksperter. Konklusionen var, at træet var et risikotræ, og derfor er det blevet fældet.

Vi holder løbende øje med træerne i parker, langs stier og veje for at se, om de er angrebet af svamp.

Liselotte Nielsen, hortonom
Træstubbene bliver fjernet, så græsset kan dække sporene efter det gamle træ. Foto: Morten Pape
Annonce

I fare for at vælte

Et risikotræ er i fare for at vælte.

- Vi går meget op i risikotræer. Det er der kommet meget fokus på de senere år, forklarer Liselotte Nielsen.

Og med god grund.

For 10 år siden blev en bilist dræbt, da et bøgetræ i Fælledparken væltede ned over hans bil, da han kørte forbi parken i stormvejr. Træet var angrebet af svamp. I Odense var der i 2005 en lignende dødsulykke. Også i stormvejr.

Da svampeangrebet ødelægger træets rødder, udgør det en alvorlig fare.

Kulsvamp hører også til blandt de svampeangreb, der kan koste træer livet af hensyn til sikkerheden.

- Men det er altid vigtigt ikke at begive sig ud i en park eller en skov i stormvejr, for der kan jo falde grene ned i en storm, lyder rådet fra hortonomen.

Svampeangreb har netop kostet fem-seks træer livet i Lunden. Der holdes hele tiden øje med træernes ve og vel. Opgaven er at få fjernet træer, der udgør en risiko for at vælte. Det kan nemlig koste menneskeliv. Foto: Morten Pape
Annonce

Planter nye træer

Selv om det er en svær beslutning, når et smukt 150 år gammelt træ skal fældes, som det for eksempel var tilfældet for blodbøgen i Lunden, kan det desværre være nødvendigt.

- Vi holder løbende øje med træerne i parker, langs stier og veje for at se, om de er angrebet af svamp, siger Liselotte Nielsen.

Hun lover, at der bliver plantet nye træer i stedet for de fem-seks træer, der er blevet fældet i denne omgang.

Først fræses rødderne væk, så plænen igen bliver jævn. Men der er stadig rødder i jorden, så de nye træer bliver ikke plantet præcist samme sted.

- Og når vi planter nye træer, er det træer i en pæn størrelse, lover hun.

Set med de positive briller sikrer fældningen en løbende fornyelse af parkens træer.

Det tager mange år for at træ at vokse sig stor, men ikke lang tid at blive omdannet til en bunke kævler. Foto: Morten Pape
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce