Annonce
Hedensted

Lukningstruede busruter bliver reddet - men i beskåret form

Rute 104 bliver bevaret, selvom Region Midtjylland kun vil betale for få daglige afgange. I stedet går Hedensted og Horsens kommuner sammen om at opretholde ruten. Arkivfoto

Byrådet har besluttet at bruge 1,2 mio. kr på delvist at bevare rute 104 og 220, efter Region Midtjylland har sparet på ruterne.

Glud/Uldum: Busserne med nummer 104 og 220 kommer fortsat til at køre i Hedensted Kommune.

- Jeg vil ikke stå og sige, at tingene bliver, som de plejer, for der vil ske ændringer, men set i lyset af, at vi stod til slet ikke at bevare de to ruter, så synes jeg, vi kan leve med det, sagde Liselotte Hillestrøm (S) på byrådsmødet i aftes.

Region Midtjylland har som led i en større sparerunde skåret rute 220 helt væk. Regionsrådet har sagt ja til at give et tilskud på 325.000 kr. til en morgenafgang og to eftermiddagsafgange på rute 104 de næste tre år.

Det betyder, at Hedensted Kommune for at holde liv i de to ruter skal betale 1,2 mio. kr. årligt. En udgift, der blev godkendt af et enigt byråd på mødet i aftes. Horsens Kommune skal betale omkring to mio. kr for at bevare de busser, der bliver berørt i Horsens.

Annonce

Mange borgere er bekymrede for, hvordan de skal komme til og fra job, hvordan unge kommer til og fra uddannelse, eller hvordan de klarer hverdag uden en bus.

Claus Thaisen.

Sådan skal ruterne køre fremover

Rute 104: Horsens - Glud (Snaptun) - Juelsminde Rute 104 og rute 105 (Juelsminde - Horsens, via Bjerre) skal samkøres fra lørdag middag til søndag middag. Disse afgange skal i et vist omfang tilpasses Endelavefærgens afgangs- og ankomsttider. Flexbus skal betjene de afgang i weekenden, der bliver nedlagt.Rute 220: Horsens - Hatting - Tørring Rute 220 har to forløb. Et til Tørring via Uldum og et, hvor bussen kører til Hatting fra Horsens og returnerer. Horsens og Hedensted kommuner fortsætter med 220 til Tørring via Uldum i en reduceret version. Det foreslås samtidigt, at 220'erens ture til Hatting og retur sløjfes.

Flexbus

Der bliver færre afgange på de to ruter, og en del af afgangene vil blive betjent af en Flexbus, altså en bus man skal ringe og bestille i forvejen, som man kender fra flextaxa-ordningen.

I følge Liselotte Hillestrøm bliver det ikke det sidste, man kommer til at høre til omlægninger på busområdet.

- Det er ikke den sidste snak, vi kommer til at have om busser. Regionen har eksempelvis kig på rute 202, der kører mellem Horsens og Vejle, fordi der går tog på samme strækning, men jeg sikker på, at borgerne ikke er enige i, at de kan undvære bussen, sagde Liselotte Hillestrøm.

Torsten Sonne Petersen (SF) pegede på, at kommunen også får en udfordring når den nye FGU-uddannelse begynder i Hedensted til august.

Politikerne var enige om, at der skal gøres meget mere for at informere borgerne om de transportmuligheder, der trods alt stadig findes. Derfor har udvalget for fritid og fællesskab sat gang i en informationskampagne, der i løbet af foråret skal gøre borgerne opmærksomme på eksempelvis flextur.

- Den store udfordring er, at mange borgere ikke kender til ordningerne, sagde Hans Vacker (V).

Ændringerne på de to ruter træder i kraft i juni 2019.

Regionens spareplan

Region Midtjylland har vedtaget en spareplan for den regionale busdrift. Spareplanen træder i kraft ved udgangen af juni 2019.Spareøvelsen betyder nedskæringer for 60 millioner kroner. Regionen trækker sig helt eller delvist ud af driften af 21 østjyske busruter.Region Midtjylland har på initiativ af Dansk Folkeparti fundet penge til en særlig pulje på 5,2 millioner kroner til at sikre en morgenafgang og to eftermiddagsafgange på syv såkaldte uddannelsesruter i Midtjylland, blandt andet rute 104.Kommunerne i Østjylland vil sikre den videre drift af en del af ruterne. Men nogle busruter forsvinder helt, mens andre får antallet af afgange beskåret. Der vil også ske omlægninger af bussernes ruter.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce