Annonce
Horsens

Lucia-piger fra både Danmark, Polen og Syrien spredte lys og glæde på plejehjem

Roussel Sheikh Kelo bar brudens lyskrans på Gefionshave. Senere tog en anden fra klassen over, da pigerne gik optog i Åpark Centret. Foto: Maria Wix Steffensen

Inden pigerne fra Horsens Byskoles Lindvigvejs-afdeling torsdag var med til at lyse Horsens midtby op med fakler, varmede de stemmerne op ved at gå luciaoptog på bl.a. Gefionshave.

Horsens: Det er ikke blot én af pigerne fra Horsens Byskoles Lindvigvejs-afdeling, der får lov til at være luciabrud. Den forreste plads i optoget gik på skift i dagens i alt fire luciaoptog først på skolen, dernæst på de to plejehjem Gefionshave og Åpark Centret og til sidst i Horsens midtby.

Torsdag kl. 17 skal pigerne sammen med 80 andre luciapiger lyse den julepyntede midtby op med brændende fakler.

12-årige Roussel Sheikh Kelo nød at få lov til at gå luciabrud på Gefionshaves lange gange. Pigerne i optoget er en blandet skare af forskellige nationaliteter blandt andre polsk, kinesisk, rumænsk, syrisk og dansk. Roussel Sheikh Kelo er selv muslim og fra Syrien.

- Jeg syntes, det var virkelig sjovt. I starten var jeg nervøs, men jeg synes det gik virkelig godt, sagde luciabruden.

Til næste optog på Åparken var det en af pigerne fra Polen, der gik forrest.

På Gefionshave var beboerne klar til at lytte til de lyse sangstemmer. Smil på de ældres læber tittede frem, mens pigerne med den helt perfekte afstand og flotte kordinerede skridt sang sig gennem optoget.

Spændte blikke fulgte pigerne, imens de gik forbi Gefionshaves fællesareal. Pigerne nåede hele plejehjemmet igennem, de gik nemlig også en runde ned forbi de bageste værelser, hvor nogle af beboerne sad med åbne døre og nød den fine sang.

Annonce
Efter luciaoptoget inviterede Gefionshave unge og ældre på morgenkaffe. Foto: Natasja Fie Danielsen

Gammel tradition

Det er en mangeårig tradition, at skoleeleverne besøger de nærliggende plejehjem 13. december.

- Jeg synes, det er rigtig flot. Det gør så meget for alle beboerne, sagde 93-årige Bitten Overgaard, som er beboer på Gefionshaven.

Duften af friskbrygget kaffe fyldte lokalet, og der blev småsnakket på kryds og tværs. Efter luciaoptoget havde plejehjemmet sørget for morgenmad til både ældre og unge.

Hele besøget sluttede med et kor af lyse toner og ældre stemmer. Pigerne havde uddelt sanghæfter, så der var ingen undskyldning for ikke at komme lidt i julestemning.

- Det er en meget gammel tradition, at vi tager ud til plejehjemmene. Beboerne synes, det er så hyggeligt, når vi kommer og synger, fortalte skolelærer Marianne Olesen.

Skridtlængde og rytme var fuldstændig koordinerede. Foto: Natasja Fie Danielsen
?Nu tændes tusind julelys,? sang pigerne fra Horsens Byskoles Lindvigsvej-afdeling. Hele besøget blev afsluttet med fællessang. Foto: Maria Wix Steffensen
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Inklusion skal være for barnets skyld, ikke for økonomiens

Læserbrev: Vi kendte ham godt. Vi lærere i skolens ældste klasser havde, med en vis ængstelse, på afstand fulgt Frederik op igennem de små klasser, hvor hans adfærd havde været ganske bekymrende. I frikvartererne var han nærmest mandsopdækket, for ellers endte det forudsigeligt nok i ballade. Da han nåede 7. klasse, gik Frederik stadig på skolen. I timerne sad han mest alene med hovedet begravet i computerspil. Af og til blev frustrationerne dog for store, og så måtte klassen gå et andet sted hen, hvis den ville undgå at dele skæbne med stole, borde og penalhuse, som blev kylet rundt i lokalet. Sidst i 7. klasse fik Frederik en plads i et specialtilbud. Alt, alt for sent. Man har I Vejle Kommune lovet at tilføre folkeskolen mere personale for et beløb stigende fra 10 mio. kr. i 2019 til 40 mio. kr. efter fire år. Det kvitterer vi lærere med glæde for. Men virkeligheden har vist, at vi alligevel ikke rigtig har fået flere kolleger ude på skolerne. En af grundene er, at flere og flere elever bliver skilt ud fra almenskolen og placeret i meget dyrere specialtilbud. Det betyder, at pengene går til dem og dermed ikke kan mærkes ude i skolen. I Vejle Kommune er det den enkelte skole, der skal finde pengene i budgettet til at sende elever i specialtilbud, og det er dyrt, så det fløjter. En folkeskoleelev koster 56.000 kr. om året, mens en plads i et specialtilbud kan koste 200.000 kr. Ideen fra kommunens side er at straffe skolen økonomisk, hvis den ikke magter at inkludere sine elever. Desværre betyder det, at børn med særlige behov bliver hængende alt for længe i folkeskolen, hvis skolen ikke har råd til andet. En af årsagerne til stigningen skal findes i, at inklusionsindsatsen i folkeskolen har været underfinansieret. Inklusionen har simpelthen været en spareøvelse. Derfor har disse børn ikke fået den hjælp, de har haft brug for, mens de kunne have haft glæde af den. Nu banker de så på til specialtilbuddene, bl.a. fordi de er blevet holdt for længe ude i almenskolen. Vi må gøre op med et system, der straffer skolerne, hvis man giver eleverne det tilbud, de har brug for, men der skal samtidig sikres ressourcer nok til at rumme børn som Frederik, både for Frederiks skyld, men også for Frederiks klasses. Især hvis folkeskolen fortsat skal være familiernes førstevalg.

Horsens

Kurdisk opråb på Rådhustorvet i Horsens: Stop den etniske udrensning

Annonce