Annonce
Horsens

Louise er blevet mobbet hele sit liv: Nu skriver hun et selvbiografisk teaterstykke

Teaterstykket "Endnu en dag" handler om den buttede 19-årige 1.g?er Rebecca. Hun kæmper med dårligt selvværd og mobning og prøver i stedet at finde lykken i kærligheden. Stykket er skrevet af 24-årige Louise Kyhn. Foto: Morten Pape

24-årige Louise Kyhn fra Horsens er blevet mobbet hele sit liv. Nu har hun skrevet et teaterstykke med udgangspunkt i sine egne oplevelser, og det skal få både unge og voksne til at tænke sig om, inden de mobber.

Horsens: 62 procent nedsat hørelse på grund af for mange hjernerystelser, et utal af hudafskrabninger og store ar på sjælen.

24-årige Louise Kyhn fra Horsens er blevet mobbet voldsomt igennem hele sin barndom, og nu har hun skrevet et teaterstykke om det. Ifølge hende er det nemlig vigtigt, at endnu flere får øjnene op for, hvor ondt det kan gøre at blive udsat for mobning. Teaterstykket spiller på Horsens Amatør Teater fredag, lørdag og søndag.

- Det startede egentlig som en selvbiografi, men jeg valgte at lave det om til et teaterstykke, for dér tror jeg, det kommer ud til endnu flere, end hvis det bare var en bog, siger Louise Kyhn, som ud over manuskriptforfatter og instruktør også kan skrive serviceøkonom på visitkortet.

Hun understreger, at mobning skal italesættes ikke bare over for børn, men også over for de voksne, som skal få øjnene op for, hvad der foregår.

- Det er så vigtigt, at især voksne får at vide, hvordan børns hverdag ikke altid er let.

Annonce

Man husker ikke de gode kommentarer, man husker kun de dårlige, og de bliver siddende. Ligesom hovedpersonen i stykket begynder man at tale grimt om sig selv, og til sidst tror man ikke, man er noget værd. For mig personligt har det været en kæmpe befrielse at komme ud med det og komme videre. Og en stor hjælp til det er at få det ned på papir.

Louise Kyhn, Manuskriptforfatter
16-årige Camilla Newe spiller hovedrollen Rebecca, som har det svært og kæmper med dårlig selvtillid, som hun prøver at få rettet op på ved at gå på en masse dates. Foto: Morten Pape

Hovedrolleindehaver er aldrig selv blevet mobbet

Teaterstykket hedder "Endnu en dag" og handler om den buttede 19-årige 1.g'er Rebecca. Hun kæmper med dårligt selvværd og mobning og prøver i stedet at finde lykken i kærligheden. Hovedrollen bliver spillet af 16-årige Camilla Newe, som modsat forfatteren ikke selv kender noget til et liv med mobning.

- Jeg blev fantastisk glad, da jeg fik tilbudt rollen, men det har været svært for mig, for jeg kan overhovedet ikke sætte mig ind i, hvordan det må være. Jeg har altid haft masser af venner og er aldrig selv blevet mobbet, fortæller hun.

Derfor har den 16-årige 9. klasses-elev fra Horsens da også måttet lytte ekstra godt til instruktørens anvisninger.

- Jeg har lyttet til Louises tips og prøvet at sætte mig ind i, hvad nu hvis det var mig. Det har været en stor, men god udfordring, som har styrket mig meget, og jeg har også lært mere om mig selv, lyder det.

24-årige Louise Kyhn har skrevet teaterstykket "En anden dag", som med scener fra hendes eget liv som mobbeoffer skal gøre andre opmærksomme på, hvor meget mobning ødelægger. Foto: Morten Pape

Filmet nøgen i fjerde klasse

Men et liv med mobning det kender forfatteren kun alt for godt. Og selvom teaterstykket ikke er 100 procent selvbiografisk, er meget af handlingen taget fra hendes eget liv.

- Jeg er heldigvis aldrig blevet voldtaget, som hovedpersonen bliver, men jeg har altid været klassens tykke pige og er derfor altid blevet mobbet. I fjerde klasse blev jeg for eksempel låst inde på toilettet af drengene, der tog tøjet af mig og filmede mig, jeg har fået smidt snebolde med sten i hovedet og har haft så mange hjernerystelser, at jeg har fået 62 procent nedsat hørelse, fortæller hun.

Den massive mobning har også betydet, at Louise Kyhn er vokset op med dårligt selvværd og ingen selvtillid, men nu tager hun bladet fra munden og vil vise verden, hvilke spor mobning sætter i folk.

- Man husker ikke de gode kommentarer, man husker kun de dårlige, og de bliver siddende. Ligesom hovedpersonen i stykket begynder man at tale grimt om sig selv, og til sidst tror man ikke, man er noget værd. For mig personligt har det været en kæmpe befrielse at komme ud med det og komme videre. Og en stor hjælp til det er at få det ned på papir.

Rollelisten tæller alt fra den stille dreng i klassen, der springer ud som homoseksuel, til den irriterende lillebror og rollespilsnørden. Alle skuespillerne er mellem 13 og 29 år. Foto: Morten Pape

Ledte efter lykken på dates

For at finde anerkendelse og styrke selvtilliden begyndte Louise Kynh ligesom hovedpersonen i stykket at gå på en masse dates i gymnasiet, men det var heller der, lykken skulle findes.

- Jeg troede, kærlighed var vejen til lykke, så jeg gik på tusind dates, men i stedet for bedre selvtillid så begyndte folk at kalde mig luder i stedet. Og i virkeligheden skulle jeg jo indse, at jeg er god nok, som jeg er, uden kæreste, lyder det fra den 24-årige manuskriptforfatter, som først for halvandet år siden, da hun kom rigtigt ind i teaterverdenen, begyndte at slutte fred med fortidens dæmoner.

- Jeg har det skidegodt nu. Teatermennesker har et godt fællesskab, og vi mødes også uden for teatret. Endelig føler jeg mig accepteret for den, jeg er. Vi er alle sammen teatertosser, og der er nogen ligesom mig, fortæller hun.

Men selvom Louise Kyhn i dag ikke længere er den tykke pige i klassen, og hun endelig har fundet kærligheden, har fortiden sat sig i hende.

- Jeg har stadig ikke sluttet fred med min krop. Jeg er træt af den og tænker på den hele tiden og vil gerne tabe mig. Men i virkeligheden bliver jeg nok aldrig tilfreds, om jeg så tabte 40 kg. Jeg har fået at vide så mange gange, at jeg er tyk, at det bare sidder i mig, fortæller hun.

Derfor håber Louise Kyhn også på, at rigtig mange unge kommer ind og ser stykket, så hun kan få spredt budskabet om ikke at mobbe hinanden.

- Unge mennesker skal se stykket og høre budskabet om at behandle hinanden godt. Og dem, der bliver mobbet skal vide, at de ikke de eneste.

'En anden dag' spiller på Horsens Amatør Teater fredag lørdag og søndag. Stykket har i alt 14 skuespillere på rollelisten i alderen 13 til 29 år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Der er alt for mange ludomaner

Kampen mod cigaret-reklamer har ikke været forgæves. Det har givet gode resultater i kampen mod den usunde tobak. Nu er tiden inde til endnu en kamp, nemlig reklamerne mod spil. Der er alt for mange ludomaner. Det er lige så ødelæggende som tobakken. Mange er lette at friste, og det vrimler med reklamer for alle slags spil. Jeg ser det ikke som noget problem, når Brian Laudrup står frem og fortæller om sine afgørende mål. Men når det ene almindelige menneske efter det andet sidder og fortæller omverdenen om de gevinster, de har vundet, er det et helt andet problem. Hvis de virkelig vandt så meget, som de fortæller om, ville spilselskabet være konkurs for længst, og det ville ikke have penge til at betale for tv-reklamerne. Når de alligevel laver den type reklamer, er det selvfølgelig, fordi der er svage sjæle, der kan blive fristet. Når man ser reklamer, tænker mange: "Tænk, hvis det var mig. Jeg vil også gerne en tur sydpå". Det er bare så sjældent, det lykkes. Jeg kan sagtens lade mig friste til at købe en lottokupon eller kaste mig over et skud på Oddset, men her oplever jeg virkeligheden. Det er bare så lidt, der kommer i gevinst, og som regel en del mindre, end jeg har spillet for. Oddset er et videnspil, så her er man selv ude om det, men det er sjældent, man rammer odds 116 med gevinst, som de taler om i reklamerne. Der kan være ganske muntre reklamer undervejs, men de har kun ét formål: At skaffe nye kunder i fælden. Jeg har ondt af de familier, der får deres økonomi ødelagt af ludomaner. Det er så fristende. Man skal huske på, at spilselskaberne tjener styrtende med penge, og taberne er os, der køber lotto-kuponerne. Danmark har en gruppe af ludomaner. Vi har ikke brug for engelske tilstande, hvor fodboldmillionærer har spillet hele deres formue op i en naiv tro på, at der var penge at hente i selskaberne. Sæt ind over for reklamerne. Vi har ikke brug for flere ludomaner.

Annonce