Annonce
Odder

Lone Riis runder de 50 efter et år i byrådet

Det er et meget travlt år siden, at Lone Riis sidst blev portrætteret i avisen. Dengang var hun spritny i byrådet. I dag fylder hun 50 år. Arkivfoto: Søren E. Alwan

Byrådsmedlem Lone Riis (V) ser tilbage på sit første år i byrådet på dagen, hvor hun runder et halvt århundrede. Men det har hun næsten ikke haft tid til at opdage.

Gylling: 50 år. Er det noget særligt?

Lone Riis rykker lidt rundt i stolen, inden hun genfinder koncentrationen.

- 2018 er forsvundet ud af mine hænder, siger hun så. Klar til at gøre status over sit første år som byrådsmedlem, gruppeformand for Venstres byrådsgruppe og medlem af økonomi- og erhvervsudvalget, børn-, uddannelses- og kulturudvalget samt arbejdsmarkedsudvalget.

Nye opgaver med en stejl læringskurve, hvor hun ikke er bleg for at indrømme, at nogle af alle de mange informationer er fløjet henover hovedet på hende.

- Så jeg ser frem til det næste år, hvor man er begyndt at lære byrådets rytme at kende, siger hun.

Der er ikke noget at sige til, at det der med at fylde 50 år ikke har fået meget plads i fødselarens bevidsthed, for der har været tryk på. Ikke mindst i børn-, uddannelses- og kulturudvalget samt i arbejdsmarkedsudvalget.

De to udvalg står for store indhug i den kommunale økonomi. Dels på børneområdet, hvor udgifter til inklusion fylder en del, og dels på arbejdsmarkedsområdet, hvor unge 18-24-årige udenfor arbejdsmarkedet fortsat dræner kommunekassen.

Men det er også netop, her Lone Riis gerne vil være med til at gøre en forskel.

Lone Riis

Født i Horsens 21. december 1968Har tre voksne børn og et barnebarn.

Er administrativ ansvarlig på Hospice Søholm, formand for menighedsrådet i Gylling-Alrø og medlem af Gylling Efterskoles bestyrelse.

Blev valgt til byrådet i 2017 med fjerde flest personlige stemmer - 487 styks.

Hun er gruppeformand for Venstres byrådsgruppe samt medlem af økonomi- og erhvervsudvalget, børne-, uddannelses- og kulturudvalget, arbejdsmarkedsudvalget.

Lone Riis fik et fantastisk flot personligt valg i 2017 og strøg til tops i Venstres byrådsgruppe, hvor hun afløste Hanne Appel (billedet) som formand for byrådsgruppen. Arkivfoto: Søren E. Alwan

Is i maven

- Jeg kommer aldrig til at sidde i miljø-, teknik- og klimaudvalget og flytte mursten. Det er der heldigvis andre, der brænder rigtig meget for, siger hun og understreger, at hun finder området både vigtigt og spændende. Hendes ild brænder bare et andet sted.

- Det gør indtryk, når en familie ikke får det, den har behov for eller bliver tabt. Det betyder så meget for mennesker at have en eller anden relation til arbejdsmarkedet. At det hele ikke er en kommunal finansiering af vores liv, siger Lone Riis og peger på arbejdsmarkedsudvalget som det udvalg, hun ville vælge, hvis hun kun måtte sidde i et.

- Det er svært stof, men vi må simpelthen ikke tabe folk mellem to stole, understreger hun med henvisning til de 16-24-årige, som måske allerede er kendte af systemet på børneområdet, men som ikke bliver grebet ved overgangen til voksenlivet.

- Det kan godt være, at der skal en håndholdt indsats til i en periode. Og ja, det kommer til at koste nogen penge, men jeg tror på, at vi sparer pengene i den sidste ende, siger Lone Riis og fortsætter:

- Kunsten bliver at have is i maven og tro på, at indsatsen virker, for resultaterne kommer jo ikke lige med det samme. Men hvis vi ikke laver en langsigtet indsats, så kommer det til at koste på de kommunale budgetter i endnu længere tid.

Annonce

Den gode tone

Dagens fødselar er formand for menighedsrådet i Gylling-Alrø, medlem af Gylling Efterskoles bestyrelse og derudover vant til at engagere sig i alskens frivillige fora. Og altid har hun en overordnet præmis, der handler om ordentlighed.

- Ordentlighed er det vigtigste ord - også i den måde vi behandler hinanden på, forklarer hun.

Den præmis er blevet testet et par gange i det første år i byrådet. Både af byrådskolleger, men så sandelig også af borgerne, hvor hun tydeligt husker det byrådsmøde, hvor lokalplansændringen for Hou Strandpark skulle vedtages foran en flok sure strandpark-beboere.

- Det var meget svært at sidde på sine hænder på det møde, hvor nogle mennesker udviste manglende respekt for demokratiet, siger hun.

I lidt mindre målstok kan hun undre sig over, hvordan tonen blandt byrådskolleger kan ændre sig i byrådssalen, frem for når diskussionerne foregår i udvalgene.

- Det sender et dumt signal, når man ikke taler pænt til hinanden. Omvendt er jeg glad for, at der er højt til loftet og plads til forskellighed, understreger hun.

Det bliver også en masse forskellige mennesker, der er inviteret til den 50-års fødselsdag, der bliver fejret med brunch hos Dinesen i morgen. For der er folk fra mange sammenhænge i Lones liv.

- Jeg har et godt liv. Jeg har smil på læben, når jeg vågner om morgenen, og når jeg går i seng om aftenen - også selvom håret nogen gange stritter, griner hun.

Annonce
Horsens

Tag kandidattesten her

Horsens For abonnenter

Klub har hjemme i en hal fra 1935 og drømmer om moderne forhold: Vi lider under alt for lidt indendørs plads

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 1247 er smittet med corona

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

To festaber med vilde drømme, talent og solid tro på egne evner skrev Horsens ind i heavy-historien

Horsens For abonnenter

33-årig tog sin 14-årige datter med på hotel: Nu er han dømt for overgreb - men slipper for udvisning

Kultur

Hør Horsens 'ser rødt': S har tronet i over 100 år - hvordan kan det overhovedet lade sig gøre?

Horsens

Ambulancer er under hårdt pres, men udrykninger til livstruende tilfælde holder tiden

Sonja er en sjælden race i dansk kommunalpolitik: - Man kan underkende det eller bruge det

Debat For abonnenter

Avisen mener: Kulturminister vil sikre EM-fodboldheltenes kampe på nationalt tv, men pas på med at stikke os blår i øjnene

Horsens

Gågaden spærres delvist af: - Vi synes ikke, fugen har den kvalitet, som vi ønsker

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Hedensted

Få et smugkig indenfor i kommende byggeudstilling: Her er hvad familien Danmark ønsker anno 2021

For abonnenter

Tre mænd rottede sig sammen og snød sygehus for millioner af kroner: Nu er der faldet dom over dem alle

Horsens

Vandløb i Horsens er på national liste over mulig forurening med giftigt stof: Svaret skal findes i fisk

Horsens For abonnenter

35-årig udgav sig for at være teenager: - Hun troede, jeg ville have sex, men jeg ville bare have min OCD til at gå væk

Brædstrup

Madhus måtte lukke: Nu åbner Café Banesti

Annonce