Annonce
Ikast-Brande

Lokalråd og Røde Kors vil oprette hjerteløber-netværk

Hvis en person med hjertestop først får hjælp, når ambulanceredderne ankommer, er der kun tre procent chance for at overleve. Yder en forbipasserende – eksempelvis en hjerteløber – livreddende førstehjælp, inden ambulancen ankommer, stiger overlevelseschancen til 12 procent. Hvis der også stødes med en hjertestarter de første minutter efter hjertestoppet, kan op mod 50 procent overleve. Et vigtigt redskab for hjerteløbere er en hjerteløber-app på mobiltelefonen. Foto: Trygfonden
Nyt hjerteløber-netværk i gamle Nørre Snede Kommune skal være med til at redde liv.

Nr. Snede: Lokalrådene og borgerforeningerne i gamle Nørre Snede Kommune og den lokale Røde Kors-afdeling Nørre Snede-Ejstrupholm er nu begyndt at etablere et såkaldt hjerteløber-netværk, der skal dække hele den gamle Nørre Snede Kommune.

Hjerteløber-projektet handler om at skaffe hurtig hjælp til mennesker, der falder om med hjertestop. Lynhurtig hjælp kan være altafgørende. For hvert minut der går, fra en person falder om med hjertestop, til hjælpen når frem, falder chancen for overlevelse med 10 procent. Frivillige hjerteløbere kan derfor redde liv ved at begynde hjertelungeredning og tage en hjertestarter i brug, før ambulancen ankommer.

Mikael Mortensen, der er næstformand i Nørre Snede Lokalråd, fortæller, at hjerteløber-netværket skal være med til at sikre flere ting - blandt andet årlig opdatering af hjerteløbernes faglige kvalifikationer og psykologisk støtte efter en indsats.

- Hvis vi kan forberede og træne hjerteløbere, så er de bedre rustet og har dermed højere sandsynlighed for at hjælpe, forklarer han.

Det handler også om at få så mange AED hjertestartere registreret som muligt og få så mange AED hjertestartere gjort tilgængelige døgnet rundt som muligt.

Og ikke mindst at få hele området hensigtsmæssigt dækket med hjerteløbere.

Hjerteløbernes tilknytning til netværket forudsætter ikke et egentligt medlemskab eller kontingent. Man skal have bopæl i postnumrene 7361, 7362, 8765, 8766 (som er gl. Nørre Snede kommune), og man skal have en mobiltelefon, der kan forsynes med Trygfondens hjerteløber-app.

Annonce

Nyt samarbejde

Det er usædvanligt, at lokalråd og Røde Kors samarbejder på denne måde, og ifølge Michael Mortensen har projektet har stor bevågenhed fra Røde Kors hovedorganisation, da det er unikt i Danmark.

Projektet er endnu i startfasen, men den 16. marts bliver der et startmøde, hvor interesserede kan møde op. Dette møde vil finde sted enten i Nørre Snede Hallen eller på skolen, men de nærmere detaljer vil blive meldt ud senere.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Live: Antallet af test ligger under ambitionen - årsagen er færre henvisninger lyder det fra regionerne

Horsens

Buketten erstatter festen og blomsterne bringes ud i bilen: Alternative løsninger hitter i havecentrene

Annonce