Annonce
Ikast-Brande

Lokalråd: Budgettet er geografisk skævt

Formanden for lokalrådet i Nr. Snede, Hans Jørgen Jensen, mener, at kommunen bør sørge for, at også de mindre byer kan få nye tilflyttere - blandt ved hjælp af nye byggegrunde. Arkivfoto
Lokalrådsformand vurderer, at successen for den kommunale bosætningsstrategi afhænger af kommunens næststørste byer og landdistrikterne.

Ikast/Brande: For nylig præsenterede et enigt byråd et budgetforlig for de kommende fire år. På driften er der udsigt til et overskud på cirka 90 millioner kroner i 2020, men nok så interessant er anlægsbudgettet.

Over de næste fire år forventer Ikast-Brande Kommune således at bruge lidt mere end 400 millioner kroner på forskellige anlægsprojekter, men den geografiske fordeling af projekterne (og dermed pengene) er temmelig skæv.

En sammentælling viser, at 109,6 mio. er øremærket projekter i Ikast, mens projekter i Brande lægger beslag på 170,4 mio. kroner. Her er de resterende 150 mio. til opførelse af en ny skole i Centerparken den helt store ”synder”, mens en ny daginstitution til 40 mio. kr., renovering af børnetandklinikken for 11,1 mio., 10 mio. til gartneriet Garland og opførelsen af yderligere 24 plejeboliger i forbindelse med Bøgildlund er nogle af de projekter, der tynger i vægtskålen i Ikast.

De resterende 122,67 mio. kr. er for størstedelens vedkommende enten placeret i puljer, som er underlagt forskellige fagudvalg, eller i byrådets anlægs- og udviklingspulje. Det sidste gør sig gældende for i alt 71 mio. kroner over de kommende fire år. Til gengæld må man spejde forgæves efter konkrete anlægsinvesteringer i kommunens øvrige byer; selv den (begrænsede) del af puljerne, der på forhånd er øremærket, skal gå til projekter i Ikast og Brande.

Annonce

Mellembyernes og landdistrikternes tur

Det faktum er ikke forbigået formanden for Nr. Snede Lokalråd, Hans Jørgen Jensens opmærksomhed. Han har svært ved at se, hvor de fire ”mellembyer” (Nr. Snede, Ejstrupholm, Engesvang og Bording, red.) samt ikke mindst landdistrikterne er blevet af i regnestykket.

- Når det her er overstået, må vi altså til at se på de her byer og landdistrikter, siger lokalrådsformanden.

Han frygter, at det manglende fokus på resten af kommunen udenfor Ikast og Brande kan være med til at forstærke den negative befolkningsudvikling, der har ramt flere af mellembyerne de seneste år.

I Nr. Snede har man således aktuelt kun tre ledige byggegrunde tilbage. Det sætter en effektiv bremse på byens mulighed for at udvikle sig, så Hans Jørgen Jensen peger på vigtigheden af at få udstykket nogle flere grunde. Spørgsmålet er ikke blevet mindre aktuelt med lanceringen af kommunens nye tilflytterhjemmeside, som de enkelte byer er blevet bedt om at bidrage til. I Nr. Snede er det blevet til en film om de mange gode grunde (men altså ikke byggegrunde) til at flytte til byen.

- Hele bosætningsstrategiens succes afhænger af, hvad der sker i de fire ”mellembyer” og landdistrikterne, fastslår Hans Jørgen Jensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce