Brande: For efterhånden halvandet år siden principgodkendte det daværende byråd boligselskabet Fruehøjgaards planer om at opføre 20 almennyttige boliger med et samlet boligareal på 1530 kvadratmeter på Kirkegade i Brande på grunden ved siden af Røde Kors-butikken. Samtidig principgodkendte byrådet ønsket fra en privat investor, Jeppesen Byg, om at opføre et tilsvarende boligareal i form af private udlejningsboliger på den samme grund.
Efterfølgende er der blevet udarbejdet en lokalplan for projektet, der i alt skal rumme 34 etageboliger i størrelser fra 1-4 værelser samt et nyt carportanlæg til erstatning for de nuværende garager, der nedrives for at give plads til etageboligerne.
Ønsket er at bygge i en højde på op til 17 meter og op til 5 etager med fladt tag. Det meste af byggeriet bliver opført i fire etager, men mod sydøst (nærmest Røde Kors-butikken) ønskes en mindre del opført i fem etager som en penthouselejlighed. Byggeriet opføres parallelt med Stationsvej med en vinkel mod Kirkegade i den sydlige del af grunden.
Tre indsigelser
Lokalplanen har været sendt i offentlig høring i syv uger frem til 10. november sidste år, og høringsfasen udløste tre indsigelser: En fra Indenrigs- og boligministeriet, en fra Viborg Stift og en fra BaneDanmark
Ministeriet ønskede en redegørelse for, hvordan Ikast-Brande Kommunen ville sikre drifts- og udviklingsmulighederne for BioMar A/S og KMC's derivatfabrik, som begge vurderes at være virksomheder af national interesse, men at have modtaget en tilfredsstillende redegørelse for dette, er indsigelsen nu frafaldet.
BaneDanmark har gjort opmærksom på, at der i perioder vil kunne forekomme støj på helt op til 105 dBA (miljøklasse 6-7, svarende til virksomheder med særlige beliggenhedskrav) fra selskabets arbejdspladsareal, og at vedligeholdelsesarbejde på sporet ofte foregår om natten for at genere togtrafikken mindst muligt.
Hertil bemærker Ikast-Brande Kommunes område for Teknik og Miljø, at BaneDanmarks arbejdsareal ved Brande Station i forvejen ligger tæt på boliger, og at der ikke har været klager fra de nærliggende boliger over støj fra banen.
Stiftet ønsker nedtrapning
Endelig har Viborg Stift anbefalet en nedtrapning af byggeriet mod nord parallelt med Kirkegade, så udsynet fra kirkegården mod Kirkegade ikke påvirkes negativt, at et eventuelt garageanlæg opføres i træ, og at byggeriet opføres i røde tegl.
Teknik og Miljø vurderer, at en nedtrapning af bebyggelsen mod nord vil reducere byggeriet væsentligt, og at udsynet fra kirkegården i forvejen begrænses af boligerne og haverne på den modsatte side af Kirkegade. Det vil være uændret, uanset om byggeriet nedtrappes i højden mod nord, og der vil under ingen omstændigheder være udsigt til landskab eller natur – kun til jernbanen og Biomar. Til gengæld har bygherre accepteret, at det kan skrives ind i lokalplanen, at byggeriet holdes i rød tegl, og at carportene opføres i træ eller trælignende materiale i mørke farver.
Afsnittet vedrørende dette er derfor blevet revideret i den lokalplan for området, som nu endelig er klar til at blive vedtaget endeligt.
Sagen er på byrådets dagsorden mandag 16. maj.