Annonce
Kultur

Lokalhistorie: Ham Karnov kom fra Odderegnen

Manden, der grundlagde Karnovs Lovsamling, boede på Odderegnen i hele sin barn- og ungdom. Arkivfoto: Kim Haugaard
To historier fra Odder og omegn gemmer sig i den årlige udgave af Østjysk Hjemstavn
Annonce

Odder. Der gemmer sig blandt andet en historie om en mand, der lagde navn til en hel lovsamling og om et ualmindeligt sødt ægtepar fra Odder i den nyeste udgave af Østjysk Hjemstavn, som netop er kommet på gaden.

Bogen, der er udkommet hvert år siden 1936, rummer som altid beretninger fra Østjylland, nærmere betegnet fra området mellem Hedensted og Randers samt ind i landet til Silkeborg, og i årets udgave fylder historien om Søren Magnus Karnov rigtig meget.

Frem til 1909 hed cand.jur. Søren Magnus faktisk også Sørensen til efternavn, og han var på ingen måde landskendt. Så fik han kongelig tilladelse til af skifte efternavn til Karnov, og i 1920 fik han ideen til at udgive alle Danmarks love og regler i bogform. Det blev starten på en stor virksomhed, som i dag hedder Karnov Group, ejes af Rotchild Group og leverer både bøger og digitale løsninger. Firmaet har 150 medarbejdere og kontorer i både København og Stockholm.

Annonce

Stedfader var skomager

Det lå imidlertid aldrig i kortene, at den unge mand fra Tulstrup skulle komme så langt. Søren

Magnus Sørensen blev nemlig født under langt mere fattige kår, idet han så dagens lys i landsbyen nord for Odder og mistede sin far som kun etårig. Siden fik han en stedfar, der var skomager i Odder.

Takket være slægtforskeres store arbejde hører man i artiklen i Østjysk Hjemstavn om den unge Karnov, der nåede at gå skole i blandt andet Gylling, før hans talent bragte ham på Aarhus Katedralskole. Siden læste han jura i København.

En anden fortælling i Østjysk Hjemstavn er Jørgen Frost Larsens beretning om Astrid og Knud Sørensen, som han kendte i mange år, og som med deres enkle liv og ikke mindst livsglæde, har gjort et stort indtryk på ham. Takket være forfatterens fortælleevne får man i beskrivelsen af parret fra Odder et godt indtryk af, hvordan livet har været for en arbejderfamilie og af, hvordan Odder så ud i forrige århundrede.

Man kan købe Østjysk Hjemstavn 2019 for 130 kroner samt læse mere om bogen på ostjysk-hjemstavn.dk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Lettet chauffør efter krav om mundbind i bybusserne i Horsens: Bedre sent end aldrig

Horsens

HIC henter stor amerikaner

Annonce