Annonce
Horsens

Patienter med blodprop i hjernen skal måske til Viborg: En dårlig løsning, mener Horsens-læger

Når lokale borgere har fået den akutte behandling for en blodprop i hjernen, kommer de videre til Regionshospitalet Horsens, hvis de har brug for længere tid på hospitalet. Fremover skal de i stedet til Viborg, hvis et forslag, der er sendt til høring, bliver vedtaget. Arkivfoto
Læger er ikke imponeret over dele af plan for behandling af fremtidens apopleksipatienter. De peger på en bedre løsning.
Annonce

Horsens: I dag kommer borgere, der hører til Regionshospitalet Horsens direkte til Aarhus Universitetshospital, hvis de får en blodprop i hjernen. Her får de den akutte behandling.

Herefter sendes mange hjem, men har patienterne behov for lidt længere tid på hospitalet, sendes de tilbage til "hjemhospitalet". For borgere i Horsens, Hedensted, Skanderborg og Odder er det Regionshospitalet Horsens, og her træffes den endelige beslutning om det videre forløb.

Fremover bliver Regionshospitalet Horsens udskiftet med et ophold på Regionshospitalet Viborg, hvis et forslag, som er sendt i høring, bliver til virkelighed.

En dårlig løsning, påpeger overlæge på det lokale hospital Ole Davidsen, der har ansvar for apopleksi-rehabiliteringen på stedet. Og han får opbakning fra ledende overlæge på Medicinsk Afdeling Thomas Hahn.

- Hvis der skal findes en god løsning for patienterne sammen med en besparelse, skulle patienterne i stedet blive lidt længere i Skejby, og så vil man helt kunne undgå at skulle på endnu et hospital, siger Ole Davidsen.

Men meldingen er, er der ikke er plads til at forlænge patienternes ophold på universitetshospitalet i Skejby.

- Det må der kunne findes en løsning på, lyder det fra Ole Davidsen.

Neurologi

Mål med omlægning: Mere effektiv drift, gode patientforløb, godt patientflow mellem neurologien og neurorehabiliteringsområdet. At styrke de faglige miljøer og finde en årlig besparelse på 10 mio. kr. Den ene million hentes ved at lukke senge i Horsens og Randers.

Neurologi omfatter undersøgelse og behandling af blodpropper og blødninger i hjernen, demens, hjernekræft, epilepsi, sklerose med flere. Genoptræning efter erhvervet hjerneskade er ligeledes en kerneopgave.

Specialet er de senere år blevet mere omfattende i takt med, at der er kommet nye behandlingsmuligheder, derfor ventes en stigning i aktiviteten. Samtidig mangler der speciallæger på området.

Kilde: Forslag og tiltag fra gennemgang af neurologien og neurorehabiliteringsområdet, høringsmateriale 2019

Annonce

Fornuftigt at ændre forløb

Overlægen forklarer, at antallet af patienter på hospitalet med blodprop i hjernen, som får brug for rehabilitering, daler, fordi man er bedre til at forebygge og behandle.

- Der er sådan set god grund til at kigge på området. Men netop fordi behandlingen er blevet meget bedre, og kommunerne, som overtog genoptræningen i forbindelse med kommunalreformen i 2007, er blevet gode til at løfte opgaven, er det muligt at gå direkte fra Skejby til kommunal genoptræning, hvis bare patienterne kunne få et døgns tid mere i Skejby, siger Ole Davidsen.

- Og, tilføjer han, det vil kunne give en besparelse i modsætning til den eksisterende plan.

For det koster en dags tid at flytte en patient fra ét hospital til et andet. Patienten skal flyttes fysisk, og nye læger og sygeplejersker skal sætte sig ind i patienten. Den tid kunne man spare, lyder hans forklaring.

Størstedelen af patienterne, der har haft en blodprop i hjernen, skal videre i kommunal genoptræning, efter de er kommet hjem. Et fåtal har brug for en specialiseret indsats, som gives i Hammel og Skive.

Annonce

Sender høringssvar til politikerne

Ledende overlæge Thomas Hahn peger på, at de svageste patienter i gruppen er ældre med flere sygdomme.

- Det er aldrig godt at flytte ældre, svækkede mennesker, fordi de nemt bliver konfuse. Det er samtidig dem, der kan have behov for den længste indlæggelse.

Og så kan det blive noget sværere at få besøg af pårørende, hvis man er indlagt i Viborg.

Vedtages forslaget, vil Regionshospitalet Horsens miste sin specialviden på det neurologiske område.

- Det kan være et problem, hvis vi skal vurdere patienter, hvor der kan være mistanke om neurologiske sygdomme, siger Thomas Hahn.

Forslaget indebærer, at der lukkes fire senge på Regionshospitalet Horsens og seks senge på Regionshospitalet i Randers, hvorefter patienterne i stedet indlægges på Regionshospitalet Viborg, som i forvejen har en neurologisk afdeling i modsætning til Horsens og Randers.

Regionshospitalet Horsens sender nu et høringssvar til politikerne i Region Midtjylland.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce