Annonce
Hedensted

Lokale natteravne har succes: Før stak de unge af, når de så os - nu fortæller de os deres livshistorie

Både Uldum og Hedensted/Løsning fik i 2019 etableret lokale afdelinger af foreningen Natteravnene, hvor frivillige - typisk forældre - går rundt i gaderne på weekendaftener for at holde øje med de unge og hjælpe, hvis der er behov. Her er Folkebladet med på Hedensted-gruppens første tur i september 2019. Arkivfoto: Lennart Kjær Schouborg
Flere byer har inden for de seneste år oprettet lokale afdelinger af foreningen Natteravnene, hvor frivillige går rundt i gaderne om aftenen. Det giver mindre ballade og gode snakke, lyder det fra natteravne i Uldum og Hedensted/Løsning, der begge melder klar til en ny sæson.

Uldum/Hedensted/Løsning: Når en ud af fire 7.-9.klasses elever i Hedensted Kommune fortæller, at deres forældre ikke ved, hvem de er sammen med på weekendaftener, kommer det ikke som nogen overraskelse for Tommy Langhoff og Jesper Hammer.

De er medstiftere af Natteravnene i hhv. Hedensted/Løsning og Uldum, og de har på deres aftenture rundt i byernes gader det seneste halvandet år mødt mange unge mennesker, hvor de har tænkt: "Hvor er forældrene henne i det her?"

- Det kan være ret chokerende at møde en 13-14-årig, som er plørefuld og ikke iført ret meget tøj. Så tænker man, at enten ved forældrene ikke noget om det her, eller også er de ligeglade. Begge dele er lidt trist, især når man ser den samme person flere gange, siger Jesper Hammer.

Annonce

Uvidende forældre

Natteravnene har et klart koncept, hvor de ikke må "sladre" til forældrene, heller ikke selvom de kender dem.

- Vi har en fortrolighedspligt over for de unge, og holder vi ikke den, så ender vi i en situation, hvor de ikke vil sige et ord til os. Vi er jo selv forældre, og i små byer som vores kender vi ganske mange af de andre forældre, men selvom det kan være svært at holde på en viden, så er det sådan, det må være. Derfor tager vi snakken med den unge selv, siger Tommy Langhoff.

Både han og Jesper Hammer har oplevet flere eksempler på, at forældre til de unge, som laver ballade eller er fulde, kan være nogle af de samme, som klager over andres børn på Facebook.

- Det er lidt tankevækkende, når man ser et harmdirrende opslag om, at forældre skal holde bedre øje med deres børn, når man så ved, at personen selv er forælder til et barn, som vi flere gange har mødt i meget uheldige situationer, siger Jesper Hammer.

Annonce

Brandbomber i skolegården

Det er halvandet år siden, de to lokalforeninger blev dannet. Både i Hedensted/Løsning og i Uldum var der dengang eskalerende problemer med unge, der lavede hærværk og efterlod rod typisk omkring byernes skoler. Særligt galt stod det til i Uldum.

- Der var en gruppe unge, der kastede med hjemmelavede brandbomber i skolegården, og som efterlod knuste flasker og andet, som lå der, når skolebørnene mødte ind om mandagen. I begyndelsen var det folkeskoleelever fra de ældste årgange, der gjorde det, men efterhånden kom der også nogle lidt ældre kørende ind i BMW'er, og dem ville vi gerne af med med det samme, siger Jesper Hammer om baggrunden for at oprette Natteravnene i Uldum.


Kan jeg bare hjælpe én ung to procent i den rigtige retning, så tager jeg gladeligt 10 ture mere som natteravn.

Jesper Hammer


De frivillige forældres "patruljeren" fik hurtigt BMW'erne til at forsvinde igen, mens den unge gruppe fortsatte med at lave ballade og stak af, når Natteravnene dukkede op.

- De løb væk eller gemte sig, for de ville ikke snakke med os. Men efter noget tid lykkedes det os at komme i kontakt med nogen i gruppen, og da de forstod, at vi ikke ville genere dem, men faktisk gerne ville hjælpe både dem og resten af byen, så opstod der en god dialog. I dag kommer mange frivilligt og fortæller hele deres livshistorie, når de ser os, siger Jesper Hammer.

Annonce

Søde og velopdragne unge

Der er stadig lidt små-ballade i Uldum af og til, men ikke i nær samme omfang som tidligere. Det samme gælder i Hedensted/Løsning, fortæller Tommy Langhoff.

- Jeg ser en klar effekt af, at vi er her, både i det store billede, men også i forhold til at hjælpe nogle af de unge, som har brug for at snakke med en udenforstående voksen. Og de vil virkelig gerne snakke med os, oplever Tommy Langhoff.

Begge natteravne slår fast, at det helt generelt er nogle meget velopdragne og positive unge mennesker, de møder i aften/nattelivet, og at det giver mange gode oplevelser at være en del af Natteravnene - som i øvrigt begge steder er åbne for flere frivillige medlemmer.

- For mig har det været en aha-oplevelse, at de unge så gerne vil snakke med os. For eksempel kom vi en dag forbi en privat fest, hvor vi ikke går ind, men så kom der i løbet af en halv time 12-14 unge mennesker ud til os for at snakke. Det giver rigtig god mening at have de snakke, og det er nok især det, der gør, at man forsætter som natteravn, siger Jesper Hammer.

Både i Uldum og Hedensted/Løsning er de klar til en ny sæson med gåture på weekendaftenerne.

Natteravnene

  • Natteravnene er en frivillig organisation bygget som et franchise-koncept til frivillige, som lokalt medvirker til at skabe tryghed især for børn og unge ved en ansvarlig, omsorgsfuld og forebyggende synlig tilstedeværelse i det offentlige rum.
  • De frivillige er lokale voksne i alle aldre, der går rundt i området på relevante tidspunkter i hold på tre iført en karakteristisk gul beklædning.
  • De har hverken sociale eller politimæssige beføjelser og griber ikke fysisk ind. Men de er let genkendelige, hvis de unge har brug for en hjælpende hånd eller et godt råd.
  • Kommende Natteravne får en lille uddannelse i at være Natteravn. De får information om spilleregler, og de får mulighed for at høre om unges adfærd, lidt viden om psykologi, rusmidler og misbrug. De får også indsigt i SSP's forebyggende arbejde og opgaver samt tilbud til de unge.
Annonce
Horsens For abonnenter

Snart går det løs på VIA's nye skole til 600 mio. kr: Se billederne af de nye rammer kort inden studiestart

Danmark

Torsdagens coronatal: Syv færre indlagt det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Sovende mand vækket af røg, da huset brændte

Horsens For abonnenter

Daniel svæver hen over byen - og når det ikke blæser nok, har han selv vind med på ryggen

Sport

Malte Kiilerich er blevet en profil i forsvaret

Kultur

Padelcenter laver ny turnering med rejse på højkant - og lokalt krav til deltagerne

Sport

John Madsen er død

Horsens For abonnenter

Flere partier er bekymrede over stort antal dispensationer i byggesag fra sydbyen: V opfordrer borgmester til at gribe ind

Horsens

Gravsten viklet ind i afspærringstape: Det handler om sikkerhed for gæsterne på kirkegården

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Danmark

Vejdirektoratet hæver hastigheden på motorvejen: Her må du fremover køre 130 km/t

Erhverv

Bageri måtte vente i 11 måneder på et forventeligt nej fra en offentlig myndighed

Debat

Genbrug kan gøres bedre: Hvorfor må vi ikke klunse på genbrugspladsen?

Horsens For abonnenter

Årets højdepunkt venter for Horsens-skib: Halifax-bombefly fra krigen skal op fra havets dyb

Horsens

Kæmpestort loppemarked vender tilbage: Gå på genbrugsjagt på hele Fængslets grund

Annonce