Annonce
Horsens

Lokal spidskandidat om krisen i Radikale Venstre: Det er som en børnehave lige nu

Niels Voetmann Jepsen i midten ses her med Radikale Venstres to andre topkandidater til byrådet i Horsens Kommune: Connie Tolderlund Hadberg til venstre og Rikke Christensen til højre. Han er ærgerlig over den nuværende situation i partitoppen. Privatfoto
Radikale Venstres byrådskandidat i Horsens Kommune Niels Voetmann Jepsen vil gerne væk fra personsagerne i partitoppen og tilbage til det politiske fokus i partiet.

Horsens: - Ærgerlig er nok ordet.

Sådan lyder det fra Niels Voetmann Jepsen, Radikale Venstres spidskandidat til byrådet i Horsens Kommune, når han skal beskrive, hvordan han ser situationen i sit parti i øjeblikket.

Det startede med Morten Østergaards afgang som politisk leder, og siden har flere sager om seksuelle krænkelser fået nogle af Radikale Venstres mest prominente politikere til at skrive lange opslag på Facebook, hvor de primært diskuterer håndteringen af sagerne.

Annonce

Og det skulle de måske ikke gøre offentligt, har flere i partiets bagland påpeget i denne uge - blandt andet i det østjyske.

Som en børnehave

Niels Voetmann Jepsen er af samme overbevisning, og hans formodning er, at tingene er gået en tand for hurtigt, da man på et langt krisemøde i Den Sorte Diamant skiftede Morten Østergaard ud med Sofie Carsten Nielsen som politisk leder.


Det er som en børnehave lige nu. Som når mine børn går op til gårdvagten - der i dette tilfælde er medierne - og siger, at en anden har gjort det og det, og den anden siger det modsatte. Det er ikke en voksen måde at gøre det på

Niels Voetmann Jepsen, medlem af Radikale Venstre i Horsens


- Det er som en børnehave lige nu. Som når mine børn går op til gårdvagten - der i dette tilfælde er medierne - og siger, at en anden har gjort det og det, og den anden siger det modsatte. Det er ikke en voksen måde at gøre det på, siger lokalpolitikeren og uddyber:

- Det er en stor ting i hvilken som helst partigruppe at skifte leder, og jeg ser det som om, at selv om det var en lang og frustrerende dag i Den Sorte Diamant, gik det så hurtigt, at man ikke nåede at få samlet gruppen ordentligt igen.

Annonce

Støtter den nye leder

Niels Voetmann Jepsen er derfor ærgerlig over, at personsager overskygger det politiske i øjeblikket.

- Jeg sidder jo som radikalt medlem for at diskutere de emner, vi synes, er vigtige ud fra vores værdier. At alle skal være lige uanset køn, race, religion og kultur, og at vi skal efterlade en god verden til vores børn og børnebørn. Så jeg er overrasket over, hvor meget vi snakker personer frem for politik i øjeblikket, siger lokalpolitikeren.

Tidslinje

16. september skriver Lotte Rod (R) på Facebook, at hun er blevet taget på i Radikale Ungdom og i Radikale.

17. september får daværende næstformand Sofie Carsten Nielsen (R) at vide af folketingsmedlem Katrine Robsøe, at hun i sin tid som studentermedhjælp har oplevet uønsket seksuel opmærksomhed og berøring fra Morten Østergaard (R).

7. oktober træder Morten Østergaard tilbage.

8. oktober bliver Sofie Carsten Nielsen spurgt af Berlingske, om der er andre sager på vej, og om det er den fulde fortælling om Morten Østergaard. Sofie Carsten Nielsen svarer: "Jeg kender ikke til nogen" og "det er den, jeg har. Jeg kender ikke til flere."

9. oktober skriver Morten Østergaard på Facebook, at tre kvinder ud over Lotte Rod har oplevet uønsket seksuel opmærksomhed fra ham i festligt lag. Umiddelbart efter holder Sofie Carsten Nielsen pressemøde, hvor hun bliver spurgt, om hun selv har haft spurgt Morten Østergaard i forløbet om, der var mere i det end det med Lotte Rod. Hun svarer: "Det er jeg nødt til at sige, at det har jeg. Og jeg har ikke hørt om de her sager før."

12. oktober offentliggør Radikale en redegørelse over partiets håndtering af de tre sager. En ekstern ekspert vurderer i redegørelsen, at en mangel på retningslinjer har svækket håndteringen.

13. oktober afviser Sofie Carsten Nielsen over for DR, at hun har løjet: "Jeg har varetaget en fortrolighed, som Katrine meget eftertrykkeligt bad mig holde."

14. oktober skriver Ida Auken på Facebook mere detaljeret om en af de hændelser, hvor Østergaard er anklaget for at have krænket kvinder. Auken siger, at blandt andre Sofie Carsten Nielsen og landsformand Svend Thorhauge er blevet orienteret om sagerne. Auken beskylder dem for at have dækket over krænkelser. Det afviser Carsten Nielsen, som beskylder Auken for at destabilisere partiet. Også landsformand Svend Thorhauge afviser at være blevet orienteret om krænkelserne.

15. oktober skriver folketingsmedlem Jens Rohde på Facebook, at hvis Ida Auken smides ud af De Radikale eller bliver "marginaliseret", så vil han også forlade partiet.

Han fortalte i forbindelse med skiftet på lederposten i sidste uge, at Sofie Carsten Nielsen var det rigtige valg. Det synes han stadig.

- Hun er en forlængelse af den linje, vi allerede har i partiet, og derfor det naturlige valg til at føre den videre, siger han.

Annonce

Auken smider brænde på bålet

Flere i Radikale Venstres bagland har til Avisen Danmark fortalt, at de synes, at det var forhastet allerede at vælge en ny politisk leder på det møde i Den Sorte Diamant, hvor Morten Østergaard endte med at trække stikket.

De udmeldinger kommer på baggrund af, at først Ida Auken og siden Jens Rohde med opslag på Facebook kastede mere brænde på bålet.

Ida Auken beskyldte Sofie Carsten Nielsen for at have dækket over en af Morten Østergaards krænkelsessager, hvilket Sofie Carsten Nielsen afviste prompte. Jens Rohde skrev, at han ville følge Ida Auken, hvis hun endte med at blive smidt ud af partiet.

Annonce

Håber på forsoning

Niels Voetmann Jepsen støtter i udgangspunktet Sofie Carsten Nielsen i forbindelse med Ida Aukens udmelding:

- Hvis en ringer til mig og spørger, om jeg kan huske en samtale for fire år siden, så kan det da godt være, at jeg kan det, men jeg vil ikke kunne huske, om det var formelt eller ej. Jeg tillægger ikke meget værdi til forståelsen af en samtale for fire år siden. Det er heller ikke hånden på låret for 10 år siden, der er problemet – det er løgnen i dag, siger han.

Samtidig håber han på forsoning mellem de to prominente partimedlemmer:

- Hos os er det værdierne, der tæller, og ikke personerne i front. Jeg håber, Ida Auken fortsætter i partiet og kommer tilbage fra sin sygemelding, for hun er valgt af folket og har de radikale værdier, siger Niels Voetmann Jepsen.

Radikale Venstres folketingsgruppe mødes søndag til krisemøde.

Det ved vi om Morten Østergaards fire krænkelsessager

  1. Lotte Rod (R) oplevede for knap 10 år siden, at Morten Østergaard ragede hende på låret - hun fjernede hånden. Hvornår det præcist skete, er ikke oplyst. Efter Lotte Rod bragte sagen frem, gav Morten Østergaard sig selv en påtale uden at oplyse til offentligheden eller folketingsgruppen, at han selv var krænkeren. Han træder tilbage 7. oktober efter et gruppemøde, hvor han lyver for medlemmerne, med begrundelsen, at han har håndteret sagen dårligt.
  2. Nuværende folketingsmedlem Katrine Robsøe oplever som studentermedhjælp i partiet i festligt lag i 2015 uønsket seksuel opmærksomhed og upassende berøringer fra Morten Østergaard. Året efter henvendte hun sig til sekretariatsledelsen med henblik på, at Østergaard skulle irettesættes med henblik på at undgå lignende oplevelser for andre ansatte.
  3. En ansat oplever ved en festlig lejlighed i sommeren 2016 uønsket seksuel kontakt fra Morten Østergaard. Ifølge B.T. var det en praktikant, der oplevede, at han flere gange tog på hende. Kort tid efter gik hun til sekretariatsledelsen med samme formål som Katrine Robsøe. Morten Østergaard får besked på, at han aldrig igen må udsætte medarbejdere for uønsket seksuel opmærksomhed, hvilket han accepterer.
  4. I sommeren 2017 fortæller en mellemmand til sekretariatschefen, at en kvinde har oplevet uønsket seksuel opmærksomhed fra Morten Østergaard samme sommer - også i festligt lag. Sagen påtales over for Morten Østergaard, der ikke giver udtryk for, at beskrivelsen var ukorrekt.
Annonce
Horsens

Tag kandidattesten her

Horsens For abonnenter

33-årig tog sin 14-årige datter med på hotel: Nu er han dømt for overgreb - men slipper for udvisning

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: Højeste antal smittede i to måneder

Annonce
Annonce
Annonce
Hedensted

Få et smugkig indenfor i kommende byggeudstilling: Her er hvad familien Danmark ønsker anno 2021

Horsens For abonnenter

35-årig udgav sig for at være teenager: - Hun troede, jeg ville have sex, men jeg ville bare have min OCD til at gå væk

Horsens

Tekniktyv på indbrudsrunde i Brædstrup

Brædstrup

Madhus måtte lukke: Nu åbner Café Banesti

Sonja er en sjælden race i dansk kommunalpolitik: - Man kan underkende det eller bruge det

Erhverv For abonnenter

Sur smiley koster Ølholm-firma 15.000 kroner i bøde: Kunde følte sig vildledt

Horsens

Ekstraordinært mange forsøger at bestille tid til tredje vaccine: 91-årige Arne kan ikke engang blive stillet i kø

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

KANDIDATTEST

Ved du, hvem du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Fisk fra vandløb landet over tjekkes for giftigt fluorstof

Horsens

Gammel højrefløjskending går til valg på grøn omstilling: Ja, jeg er indvandrerkritisk, men det hører til i landspolitik

Horsens For abonnenter

Chipning af vildheste ved Nørrestrand kostede et hoppeføl livet

Hedensted

Hede-Grillen er uden forpagter: Skal lejes ud igen hurtigst muligt, siger indehaver

Annonce