Tvingstrup: Hønsene i burene hos ægproducent Lars Bojsen fra Springkilde ved Tvingstrup fik fint besøg fredag eftermiddag.
Fødevareminister Rasmus Prehn (S) kom forbi for ved selvsyn at danne sig et indtryk af en ægproduktion med burhøns.
- Jeg har set en meget veldrevet produktion, og det var bestemt nogle flotte høns. Men de har meget lidt plads, sagde fødevareministeren efter besøget.
På Springkilde har Lars Bojsen 150.000 høns i bure, der opfylder EU's krav fra 2012.
Den nye fødevareminister har meldt ud, at han og regeringen vil udfase buræg i Danmark, og dermed vil Lars Bojsen være nødt til at lukke sin produktion.
Rasmus Prehn har i forbindelse med diskussionen om udfasning af burhøns gjort det klart, at det ske skal ske i en dialog med ægproducenterne. Det var i den forbindelse, han besøgte Lars Bojsen.
Efter en times diskussion over en kop kaffe i privaten fik ministeren en rundvisning blandt de mange høns.
- Det her handler om dyrevelfærd. Det er dyrevelfærden, vi skal have løftet. Samtidig er det vigtigt, at det foregår på en måde, så landmændene kan følge med, sagde Rasmus Prehn.
Det er første gang, han ved selvsyn har set en produktion med burhøns.
- Nu har jeg fået set det med egne øjne. Det så jo ud, som jeg har set på fjernsyn og på billeder. Jeg var godt klar over, at der ikke er tale om afpillede høns med sår, som nogen måske forestiller sig, men det er vigtigt, at jeg får et indblik i ægproduktionen i Danmark og lytter til producenter som Lars Bojsen, understregede Rasmus Prehn.
Rasmus Prehn, fødevareministerJeg var godt klar over, at der ikke er tale om afpillede høns med sår, som nogen måske forestiller sig, men det er vigtigt, at jeg får et indblik i ægproduktionen i Danmark og lytter til producenter som Lars Bojsen.
Alle besøgende blev iklædt beskyttelsesdragter, inden de fik lov til at komme indenfor hos Lars Bojsens høns.
På grund af fugleinfluenza er der for tiden ekstra sikkerhedsforanstaltninger, når man skal i kontakt med fuglene - det gælder, selv om man er minister.
Syv danske producenter
Lars Bojsen er en ud af blot syv danske producenter af burhønseæg.
Han hilste ministerbesøget velkommen, men han troede ikke på, at de to parter var kommet hinanden nærmere.
- Her har vi jo investeret efter de regler, der blev indført i 2012. Det er kun otte år siden. Vi kan ikke bare lægge om til en anden produktionsform. Hvis hønsene skal gå frit, kræver det store arealer, og det er ikke realistisk herude, sagde Lars Bojsen, der trak lidt opgivende på skuldrene.
Han var ikke enig med Rasmus Prehn, der understreger, at forbrugerne ikke længere efterspørger burhønseæg. Det er butikkerne, der vælger ikke længere at sælge dem, understregede Lars Bojsen.
Buræg leveres især til kantiner, restauranter, cateringbranchen og fødevareindustrien, oplyser Miljø- og Fødevareministeriet.
Lars Bojsen mener, at hans besætning har det rigtig godt, og at hønsene har optimale forhold i burene. Det vurderer han bl.a. ud fra den lave dødelighed, der er blandt burhøns sammenlignet med dødeligheden blandt f.eks. fritgående høns.
For Rasmus Prehn var fredagens besøg ét ud af en række besøg hos ægproducenter i den kommende tid.
- Nu har jeg kun været fødevareminister i 14 dage, og jeg skal lige have dannet mig et overblik. Det er tanken, at jeg også skal besøge andre typer ægproducenter, fortalte Rasmus Prehn.