x
Annonce
Horsens

Lokal fond: Lad os flytte Bering-kunstværk ned på havnen

"Beringsøen" har stået på Torvet i nu 15 år og lige fra starten været genstand for mange diskussioner. Arkivfoto

Det kan blive begyndelsen på en rigtig Vitus Bering Park, som hylder den kendte søfarer, mener bestyrelsen i Asger Nielsens Fond, der gerne bidrager til en statue.

Horsens: Når "Beringsøen" på Torvet alligevel skal flyttes, så lad os samle alle de lokale Bering-mindesmærker på havnen og dér skabe en rigtig Vitus Bering Park.

Opfordringen kommer fra bestyrelsen for Asger Nielsens Fond, efter Horsens-borgmester Peter Sørensen har meldt ud, at en anden fond, Inge og Asker Larsens Fond, har givet sin accept af, at Beringsøen kan flyttes fra sin nuværende placering på Torvet til et andet sted på Torvet.

Asger Nielsens Fond var i sommer ude med en melding om, at den gerne går ind i finansieringen af en statue af den kendte søfarer.

- Og vi taler om et beløb med seks cifre, sagde fondens formand, advokat Jørgen Merrild Bie, dengang.

Annonce
I øjeblikket er Nordhavnen i Horsens midt i en større omdannelse fra industri-område til eksklusivt boligkvarter. I denne sammenhæng vil det være oplagt at tænke en Vitus Bering Park ind, mener bestyrelsen for Asger Nielsens Fond. Foto: Morten Pape

Fortjener at blive hyldet

Nu opfordrer Jørgen Merrild Bie på fondsbestyrelsens vegne til, at politikerne "alvorligt overvejer" at flytte "Beringsøen" til en placering ved vandet.

- Det er en oplagt mulighed nu, da det store projekt på Nordhavnen er sat i gang, siger han.

Samtidig påpeger han, at Bering-mindesmærket i Vitus Berings Park "virker noget hengemt".

- Status lige nu er derfor, at vi har en "Beringsøen", der nok skal flyttes, en statue, der skal opstilles, og i Beringsparken to kanoner og en mindetavle, der bør frem i lyset. Læg det sammen med det store havneprojekt - og vi får en enestående mulighed for at give Vitus Bering den hyldest, han fortjener, siger fondsformanden.

Mindetavlen og de to kanoner i Vitus Berings Park "virker noget hengemte", mener bestyrelsen for Asger Nielsens Fond.

En rigtig Vitus Bering Park

Jørgen Merrild Bie og bestyrelsen for Asger Nielsens Fond mener, at en samling af mindesmærkerne på havnen vil være til glæde for både horsensianere og turister.

- Få nogle med forstand på æstetik til at lave et oplæg til, hvordan det kan tage sig ud med en rigtig Vitus Bering Park med alle momumenterne samlet i en formidling af historien om hans bedrifter, siger Jørgen Merrild Bie og fortsætter:

- Det vil givetvis generere en betydeligt stærkere eksponering af Vitus Bering og Horsens, end de enkelte monumenter gør i dag.

"Beringsøen", som billedhuggeren Kirsten Ortwed står bag, har stået på Torvet siden sommeren 2002.

Mindesmærket i den nuværende Vitis Berings Park er ældre. Mindepladen og de to kanoner fra Berings skib, som det daværende Sovjetunionen skænkede til Horsens, kom op i 1957 samtidig med indvielsen af parken.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Leder: Tak til efterskolen

Det er dyrt at have sit barn på efterskole. Det ved jeg kun alt for godt. Derfor blev jeg selvfølgelig også glad på min privatøkonomis vegne, da jeg fik en mail fra efterskolens forstander om, at jeg kan få noget af egenbetalingen tilbage. Det er et resultat af den aftale, der er indgået med undervisningsministeriet. Tak for det. Og måske især for den del af tilbagebetalingen, der handler om kostpenge. For alt det, jeg sparer på benzin frem og tilbage til arbejde i disse coronatider, ja, dem bruger jeg på at brødføde en stor, sulten teenager. Hvad angår den øvrige del af tilbagebetalingen, siger jeg selvfølgelig ikke nej til pengene. I hvert fald ikke så længe jeg er sikker på, at efterskolens medarbejdere stadig kan få løn, og efterskolen også kan eksistere efter corona. Hver dag siden efterskolen lukkede, har min søn siddet foran sin computer og modtaget undervisning. Idrætslærerne har på skift tvunget ham ud af huset for at tage billeder af blade i skoven, kramme træer eller bare løbe en tur. Lærerne lægger videoer ud og hjælper de unge mennesker med stadig at have en fornemmelse af at gå på efterskole. Nuvel, der er dage, hvor cybersamværet gør savnet større i stedet for mindre, men for det meste kommer sønnen ud af værelset med mere lys i øjnene, end inden timen begyndte. Jeg synes faktisk stadig, jeg får noget for pengene, selvom skolen er lukket. Så for mig er det vigtigste ved hjælpepakken ikke, hvad jeg kan få retur, men at lærerne kan få deres løn og beholde deres job på efterskoler, der stadig står klar til at tage imod vores børn og endda have råd til at gøre lidt ekstra for dem, når de forhåbentlig når tilbage til efterskolen og kammeraterne, inden skoleåret er omme. For hjælpepakke eller ej, så kan min søn og alle de andre efterskoleelever ikke få den tabte tid tilbage. Der er ikke nogen ny chance, uanset hvor mange penge jeg får retur.

Annonce