Annonce
Hedensted

Lokal bedemand: - Vi lader altid folk selv bestemme, hvor de får deres blomster fra

Det er helt normalt praksis, at en bedemand har en samarbejdsaftale med de lokale blomsterhandlere, lyder det både fra brancheforeningen Danske Bedemænd og fra Jakob Houkjær, indehaver af Houkjær Begravelse. Arkivfoto: Morten Stricker
Jakob Houkjær, der netop har overtaget bedemandsforretningen i Tørring, har aldrig hørt om bedemænd, der nægter pårørende at købe blomster i en bestemt forretning.

Tørring: - Ikke engang de værste bedemænd, jeg kender, vil nægte nogen at købe blomster, hos den blomsterhandler, man ønsker, hvis folk bare selv bestiller og betaler.

Sådan lyder det fra bedemand Jakob Houkjær, indehaver af Houkjær Begravelse.

Han har netop overtaget bedemandsforretningen i Tørring fra Simon Simonsen og har meget svært ved at genkende blomsterhandler Line Ramdals historie om, at bedemænd saboterer hendes forretning ved at nægte kunder at købe kistepynt mv. fra hendes butik. Han understreger dog også, at den konkrete episode, som Line Ramdal henviser til i sin video ikke har fundet sted i hans forretning.

Annonce

- Vores politik er helt klart, at folk selv bestemmer, hvor de får deres blomster fra og jeg ved også, at det er den samme politik, den tidligere ejer af begravelsesforretningen i Tørring har haft. Måske har bedemanden, sagt, at han ikke vil stå for bestillingen, hvis kunden ønskede at bruge en anden blomsterdekoratør, men det er altså også helt lovligt og giver mening, da det blandt andet er arbejdet med at vælge blomster ud sammen med kunden, som vi tager provision for i vores samarbejdsaftaler, siger Jakob Houkjær.

Han tilføjer, at kutymen i hans forretning endda er, at man gerne vil være behjælpelig med bestilling og at lægge ud for blomsterdekorationerne indtil boet er gjort op, selvom kunden ønsker at bruge en blomsterforretning, som bedemanden ikke normalt samarbejder med.

Ingen armvridning

Ifølge Jakob Houkjær har han eller den foregående ejer af begravelsesforretningen i Tørring aldrig løbet blomsterhandlerne på dørene for at indgå samarbejdsaftaler.

Jakob Houkjær driver under navnet Houkjær Begravelse i alt 21 begravelsesforretning i det østjyske, blandt andet i Tørring, Hedensted og Juelsminde. Pressefoto

- Vi har aldrig været ude at vride armen rundt på nogen. Faktisk er det altid blomsterhandlerne, der henvender sig til os, for at indgå en aftale. De er glade for, at vi bruger de 20-30 minutter det ofte tager at udvælge blomsterne sammen med kunden i stedet for, at de skal bruge tiden i deres butik, lyder det fra Jakob Houkjær, der også gerne vil lave en samarbejdsaftale med Line Ramdal, hvis hun ønsker det.

Derfor tager bedemanden provision

I følge Jakob Houkjær, indehaver af Houkjær Begravelse, er der tre årsager til, at bedemændene laver samarbejdsaftaler med blomsterhandlerne.

  1. Vi henviser til en forretning, som vi skal kunne stå inde for kvalitetsmæssigt
  2. Vi lægger ud for regningen til blomsterhandleren i typisk op til tre måneder, så hun kan få sine penge med det samme, selvom boet ikke er gjort op.
  3. Vi bruger tid på at udvælge blomsterne sammen med kunden og laver en fuld bestilling til blomsterhandleren.

En samarbejdsaftale med Houkjær Begravelse lyder typisk på, at bedemanden får omkring 10 pct. i provision.

- Vi har masser af eksempler på, at vi har samarbejdsaftaler på lige vilkår med flere blomsterhandlere i den samme by. Det vil vi gerne, vi har ingen præferencer udover, at vi selvfølgelig kun vil samarbejde med nogle hvis arbejde, vi kan stå inde for, lyder det fra Jakob Houkjær, der i alt ejer 21 begravelsesforretninger i området mellem Vejle og Skanderborg/Hørning.


Vores politik er helt klart, at folk selv bestemmer, hvor de får deres blomster fra, hvis de selv bestiller og betale

Jakob Houkjær
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce