Annonce
Odder

Lobbyisme er ret ok: Borgmester skal varetage kommunens interesser i Kattegatkomitéen

Borgmester Uffe Jensen kom under beskydning for sit medlemskab af Kattegatkomitéen på mandagens byrådsmøde. Men et stort flertal af byrådet ser hellere borgmesteren i komitéen end udenfor. Foto: Søren E. Alwan
Borgmester Uffe Jensen skal påvirke og søge indflydelse i Kattegatkomitéen, og det kan han ikke, hvis han sidder udenfor, mente et flertal i byrådet mandag aften.

Odder: Nogen mener nok, det skulle have været gjort for to år siden, men nu er det i hvert fald gjort. Byrådet er blevet spurgt, om borgmester Uffe Jensen (V) kan sidde i lobbyen Kattegatkomitéen. uden at byrådet har stemt om det.

Og ja. Det kan han godt, mente 15 ud af byrådets 19 medlemmer.

Det var Radikale Venstre, SF og Enhedslisten, der havde stillet byrådet spørgsmålet med et beslutningsforslag om at tvinge Uffe Jensen til at trække sig fra Kattegatkomitéen, fordi den entydigt arbejder for en fast forbindelse over Kattegat.

Annonce

- Kernen er, at når en borgmester træder ind som en del af et formandsskab, så opfattes det som om, han optræder på vegne af Odder Kommune, men det gør han ikke, for han har ikke fået byrådets mandat, sagde Kresten Bjerre (R).


Lad være med at snakke om, komitéen som om det er en frimærkeklub. Det er en lobby, og lobbyisme virker. Det er derfor, det er sat i verden.

Leif Gjørtz Christensen


- Og lad så være med at snakke om komitéen, som om det er en frimærkeklub. Det er en lobby, og lobbyisme virker. Det er derfor, det er sat i verden, sagde Leif Gjørtz Christensen, da flere byrådskolleger havde argumenteret imod forslaget uden at forholde sig til forskellen på en lobby og en forening.

Lobby eller ej

Om det er en lobby eller ej var nemlig ikke det vigtige for flertallet i byrådet. Det var derimod muligheden for at søge indflydelse.

- Jeg går ikke ind for en bro, der smadrer landskabet, men vi skal ikke afskære os selv fra information. Vi skal være med ved bordet, sagde John Rosenhøj (DF).

Samme holdning havde Konservative, Socialdemokratiet og Venstre uanset, hvad de enkelte medlemmer i øvrigt mener om udsigten til, at en Kattegatforbindelse skal gå i land et sted i Odder Kommune.

- Jeg forventer af enhver borgmester, at han vil søge mest mulig indflydelse, og indflydelse får man altså ikke, hvis man sidder udenfor klassen, påpegede Jan Gade (V).

- Bliv siddende og brug pladsen aktivt til at fremme Odder Kommunes interesse, sagde Lone Jakobi (S).

Annonce

Urealistisk tunnelsyn

Står det til Jan Gade og John Rosenhøj, så bør den interesse, Uffe Jensen skal kæmpe med næb og kløer for, være at få forbindelsen til at blive en tunnel, der popper op i Aarhus.

- Så får vi alle fordelene uden ulemperne, sagde Jan Gade.

-Hvis Kattegatforbindelsen kommer i land i Aarhus som en tunnel, så lover jeg at melde mig ind i Dansk Folkeparti. Det er så urealistisk, det er, lød Kresten Bjerres svar på den idé.

Annonce

Ingen kommunale kroner

Forud for selve byrådsmødet havde en borger benyttet sig af spørgetiden til at stille spørgsmål til kommunens økonomiske indblanding i Kattegatkomitéen.

- Odder Kommune ikke har bidraget med økonomisk tilskud eller mandetimer til Kattegatkomitéens arbejde i de knap to år, jeg har været en del af formandsskabet. Jeg modtager ikke honorar for at være en del af Kattegatkomitéen. Jeg har alene betragtet invitationen fra Kattegatkomitéen, som en naturlig borgmesteropgave og interessevaretagelse for Odder Kommune - og det synspunkt i øvrigt uanset partifarven af borgmesteren. Og vel vidende, at Odder Byråd - og vores befolkning - er meget delt i spørgsmålet om netop en Kattegatforbindelse, lød borgmesterens svar på det spørgsmål.

236 borgere fulgte byrådsmødet på nettet. Du kan se det arkiverede byrådsmøde inklusive spørgetiden på kommunens hjemmeside.

215 personer har deltaget i en afstemning på avisens hjemmeside. Her svarede 54 procent, at Uffe Jensen bør trække sig fra komitéen, hvis ikke han har hele byrådet bag sig, mens 35 procent mente, at det var nok med et flertal i byrådet.

11 procent mente, at borgmesteren skal sidde med som observatør på samme måde som Samsøs borgmester.

Annonce
Horsens For abonnenter

Jorden har ligget klar i to år, men boligprojekt i centrum lader vente på sig  - én udfordring forsinker byggetilladelse

Danmark

Onsdagens smittetal sætter ny rekord - nærmer sig 39.000 tilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Lokal DF-profil har bestemt sig, men hun havde helst set en helt fjerde kandidat til formandsposten

Horsens For abonnenter

Gittes varmeregning er steget med over 150 procent: Vores økonomi er en lille smule stram lige nu...

Ikast-Brande

Fodboldklub er plaget af "corona-hærværk", roderi og flaskeknusning

Erhverv

Hoteldirektør: Vi er ramt af den perfekte storm, men holder skruen i vandet alligevel

Henrik har lavet en elpris-udsigt: - Den er lige så sikker som vejrudsigten, og fredag ser dyr ud

Navne For abonnenter

Farverig horsensianer er død som 84-årig: I Tromborgs vide verden ragede keramikken op

Horsens

Ingen forbrydelse bag fund af død kvinde i lejlighed

Erhverv

Han har tjent sin første løn i ni år: At have et job betyder mere end penge

For abonnenter

Klokken 11.50 i går døde Knud-Erik Dam - han besluttede det selv og så frem til det

Hedensted For abonnenter

73-årige Oda bor alene, men skifter de grønne skraldeposer dagligt: De lugter og går i stykker, hvis de bliver fyldt

AC Horsens For abonnenter

Prisen på AC Horsens' guldklump stiger: Flotte landskampe kan være millioner værd - her er sportschefens planer og overvejelser

Odder

Overså bremsende bil: To personer kørt på skadestuen efter uheld

Annonce