Annonce
Odder

Lobbyisme er ret ok: Borgmester skal varetage kommunens interesser i Kattegatkomitéen

Borgmester Uffe Jensen kom under beskydning for sit medlemskab af Kattegatkomitéen på mandagens byrådsmøde. Men et stort flertal af byrådet ser hellere borgmesteren i komitéen end udenfor. Foto: Søren E. Alwan
Borgmester Uffe Jensen skal påvirke og søge indflydelse i Kattegatkomitéen, og det kan han ikke, hvis han sidder udenfor, mente et flertal i byrådet mandag aften.

Odder: Nogen mener nok, det skulle have været gjort for to år siden, men nu er det i hvert fald gjort. Byrådet er blevet spurgt, om borgmester Uffe Jensen (V) kan sidde i lobbyen Kattegatkomitéen. uden at byrådet har stemt om det.

Og ja. Det kan han godt, mente 15 ud af byrådets 19 medlemmer.

Det var Radikale Venstre, SF og Enhedslisten, der havde stillet byrådet spørgsmålet med et beslutningsforslag om at tvinge Uffe Jensen til at trække sig fra Kattegatkomitéen, fordi den entydigt arbejder for en fast forbindelse over Kattegat.

Annonce

- Kernen er, at når en borgmester træder ind som en del af et formandsskab, så opfattes det som om, han optræder på vegne af Odder Kommune, men det gør han ikke, for han har ikke fået byrådets mandat, sagde Kresten Bjerre (R).


Lad være med at snakke om, komitéen som om det er en frimærkeklub. Det er en lobby, og lobbyisme virker. Det er derfor, det er sat i verden.

Leif Gjørtz Christensen


- Og lad så være med at snakke om komitéen, som om det er en frimærkeklub. Det er en lobby, og lobbyisme virker. Det er derfor, det er sat i verden, sagde Leif Gjørtz Christensen, da flere byrådskolleger havde argumenteret imod forslaget uden at forholde sig til forskellen på en lobby og en forening.

Lobby eller ej

Om det er en lobby eller ej var nemlig ikke det vigtige for flertallet i byrådet. Det var derimod muligheden for at søge indflydelse.

- Jeg går ikke ind for en bro, der smadrer landskabet, men vi skal ikke afskære os selv fra information. Vi skal være med ved bordet, sagde John Rosenhøj (DF).

Samme holdning havde Konservative, Socialdemokratiet og Venstre uanset, hvad de enkelte medlemmer i øvrigt mener om udsigten til, at en Kattegatforbindelse skal gå i land et sted i Odder Kommune.

- Jeg forventer af enhver borgmester, at han vil søge mest mulig indflydelse, og indflydelse får man altså ikke, hvis man sidder udenfor klassen, påpegede Jan Gade (V).

- Bliv siddende og brug pladsen aktivt til at fremme Odder Kommunes interesse, sagde Lone Jakobi (S).

Annonce

Urealistisk tunnelsyn

Står det til Jan Gade og John Rosenhøj, så bør den interesse, Uffe Jensen skal kæmpe med næb og kløer for, være at få forbindelsen til at blive en tunnel, der popper op i Aarhus.

- Så får vi alle fordelene uden ulemperne, sagde Jan Gade.

-Hvis Kattegatforbindelsen kommer i land i Aarhus som en tunnel, så lover jeg at melde mig ind i Dansk Folkeparti. Det er så urealistisk, det er, lød Kresten Bjerres svar på den idé.

Annonce

Ingen kommunale kroner

Forud for selve byrådsmødet havde en borger benyttet sig af spørgetiden til at stille spørgsmål til kommunens økonomiske indblanding i Kattegatkomitéen.

- Odder Kommune ikke har bidraget med økonomisk tilskud eller mandetimer til Kattegatkomitéens arbejde i de knap to år, jeg har været en del af formandsskabet. Jeg modtager ikke honorar for at være en del af Kattegatkomitéen. Jeg har alene betragtet invitationen fra Kattegatkomitéen, som en naturlig borgmesteropgave og interessevaretagelse for Odder Kommune - og det synspunkt i øvrigt uanset partifarven af borgmesteren. Og vel vidende, at Odder Byråd - og vores befolkning - er meget delt i spørgsmålet om netop en Kattegatforbindelse, lød borgmesterens svar på det spørgsmål.

236 borgere fulgte byrådsmødet på nettet. Du kan se det arkiverede byrådsmøde inklusive spørgetiden på kommunens hjemmeside.

215 personer har deltaget i en afstemning på avisens hjemmeside. Her svarede 54 procent, at Uffe Jensen bør trække sig fra komitéen, hvis ikke han har hele byrådet bag sig, mens 35 procent mente, at det var nok med et flertal i byrådet.

11 procent mente, at borgmesteren skal sidde med som observatør på samme måde som Samsøs borgmester.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Borgmester smider bombe i sag om omstridt omfartsvej: Forventer at kunne gå i gang med vejprojekt til december

Danmark

Fredagens coronatal: Næsten 4,5 millioner danskere har fået mindst ét stik med corona-sprøjten

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Drømmescenariet der blev til virkelighed: Kom med ind i Horsens' nye vartegn

Horsens For abonnenter

Så faldt hammeren i sag om dick pics og blufærdighedskrænkelser: 35-årig dømt til anbringelse på ubestemt tid

Danmark

Ny bog er et forsvar for storbyen: - Større storbyer er vores bedste kort i kampen mod klimakatastrofen

Hedensted For abonnenter

Simon er snart SOSU-assistent: Folk spørger, hvorfor jeg vil tørre andre bagi. Men hvad nu, hvis det var mig selv?

Horsens

Min eksmand synes, vores børn får for meget junkfood hos mig - kan han bestemme over det?

Horsens For abonnenter

Fra Junivej til Agerbakken: 18 boliger har skiftet hænder

Horsens

Se video fra Marys besøg i Horsens: Særligt én studerende havde sommerfugle i maven

Horsens

Se Regitzes smukke buket til kronprinsesse Mary: Jeg blev da lidt starstruck, da jeg fik opgaven

AC Horsens For abonnenter

Nu venter VB i 1/8-finalen: AC Horsens' historiske pokaltriumf kastede disse fem tillægsgevinster af sig

Hedensted

Ny butik: Rune og Jill sælger vin fra Italien fra en ombygget garage i Hedensted

Horsens For abonnenter

Efter pres fra Venstre: Nu bliver det gratis at gå på tønden i midtbyen

Odder

Nye Borgerlige har fundet spidskandidat: Vil skifte livet som sofapolitiker ud med en stol i byrådet

Annonce