Annonce
Erhverv

Lizette Risgaard: Drop uddannelsessnobberiet og få det fedeste arbejdsliv

Vi kommer til at mangle masser af faglærte, fordi mange går på pension, og den grønne omstilling udløser et stort behov for arbejdskraft, skriver Lizette Risgaard. Arkivfoto: Annelene Petersen

Det er sjældent, at jeg henvender mig direkte til jer, kære læsere. Normalt består mit arbejde i at forhandle med arbejdsgiverne, statsministeren og resten af Christiansborg på vegne af de 1,3 millioner lønmodtagere, vi i Fagbevægelsens Hovedorganisation repræsenterer.

Men i dag står vi med et problem, som kræver en indsats fra os alle sammen som privatpersoner.

I 2030 kommer vi til at mangle minimum 99.000 faglærte. Tømrere, industriteknikere og elektrikere - bare for at nævne nogle få - kommer til at være endnu sværere at få fat på.

Annonce

Hvorfor? Det skyldes en blanding af tre ting:

  • For det første går mange faglærte på pension i de kommende år. 
  • For det andet betyder vores klimaambitioner, at vi står over for et behov for arbejdskraft svarende til mindst 20.000 job om året, hvoraf mange er faglærte. 
  • For det tredje vælger alt for få unge at tage en erhvervsuddannelse.

Det er her, at vi hver især kommer ind i billedet. For utallige undersøgelser viser, at når vores børn, niecer, nevøer, grandfætre og alle andre skal vælge uddannelse, så lytter de til de voksne. Og som mor til to sønner får jeg lyst til at tilføje: For én gang skyld.

Hvad vi opfordrer dem til, hvilke argumenter vi bruger, og hvordan vi taler om de forskellige uddannelser, er afgørende for, hvad vores børn vælger.

Min appel til alle læsere er derfor, at vi hver især tager snakken med de unge, der er i vores hjem eller i vores omgangskreds. At vi ikke tager det for givet, at de skal i gymnasiet eller ligefrem opfordrer til det, fordi gamle fordomme tilsiger os, at det er finere at få en studenterhue på hovedet end et svendebrev i hånden.

I 2030 kommer vi til at have 24.000 akademikere i overskud. Sagt med andre ord: Flere akademikere vil stå i kø til dagpenge, mens virksomheder, det offentlige og privatpersoner vil stå i kø for at hyre faglærte. Det skylder vi også at fortælle vores unge, når vi krydsforhører dem om, hvad de har tænkt sig at vælge af ungdomsuddannelse.

Vi må hver især kigge indad og tage et opgør med uddannelsessnobberiet.

Dansk Metal præsenterede for nogle uger siden en undersøgelse, der viste, at kun to procent af danskerne mener, at erhvervsuddannelserne er den ungdomsuddannelse med størst prestige. Og af de 18-29-årige er det 0 procent, der mener, at erhvervsuddannelserne har størst prestige. 


Det bør da være noget af det mest prestigefyldte at arbejde med at redde klimaet eller redde liv. Og i praksis er det, hvad mange faglærte gør hver eneste dag.


Det skriger til jo til himlen! Det bør da være noget af det mest prestigefyldte at arbejde med at redde klimaet eller redde liv. Og i praksis er det, hvad mange faglærte gør hver eneste dag.

Vi skal gøre op med uddannelsessnobberiet for de unges skyld, så de får det fedeste arbejdsliv. Det får nogen ved at gå i gymnasiet, men der altså også rigtig mange, som får det ved at vælge en erhvervsuddannelse. Ligesom der jo er mulighed for at kombinere de to veje ved at tage en EUX, hvor man både får et svendebrev og en studenterhue samtidig. Det bør vi voksne huske, når vi rådgiver vores børn og unge.

Men vi skal også gøre det for samfundsøkonomiens skyld, så vi har de medarbejdere, der bliver brug for. Som skaber vækst og velstand til vores velfærd.

Og sidst, men ikke mindst skal vi gøre det for vores klodes skyld, så vi har unge og dygtige faglærte, der som klimaets frontkæmpere kan føre den grønne omstilling ud i livet. Det skal vi huske de unge på, når de på den ene side taler om, hvor vigtig klimakampen er, men på den anden side er i tvivl om, hvad de konkret kan gøre selv. Her bør svaret være: Tag en erhvervsuddannelse.

Derfor er det også nu, at vi alle skal i gang med at tage ansvar for, at flere unge vælger en erhvervsuddannelse. At vi tager et opgør med uddannelsessnobberiet over middagsbordene og til konfirmationstalerne. For det gør os både dummere og fattigere.

I stedet bør vi fortælle vores børn, at det at være faglært åbner en verden af muligheder. Både når det gælder spændende job og kampen for klimaet.

Lizette Risgaard, formand, Fagbevægelsens Hovedorganisation. Pr-foto

De skriver Erhvervsklummen

Erhvervsklummen skrives på skift af:

Brian Mikkelsen, direktør, Dansk Erhverv

Mira Lie Nielsen, bolig- og formueøkonom, Nykredit

Lizette Risgaard, formand, Fagbevægelsens Hovedorganisation

Søren Søndergaard, formand, Landbrug & Fødevarer

Lars Sandahl Sørensen, direktør, Dansk Industri

Lars Aagaard, direktør, Dansk Energi

Annonce
Horsens For abonnenter

132-årig bygning på Søndergade får nyt liv efter brand: 10 nye lejemål klar til december

Danmark

Torsdagens coronatal: 173 testet positiv det seneste døgn - antallet af indlagte stiger med fire

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Se videoen: Kom med på rundtur over den gamle losseplads - Horsens har fået ny bypark

Navne For abonnenter

S-nestor og eks-viceborgmester i Horsens er død

Navne

Borgmester: Erling Jensen har sat et kæmpe stort aftryk på vores by, og han fortjener stor kredit for sin fremsynethed

Hedensted For abonnenter

Pårørende om kommende demensplejehjem: For flere kan det blive et problem med afstanden til Hedensted

Horsens

Mønstereksempel på den gode idé: FC Horsens' prestigeprojekt henter over to millioner ind

Hedensted For abonnenter

Tidligere souschef brugte 51.000 kroner af sfo-forældres madpenge på at dække over sin spilafhængighed

Horsens

Afføring over det hele og tisseri i Vitus Berings Park: Ulækre toiletter får folk til at finde alternative løsninger

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Kultur

Største koncert-satsning i flere år: Sir Elton siger farvel i Horsens

Danmark

Snart bliver toiletbesøg en del af corona-bekæmpelsen

Erhverv

Vinbutik lukker: Indehaver vil have mere tid til familien

Erhverv For abonnenter

Ny forsinkelse i betændt ådal-sag: - Den her sag er dybt uheldig, siger borgmester

Debat

S-spidser takker nej til S-udspil: Nye provinsstudiepladser skal ikke betales af ingeniørstudier i Horsens

Annonce