Annonce
Ikast-Brande

Livlig debat om nye udstykninger: - Det vil være synd at plastre det område til med huse

Frank Sørensen (til venstre) og Sten Lindstrøm Udengaard vandrer her på den ubebyggede Kildebakke-mark. De håber, at marken aldrig bliver bebygget. Men området bag hækken vil være velegnet til udstykning, mener de. Det område grænser op til Bavnehøj. Foto: Peter Hald
Beboere på Skovbakken og Kildebakken vil gerne undgå nye huse på kuperet græsmark.

Nr. Snede: En kuperet græsmark mellem boligområderne Kildebakken og Skovbakken i Nørre Snede er et stykke jord, som mange mennesker har en holdning til.

Kommunen har planer om at sætte gang i en ny udstykning på området, men det er ikke alle, der synes, at netop dette areal er det bedst egnede til nye boliger.

Frank Sørensen, der bor på Skovbakken, og Sten Lindstrøm Udengaard fra Kildebakken, er to naboer til den førnævnte græsmark, og de er blandt dem, der synes, at den påtænkte udstykning vil være en dårlig idé.

Annonce

- Jeg forstår godt, at kommunen gerne vil have gang i nye udstykninger i Nørre Snede, for der er behov for nye boliger herude... og nu er der ikke flere kommunale byggegrunde tilbage. Men lige netop denne udstykning på Kildebakken er ikke velegnet til boliger. Marken er meget kuperet, og man skal lave en beskyttelseszone omkring gravhøjen på toppen af området, så der kan ikke blive plads til ret mange grunde. Vi mener, at det vil være bedre at naturbeskytte området med en såkaldt § 3-beskyttelse, siger Frank Sørensen.

Fortidsminder i jorden

Fransk Sørensen påpeger også, at der i området er fundet mange fortidsrester fra jernalderen og middelalderen, og at der i bunden af marken ligger en gammel hellig kilde, kaldet Skt. Michaels Kilde.

Netop fortidsminderne kan blive en vigtig del af den kommende debat. Frank Sørensen har i en mail til borgmesteren gjort opmærksom på, at han og flere andre beboere vil gå i dialog med Slots- og Kulturstyrelsen, hvis kommunen vedtager planer, som vil påvirke fredede arealer.

- Det vil være synd at plastre det område til med huse. Så ødelægger man jernalder-området for evigt, og der er kun plads til fem eller ti grunde. Lige i nærheden går Hærvejen, så det vil da være bedre at bevare området og tage hensyn til fortidsminderne og naturen, især set i lyset af, at Nr. Snede nu vil satse på at blive en Hærvejsby, siger Sten Lindstrøm Udengaard.

Det blå område er den påtænkte udstykning ved Kildebakken. Det skraverede grå område viser den beskyttelseszone, der skal være omkring gravhøjen. Ilustration: Ikast-Brande Kommune

Både han og Frank Sørensen understreger, at de faktisk meget gerne ser nye boligudstykninger i Nørre Snede, men de mener, at kommunen bør kigge lidt længere mod vest, hvor der er et meget stort kommunalt ejet areal omkring Bavnehøj og Elme Allé.

- Her er marken mere jævn, og der er plads til mange flere parceller, og kommunen har i forvejen planer om udstykning til storparceller på samme mark. Udgifterne til veje med mere vil også være lavere set i forhold til antallet af grunde, lyder det fra Frank Sørensen.

Han er formand for Nørre Snede varmeværk og gør i den forbindelse opmærksom på, at varmeværkets gamle bygning på Rørbækvej kunne indgå i en Bavnehøj-udstykning, da varmeværket gerne vil sælge bygningen.

Annonce

Gammel lokalplan - eller en ny

Byrådet gav for nylig grønt lys til at sætte gang i projekteringen af flere byggegrunde på det kuperede mark-område ved Kildebakken og afsatte 500.000 kroner til forundersøgelser.

Men hvad det ender med, og hvor meget, der eventuelt udstykkes, vides ikke endnu. Det vil afhænge af en række undersøgelser. En af udfordringerne er den fredede gravhøj nord for området, og omkring gravhøjen skal der være en såkaldt beskyttelseszone. Kommunen skal tjekke, præcis hvor stor denne beskyttelseszone skal være.

Et andet emne, der skal granskes nøjere, bliver lokalplanen. Der foreligger en gammel bolig-lokalplan for området, men denne lokalplan er 40 år gammel og måske ikke længere tidssvarende.

- Vi er i gang med at kigge på den gamle lokalplan, og jeg tror på, at det ender med, at vi laver en helt ny lokalplan. Så kommer der en offentlig høring, og så vil der være mulighed for borgere at komme med høringssvar - og det vil nok egentlig være sundt, siger borgmester Ib Lauritsen (V).

- Hvis man bruger den gamle lokalplan, kan man hurtigere komme i gang med at bygge. Men planen er gammel og nok ikke moderne nok, tilføjer han.

Annonce

Modstridende interesser

Der er modstridende interesser i sagen, mener Ib Lauritsen:

- Nogle siger, at området ved Kildebakken har ligget der alt for længe, og nu skal der gang i tingene. Andre siger, at boligerne ikke skal ligge der. Grundlæggende har jeg den holdning, at det ikke kan være dem, der bor tættest på, der skal bestemme, om der skal være en ny udstykning eller ej... så kunne vi jo aldrig lave nye grunde nogen steder. Men vi skal se på det økonomiske aspekt. Vi vil selvfølgelig ikke lave en udstykning, der er en ekstremt dårlig forretning, lyder det fra borgmesteren.

Bavnehøj-området skal der kigges på, understreger han:

- Kommunen har jord nok til byudvikling, men vi tager det i flere tempi. Først kigger vi på området ved Kildebakken og dernæst kigger vi på Bavnehøj-området. Dybest set er det en positiv historie. Nogle gange skal vi "erobre" andre folks jord, men her har vi selv jord nok, konstaterer Ib Lauritsen.


Kommunen har jord nok til byudvikling, men vi tager det i flere tempi.

Ib Lauritsen, borgmester


Han mener, at det sagtens kan lade sig gøre at sælge byggegrunde i Nørre Snede:

- Personligt synes jeg, at Nørre Snede er overset. Der er en fantastisk natur, og Nørre Snede er "østvendt"... det vil sige, at folk fra for eksempel Horsens godt vil kigge i retning af Nørre Snede, siger han.

Men der skal gøres en indsats for at gøre opmærksom på byen:

- Nørre Snede skal "tales op", og vi skal italesætte Nørre Snede som Hærvejsby, understreger Ib Lauritsen.

Frank Sørensen og Sten Lindstrøm Udengaard står her på den mere kuperede del af Kildebakke-området. Foto: Peter Hald
Annonce
Horsens For abonnenter

Borgmester vil tage trykket af ansatte: Nu skal politikerne godkende dispensationer i byggesager

Danmark

Torsdagens coronatal: Syv færre indlagt det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Sovende mand vækket af røg, da huset brændte

Horsens For abonnenter

Snart går det løs på VIA's nye skole til 600 mio. kr: Se billederne af de nye rammer kort inden studiestart

Odder

Kroens kælder kan rumme alt: Under krigen blev her skjult nedskudte krigsflyvere, nu ligger fine vine og venter på at blive smagt

Sport

Malte Kiilerich er blevet en profil i forsvaret

Kultur

Padelcenter laver ny turnering med rejse på højkant - og lokalt krav til deltagerne

Horsens For abonnenter

Daniel svæver hen over byen - og når det ikke blæser nok, har han selv vind med på ryggen

Horsens

Gravsten viklet ind i afspærringstape: Det handler om sikkerhed for gæsterne på kirkegården

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Danmark

Vejdirektoratet hæver hastigheden på motorvejen: Her må du fremover køre 130 km/t

Erhverv

Bageri måtte vente i 11 måneder på et forventeligt nej fra en offentlig myndighed

Sport

John Madsen er død

Horsens For abonnenter

Flere partier er bekymrede over stort antal dispensationer i byggesag fra sydbyen: V opfordrer borgmester til at gribe ind

Debat

Genbrug kan gøres bedre: Hvorfor må vi ikke klunse på genbrugspladsen?

Annonce