Annonce
Odder

Liv i møllen: Hjulet kører igen

Ove Thomsen har fået opfyldt sit ønske om at få sat et nyt hjul i møllen. Foto: Søren E. Alwan
Ove Thomsen har ført sin gamle drøm ud i livet. Nu kan man se og høre, hvordan vandet i gamle dage var en vigtig energikilde.
Annonce

Fillerup: Et herrestort møllehjul kører rundt med hjælp fra vand, der kommer fra Odder Å. Når man står tæt på hjulet, plasker vandet så højt, at man slet ikke bemærker trafikken oppe på landevejen, lige på den anden side af møllebygningen.

Lidt før jul sidste år kørte Ove Thomsen sammen med sin svigersøn til Warszawa for at hente møllehjulet. 220 centimeter i diameter og en meter i bredden er hjulet, som er med til at give atmosfære til Fillerup Mølle. Det samme er den plaskende lyd.

- Da vi kom hertil for 51 år siden, kørte møllen stadig. Den valsede byg og havre til heste, fortæller Ove Thomsen.

Han flyttede ind sammen med sin hustru Anna Thomsen, og parret bor her stadig. Og Ove Thomsen, der er 81 år, har længe haft lyst til at gøre noget mere ud af møllemiljøet, så man kan fornemme, hvordan her var, dengang møllen var i brug.

- Den gamle møller Georg Hansen kom hertil i 1903, og han købte ejendommen i 1923, mener jeg. Erik Hansen købte det efter sin far, og vi købte af Erik Hansen. Området og det hele kræver, at der er et hjul. Det er lavet i eg og rustfrit stål, fortæller han.

Det har ikke været en nem sag at skaffe et nyt hjul, men Ove Thomsen fandt frem til, at han kunne købe et hjul i Polen.

Da vi kom hertil for 51 år siden, kørte møllen stadig. Den valsede byg og havre til heste.

Ove Thomsen, ejer af Fillerup Mølle

Annonce

Eg er bedst

- Jeg har en god ven i Polen, der gik på nettet og fandt ud af, at de havde lavet nogle stykker til Holland. De fik en tegning, og jeg kunne vælge mellem at få hjulet i sibirisk lærk eller eg. Når man kigger på holdbarheden på sigt, så er eg bedst, mener Ove Thomsen.

Han fik Bemi Smede & Maskinfabrik i Odder til at lave den jernkonstruktion, som hjulet sidder i, og lige nu kører det bare rundt.

- Hjulet trækker ikke noget. Jeg kunne sagtens få det til at trække noget, men nu ser vi lige tiden an, siger Ove Thomsen.

I en lille hvid bygning lige ved siden af møllehjulet var der i gamle dage en turbine, der lavede strøm og drev valseværket. Hjulet trak så tre store kværne og en sigte. Da Ove og Anna Thomsen købte stedet, havde Østjysk Korn lejet sig ind. Men allerede som barn kom Ove Thomsen på møllen. Han kan fortælle mange historier om stedet, og det gør han gerne. Hjulet blev sat i 21. maj i år, og siden har der været en nogle rundvisninger.

Her kan man også se det vandløbsprojekt, som Odder Kommune har lavet på Ove Thomsens jord.

Annonce

Besøg af nysgerrige

- Odder Museum har været med et par gange, og der kommer jævnligt nogle nysgerrige herned, siger Ove Thomsen.

Projektet med at anskaffe møllehjulet er dog helt privat.

- Og jeg vil ikke sige, hvad det har kostet, fortæller Ove Thomsen.

Hans tidligere nabo gennem 41 år, Niels Otto Hansen, der nu er flyttet ind til Odder, har fulgt projektet og hjulpet Ove Thomsen med samarbejdet med kommunen om vandløbsprojektet.

- At få gang i møllen er en gammel drøm, Ove fik muligheden for at realisere på grund af det her vandprojekt. Og det er jo lidt usædvanligt, at en privatmand går ind og får det her op at stå. Han har drømt om det her, og indløbet til møllehjulet har han selv ligget og støbt.

Jernkonstruktionen til det nye hjul er lavet hos Bemi, og Ove Thomsen har også selv støbt indløbet. Foto: Søren E. Alwan
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Lad os udvikle en social vaccine sammen!

Horsens

Tilde blev trukket efter scooter og døde af kvæstelserne: - Hun var lyspunktet i min svigerfars liv

Annonce