Annonce
Østjylland

Lilholts livsværk: Historien om Danmark fortalt gennem maleri, lyrik, film og musik

Kristian Lilholt i forgrunden med maleren Carste Frank til venstre og filmproducer Kim Søgaard til højre. Pr-foto
Kristian Lilholt fuldender 14 års arbejde med kombination af maleri, lyrik, sang, musik og levende billeder i syv koncerter.
Annonce

AARHUS: Sangeren og musikeren Kristian Lilholt har brugt 14 år om at skabe det, han kalder sit livsværk: Et tværkunstnerisk portræt af Danmark. Snart kan det for første gang opleves i sammenhæng, når Lilholt og hans crew besøger syv jyske byer med start i Aarhus torsdag 30. januar.

- Det er en historie om Danmark fortalt på en helt særlig måde, i maleri, lyrik, film, sang og musik, en musisk og visuel rejse gennem årstidernes Danmark, forklarer den 63-årige Kristian Lilholt og garanterer, at alle sanser bliver aktiveret, når musik, malerier og videokunst smelter sammen.

Han kalder værket for "Land".

- Det hele begyndte, da jeg første gang oplevede kunstneren Carsten Franks malerier og tilhørende digte, der portrætterer Danmark og dets landskaber, som de påvirkes af de skiftende årstider. Jeg var med det samme blæst bagover. De skriger på musik, forklarer han, at han tænkte dengang.

Og da musikken var skabt, skreg malerier og musik på en filmisk fortolkning. Den skabte Kim Søgaard fra Retrospect Film Århus.

Koncerterne

  • Showet "Land" om Danmark i 12 måneder og en om byen kan opleves her:
  • Alle koncerter begynder kl. 19.30.
  • Malerierne kan ses i foyeren.
  • 30. januar: Hermans, Tivoli Friheden, Aarhus
  • 31. januar: Jysk Musikteater, Silkeborg
  • 2. februar: Musikkens Hus, Aalborg
  • 4. februar: Vejle Musikteater
  • 7. februar: Gram Slot
  • 8. februar: Horsens Ny Teater
  • 9. februar: Værket, Randers
Annonce

12 måneder og byen

Derfor kan vi nu opleve alle årets 12 måneder samt en tur ind i "Byens Rum" som sange, spillet live passende til filmene på storskærm.

Nogle af de originale malerier vil være udstillet i foyeren i forbindelse med koncerterne. Kristian Lilholt medbringer sit band, der foruden ham selv på piano, keyboards, guitar og vokal består af søsteren Tine Lilholt på fløjte og harpe, Ida Friis Virenfeldt på vokal og guitar, Kajsa Vala på guitar, mandolin og vokal, Gabriella Fuglsig på cello, Jakob Storm Mahler på trommer, Frede Panduro på guitarer og Lasse Jørgensen på bas og slagtøj. Kristian Lilholt er en fremragende musikmager, og har siden debuten i 1984 udgivet 13 album i eget navn. Han har også lavet musikken til flere af broderen Lars Lilholts største hits. Ud over de 13 "Land"-sange og film suppleres koncerten med materiale fra hans righoldige bagkatalog.

Annonce

Kostbart

- Det er en kostbar affære at skabe og vise showet, så jeg har skabt samarbejde med Arbejdernes Landsbank, der har betalt meget i de mange år undervejs, og når jeg nu er ude med koncerterne, laver jeg aftaler med andre virksomheder, så jeg har den økonomiske bund lagt, siger Kristian Lilholt, mens han præsenterer værket ved hjælp af de to bøger og fire cd'er, der er kommet ud af det, og som kan købes.

Der er trykt 20.000, og virksomhederne, der har støttet, får en del af dem til brug for deres kunder.

- Vi har et skønt land, og jeg synes, vi får det præsenteret overbevisende. Jeg er blevet genforelsket i mit fædreland og taknemlig over så heldige, vi er ved at leve her, siger han på en måde, så det ikke er til at tage fejl af, at han er stolt.

- Det er det bedste og sjoveste, jeg har lavet i nyere tid, siger han.

Hver film varer cirka fem minutter, og med anden musik indimellem varer koncerten omkring to en halv time inklusive pause.

Nogle af Carsten Franks malerier af Danmark året igennem. Pr-foto
Sådan foregår det. Orkester og sang på scenen og filmene fra Danmark bagved. Pr-foto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce