Annonce
Kultur

Ligestilling kommer ikke over natten - så Fængslet forsøgte at italesætte det over en eftermiddag

Helena Gleesborg Hansen, forkvinde i Dansk Kvindesamfund, anerkendte i sit oplæg, at ligestilling tager tid. Og så nævnte hun, at Danmark først fik rigtig demokrati i 1915, hvor blandt andre kvinder fik stemmeret. Foto: Michael Svenningsen
Grundlovsdebatten på Fængslet forsøgte at komme omkring hele emnet ligestilling, men der var mere end rigeligt at tage fat i. Lokalpolitiker Susan Gyldenkilde (S) ser gerne, at man italesætter ligestilling som et projekt, for projekter har en slutdato.

Horsens: Dansk Kvindesamfund blev stiftet i 1871, men først i 1915 fik kvinder stemmeret i Danmark.

- Ligestilling kommer ikke over natten, lød pointen fra Helena Gleesborg Hansen, forkvinde i netop Dansk Kvindesamfund, da hun var en af oplægsholderne til grundlovsdebatten, som samlede omkring 120 engagerede mennesker en lørdag eftermiddag i Magasinet i Fængslet.

Ligestilling tager tid, og det brede emne kan man slet ikke nå at komme i dybden med i løbet af et fire timers ellers tæt komprimeret program, hvor syv paneldeltagere både havde mangfoldige og varierede oplæg med og samtidig skulle debattere spørgsmål fra publikum og konferencier Lasse Rimmer.

Annonce

Blandt gæsterne i Magasinet var lokalpolitiker og medlem af Horsens Kommunes byråd Susan Gyldenkilde (S), der brænder for ligestilling, og som i december modtog den socialdemokratiske Helga Prisen for sin rolle i dansk kvindekamp.

Susan Gyldenkilde (S) tog notater under det meste af grundlovsdebatten, for der var mange "oneliners", som hun kan bruge fremadrettet i sit arbejde for mere ligestilling - et arbejde, hun modtog Helga Prisen for i december. Foto: Michael Svenningsen

Folkebladet tog en snak med hende om arrangementet, og hun påpegede også, at det var en bred debat - men i positiv forstand, fordi den ikke kun fokuserede på ligestilling mellem køn, men også inddragede etnicitet og seksualitet.

- Det er fedt, at Horsens kan være vært for sådan et arrangement, og det er helt genialt, at de tager emnet ligestilling op. Jeg er glad for, at der var så mange unge mennesker med, fortalte hun i pausen mellem sidste paneldebat og grundlovstalen fra komiker Sanne Søndergaard.

Ligestilling som et projekt

I forhold til selve ligestillingsdebatten nævnte Susan Gyldenkilde også, at emnet er bredt, og at ligestilling tager tid. Derfor var hendes første input til lørdagens debat, at ligestilling bør italesættes som et projekt.

- Et projekt har en slutdato, og jeg så gerne, at ligestillingen var på plads i 2030. Så har vi ændret, at kvinder tager 90 procent af barslen og mister 250.000 kroner på pensionsopsparingen af den grund. Vi har udryddet anfægtelserne om abort, og vi har givet fortrinsret for kvinder i bestyrelser og fortrinsret for farvede mennesker, sagde hun.

Annonce

En del af skoleskemaet

Ligestilling mellem køn handler ikke kun om kvinderne, og det var også en væsentlig del af grundlovsdebatten. Ikke kun, at der er steder, hvor mænd mangler ligestilling, men også at mænd mangler at deltage i debatten.

Det var en pointe fra Sebastian Lynggaard, indehaver af Instagram-profilen Herlige Svend, der gerne vil have mænd til at engagere sig mere - ellers ender de med at stå tilbage som tabere.

Blandt de omkring 120 gæster var mange unge ansigter, hvilket var til stor glæde for lokalpolitiker Susan Gyldenkilde (S), der er forkæmper for ligestilling i Horsens og samfundet generelt. Foto: Michael Svenningsen

Selvsamme pointe fremhævede Susan Gyldenkilde, men hun hæftede sig også ved kultursociolog og forfatter Emilia van Hauens ønske om at sætte det at være menneske på skoleskemaet:

- Vi har brug for en anden form for undervisning, hvor vi sætter sex, identitet og sociale færdigheder i fokus. Hvor man lærer at gebærde sig og håndtere sin egen seksualitet, siger Susan Gyldenkilde.

Lasse Rimmer agerede konferencier og havde mange indskud til debatten, som kunne være fortsat i timevis. Foto: Michael Svenningsen

Pointerne var flere, men de blev kun behandlet sporadisk. Tiden var ikke til mere end at snuse til den enorme ligestillingsdebat og de mange udfordringer på det område.

Der skulle nemlig også være tid til en rosin i pølseenden, som sanger Malte Ebert selv kaldte det, da han sluttede eftermiddagen af med at give intimkoncert.

Deltagere i panelet ved Grundlovsdebat på Fængslet

Emilia van Hauen, kultursociolog og forfatter

Helena Gleesborg Hansen, forkvinde i Dansk Kvindesamfund

Susanne Branner, sekretariatschef i LGBT+

Mary Consolata Namagambe, iværksætter, jurist og debattør

Lasse Marker, rådgiver og iværksætter

Sebastian Lynggaard, indehaver af Instagram-profilen Herlige Svend

Pia Heidi Nielsen, formand for kost- og servicesektoren ved Foa

Komiker Lasse Rimmer var konferencier, komiker og forfatter Sanne Søndergaard leverede grundlovstale, og sanger Malte Ebert gav intimkoncert.

"Jeg har altid hadet mænd," lød det fra Sebastian Lynggaard, der har Instagram-profilen Herlige Svend, hvor han oplever et voldsomt kommentarspor og mange private beskeder fra især mænd. Foto: Michael Svenningsen
Publikum tog åbent imod de mange pointer fra panelet, og der blev stillet relativt mange spørgsmål i betragtning af, hvor kort tid der var til debatten. Foto: Michael Svenningsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport For abonnenter

Nyt underlag på Casa Arena? Horsens Kommune foreslår at fremtidssikre banen med hybridgræs

Annonce