Annonce
Erhverv

Danmarks kommende hotspot for mode og livsstil? I 2025 skal nyt iværksætterhus i Aarhus hjælpe SMV’er med at bringe de bedste designidéer til live

Med det nye lejemål får Lifestyle & Design Cluster foruden egne kontorer plads til udstillingsfaciliteter og et iværksætterfællesskab på op mod 50 livsstilsvirksomheder. Her peger Christian Chapelle området for byggeriet ud. Foto: Laura Uldahl Aggernæs
Aarhus er fuld af håbefulde designere og modefirmaer i vækst med en drøm om at slå igennem internationalt. Fra 2025 skal nyt iværksætterhus hjælpe drømmene på vej.

Aarhus: Det eksisterer ikke endnu. Men det er næsten lige før, at man alligevel kan skimte konturerne af det kommende livstilshus i kvarteret Sydhavnen, når Christian Chapelle med begejstring i stemmen fortæller om planerne for huset.

- Vi drømmer om et bæredygtigt og cirkulært hus, som kan inspirere de virksomheder, der kommer til at sidde i huset, og hvor vi som en katalysator for dem kan være med til at bidrage til en grøn og cirkulær omstilling, fortæller han.

Som direktør har han siden 2016  stået i spidsen for Headstart Fashion House, der i dag er en del af den erhvervsdrivende fond Lifestyle & Design Cluster, som arbejder for at fremme erhvervsvilkårene for møbel-, livsstils- og modebranchen.

Annonce

Vi sidder i hans lille kontor i Headstart Fashion House på Mindet 4 ved havnen i Aarhus. Her råder den erhvervsdrivende fond over 300 kvadratmeter fordelt på to etager, som foruden Christian Chapelles kontor rummer fire fremadstormende iværksættervirksomheder indenfor mode- og livstilsbranchen.

En ejendom, som de i øvrigt også deler med det populære spisested Jumbo Bakery & Eatery, der har planer om at følge med, når Lifestyle & Design Clusters aarhusianske afdeling rykker fra den nuværende placering overfor Dokk1 til et sprudlende nyt kvarter i Sydhavnen, som efter planen vil stå klar i 2025.

Her vil den erhvervsdrivende fond flytte ind i et 1400 kvadratmeter stort hus på fire etager og med plads til op mod 50 livsstils- og modevirksomheder. En ejendom, som Lifestyle & Design Cluster skrev under på lejekontrakten til kort før sommerferien, og som for Christian Chapelle er en drøm, der langt om længe er på vej til at gå i opfyldelse.

- Det bliver fantastisk, at vi får et hotspot med fokus på livsstil, mode og møbelbranchen. Det er ikke set før i Danmark i den størrelsesorden, siger han begejstret.

Tættere på branchen

Inden Christian Chapelle for fem år siden blev sat i spidsen for Headstart Fashion House, arbejdede han i mange år i Aarhus Kommunes erhvervsafdeling med fokus på erhvervsudvikling af blandt andet mode- og livstilsbranchen i byen. Og allerede dengang nævnte han i afdelingen, at det kunne være oplagt med et iværksætterhus, der kunne samle indsatserne for de små og mellemstore virksomheder i branchen. Siden er tiden gået med udbudsproces og lokalplan for det 65.000 kvadratmeter store område i Sydhavnen.

Så at der kommer til at gå yderligere fem år, før døren til det nye hus går op, ser han derfor ikke som det store problem.

- Man skal være ret tålmodig. Men det gode har været, at jeg har kunnet tegne visionen så godt, at vi tidligt har fået bestyrelsen med på idéen, så vi har kunnet køre det som et sideløbende spor ved siden af vores daglige arbejde i fonden, siger Christian Chapelle.

- Også selvom det til tider har føltes som en maraton, og jeg ville ønske, at vi var færdige i morgen, tilføjer han med et træt smil.

Hvad er Lifestyle & Design Cluster?

  • Lifestyle & Design Cluster er en national erhvervsklynge inden for design, mode og møbler.
  • Erhvervsfonden arbejder for at fremme innovation og bæredygtig vækst primært i de små og mellemstore bolig- og beklædningsvirksomheder samt i de relaterede kreative brancher.
  • Erhvervsfonden har hovedsæde i Herning samt afdelinger i Aarhus og København.
  • Uddannelses- og Forskningsministeriet og Erhvervsfremmebestyrelsen udpegede i 2020 Lifestyle & Design Cluster til at være én af de i alt 14 nationale erhvervsklynger, der fra 2021- 2024 skal skabe samarbejde mellem forskere og virksomheder og styrke innovationsindsasten i livsstilsbranchen.

Gennem de sidste fem år har Christian Chapelle blandt andet hjulpet iværksættere, små og mellemstore virksomheder indenfor mode- og livsstilsbranchen med netværk og sparring indenfor iværksætteri, cirkulær økonomi, digitalisering og design. Og netop det regner han med, at det nye hus vil kunne bidrage yderligere til.

- Når vi er tæt på virksomhederne, kan vi bedre hjælpe dem, understreger Christian Chapelle.

- Der er jo forskel på at ringe ind til os, og så at kunne banke på hos naboen, hvis man har et spørgsmål, tilføjer han.

Annonce

Et stærkt brand

Christian Chapelles forventninger er med andre ord store til både et styrket netværk og en styrket faglighed hos de virksomheder, der flytter ind i huset. For mens iværksætterne på daglig basis vil kunne have gavn af en øget vidensdeling og et relevant netværk, kan også de små og mellemstore virksomheder udvikle sig gennem inspirerende oplæg og forløb, som Lifestyle & Design Cluster står bag.

- De skal selvfølgelig selv skabe vækst og implementere tiltagene. Men vi kan give dem det værktøj, de har brug for, så de kan accelerere forretningen i den rigtige retning, forklarer Christian Chapelle.

Desuden flytter også VIA University Colleges uddannelser indenfor design og business med til Sydhavnen, hvor de kommer til at blive naboer til Lifestyle & Design Cluster. En beslutning, der åbner op for endnu mere samarbejde.

Foruden det nye livstilshus kommer der også til at være spisehus, kontorer, gallerier og atelier i det kommende Sydhavnskvarter. Også Det Jyske Kunstakademi og VIA University Colleges uddannelser indenfor design og business flytter til området, når det efter planen står klar i 2025. Grafik: Lifestyle & Design Cluster

- Før vi gik i gang med projektet, lavede vi blandt andet lidt research i Sverige. Og noget af det, vi fandt frem til, der fungerer godt, og som også kan være med til at få flere studerende i spil, er showcases med udstilling og en butik, hvor vi kan sælge vores produkter. Det har rigtigt stor appeal. Så det vil vi rigtigt gerne have, fortæller Christian Chapelle, der har planer om, at bygningens stueplan skal være et slags eksperimentarium for mode- og livstilsprojekter.

- På den måde får vi også en udadvendt aktivitet for byen, så vi ikke kun lukker os om os selv, tilføjer han.

Omvendt er han også overbevist om, at huset kan være med til at øge interessen for Aarhus.


I Aarhus positionerer vi os i forvejen på iværksætteri. Og det er der god grund til. For har man først stærke iværksættere, så er sandsynligheden for, at man sidenhen får vækstvirksomheder, der kan skabe arbejdspladser og bidrage til kommunens økonomi, meget større.

Christian Chapelle, Lifestyle & Design Cluster


- I Aarhus positionerer vi os i forvejen på iværksætteri. Og det er der god grund til. For har man først stærke iværksættere, så er sandsynligheden for, at man sidenhen får vækstvirksomheder, der kan skabe arbejdspladser og bidrage til kommunens økonomi, meget større, siger Christian Chapelle, der er overbevist om, at netop mode- og livsstilsbranchen har meget at byde på i den sammenhæng.

En stor del af arbejdet i Lifestyle & Design Cluster går ud på at hjælpe små og mellemstore virksomheder i mode- og livsstilsbranchen med at bevare innovationen i forretningen og se nye muligheder, hvor de findes. Foto: Laura Uldahl Aggernæs

- Som den næststørste by i landet har Aarhus muligheden for tage førertrøjen på her. Det har byen allerede gjort indenfor andre brancher, hvilket er fantastisk og godt. Men Danmark har også et stærkt brand indenfor dansk design, som vi skal huske at brande os på, understreger han.

På nuværende tidspunkt har flere etablerede modebrands og mindre iværksættervirksomheder indenfor branchen allerede udtrykt ønske om, at de gerne vil være en del af huset.

Annonce
Horsens For abonnenter

Det er endnu uvist, om der er PFOS-forurening i Horsens, men "der er ikke risiko for mennesker eller grundvandet"

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Antal corona-indlagte falder til det laveste siden først i august - yderligere fire er døde

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

To er blevet fyret: Kommunalt ansatte snagede i 300 personers følsomme oplysninger

Horsens For abonnenter

Bilister har svært ved at komme ud på landevej: Her kan der komme en rundkørsel

Sport

Sensationel debut af brandvarm amerikaner var ikke nok for Horsens IC, der blev dukket til sidst mod Bakken Bears

Kultur For abonnenter

Kvinderne styrer: 'Gift ved første blik'-mændene har problemer med kæledyr og prutter

AC Horsens

Stolt AC Horsens-træner oven på pokaltriumf: Hvor mange kan skifte ni mand ud og så vinde over et superligamandskab?

Nyhedsbrev For abonnenter

Dagens overblik: Slut med frivillige vagter på sygehuset, grøn strøm fra taget og masser af spørgsmål om byudvikling

Horsens

23-årig slog alarm om drab i Køge fra lejlighed i Horsens: Nu sidder han selv på anklagebænken tiltalt for drabet

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Hedensted

Havde gang i 50 wienerschnitzler: Forpagter måtte sadle hurtigt om efter brand

Danmark

Kulturministeren er skræmt over danske børns Youtube-forbrug: - Jeg er bange for algoritmer, jeg ikke forstår

AC Horsens

Se videoanalyse: AC Horsens tævede Silkeborg og nu venter ærkerivalerne fra VB i 1/8-finalen

Horsens For abonnenter

Nej til ekstra vagter: Hverdagen på Akutafdelingen er mere presset end før strejken, fordi sygeplejersker har fået nok

Brædstrup

Nu har vi chancen: Nyt torv skal sikre børn en sikker skolevej

Annonce