Annonce
Horsens

Levende larver hjælper med at hele patienternes sår

Nu er fluelaver kommet i arbejde på Regionshospitalet Horsens. Deres indsats kan nemlig få komplicerede sår til at hele.

Horsens: Komplicerede sår med dødt eller inficeret væv kan være meget svære at få til at hele. Men fluelarver er et velafprøvet og effektivt middel til behandling af mange typer dødt og inficeret væv.

Nu tilbydes larve-behandlingen også til udvalgte patienter på Regionshospitalet Horsens.

Det fortæller hospitalet i en pressemeddelelse.

- Sårbehandling med larver er en effektiv metode til at forbedre mange sårs tilstand og danne grundlag for, at sårene heler, fortæller overlæge Asmus Overbeck fra ortopædkirurgisk afdeling på det lokale sygehus.

Larverne angriber kun det inficerede og døde væv.

- Teknikken er derfor skånsom i forhold til f.eks. et kirurgisk indgreb, hvor patienten skal bedøves, og kirurgen ofte også vil være nødt til at fjerne lidt af det raske væv, forklarer overlægen.

Fluelarverne lever af dødt væv og udskiller enzymer, som nedbryder det døde væv til væske. Det suger larverne op og fordøjer. Og hvis der er bakterier i væsken, så nedbrydes de i larvens fordøjelseskanal. Larvernes ekskrementer virker endvidere granulerende på vævet, hvilket er en af de væsentligste grunde til, at sårbehandlingen bliver vellykket.

Det er en dyr behandling, og nogle patienter skal lige vænne sig til tanken om at have larver liggende under en bandage. Men når vi ser resultaterne, så er både patienterne og vi meget tilfredse.

Asmus Overbeck, overlæge

Patienter skal lige vænne sig til tanken

Metoden har været brugt igennem flere tusinde år.

I dag fremstilles larverne på en fabrik under strenge sterile forhold.

I Horsens bruger behandlerteamet larverne til at afhjælpe bl.a. traumesår, diabetiske fodsår og sår, som ellers ville kræve et kirurgisk indgreb.

- De første erfaringer er meget positive. Vi har fået flere sår til at hele op og har haft held med at få meget komplicerede sår renset op, så patienten har undgået amputation, forklarer Asmus Overbeck.

Det er dog ikke alle sår, som egner sig til larve-behandling. Der skal være nogle bestemte forhold til stede i og omkring såret, før larverne kan overleve og gøre deres arbejde færdigt.

- Vi ser patienterne i ambulatoriet og vurderer, om sårhelingen kan hjælpes på vej via larvebehandling. Det er en dyr behandling, og nogle patienter skal lige vænne sig til tanken om at have larver liggende under en bandage, siger Asmus Overbeck.

Annonce

Se hvordan det fungerer

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

39-årige Katrine tager kampen op med skoletræthed for at blive elektriker: Jeg er et bedre forbillede for mine børn nu

Annonce