Annonce
Udland

Lektor: Maduro kan snart være fortid som præsident i Venezuela

Venezuelas præsident lever på lånt tid, vurderer CBS-lektor, der ser selvudnævnt præsident som samlende figur.

Nicolás Maduro kan snart være færdig som præsident i Venezuela.

Det vurderer lektor med speciale i sydamerikansk politik Carlos Salas Lind, Copenhagen Business School (CBS).

- Jeg tror, at hans dage som præsident er talte, siger Carlos Salas Lind.

Oppositionslederen Juan Guaidó udråbte onsdag sig selv som midlertidig præsident.

Han har fået støtte fra flere lande, blandt andre USA. Også Danmarks udenrigsminister, Anders Samuelsen (LA), har udtrykt støtte til Guaidó.

- Den her massive støtte fra udlandet giver befolkningen mod på at gøre endnu mere modstand mod Maduro, siger Carlos Salas Lind.

Og det sætter Maduro og regeringen under et "gigantisk pres", mener han.

- Hvis Maduro overlever den her situation, så vil det være imod al logik, og fordi der er nogle magtstrukturer, som vi ikke kender til, siger Carlos Salas Lind.

Maduro vandt præsidentvalget sidste år, men der har fra flere sider været stillet spørgsmålstegn ved, om alt gik retfærdigt til.

De seneste dage har der været omfattende demonstrationer både for og imod den siddende præsident.

Det har ført til sammenstød mellem demonstranter og politiet, og mindst 14 mennesker meldes dræbt.

I befolkningen er der ifølge CBS-lektoren en udbredt modstand mod regeringen og den siddende præsident.

- Leveforholdene er forfærdelige. Der er mangel på alt. Der er ingen mad, og pengene er ikke noget værd. Der er ikke sikkerhed på gaden.

- Der er et sort marked, hvor man betaler med dollars, som man skaffer ved kriminalitet og ved at prostituere sig, siger Carlos Salas Lind.

Calas Salas Lind vurderer, at Guaidó kan være den person, der kan samle oppositionen mod Maduro.

- Han er et ret ukendt ansigt, og det kan være hans styrke. For oppositionen har også været splittet. Guiadó er en ung mand, der er "politisk ren" og som måske kan være den samlende figur, siger Carlos Salas Lind.

Det afgørende bliver ifølge CBS-lektoren, hvordan militæret forholder sig.

Selv om militæret har afvist at støtte Guaidó, er det ikke usandsynligt, at militæret bag kulissen arbejder på at fjerne Maduro fra præsidentposten, vurderer Carlos Salas Lind.

Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Udland For abonnenter

Domstol får Johnson til at ligne en politisk amatør

Hvert eneste ord i den skotske kendelse lander som et udæmpet slag på en gongong. For nu har den britiske premierminister, Boris Johnson, domstolenes ord for at have vildledt dronningen, løjet for hende og givet hende et "ulovligt råd" og for lovstridigt at have hjemsendt det britiske parlament. Selv for en mand, som på rekordtid er blevet dyppet i nederlag og rullet i faneflugt, er det et 180 graders cirkelspark. For hvis afgørelsen fra den skotske højesteret står ved magt, har Boris Johnson de facto politisk misbrugt sit embede. På tirsdag går sagen til den britiske højesteret, som skal træffe den endelige afgørelse. Her er konflikten i en nøddeskal: Boris Johnson suspenderede mandag parlamentet for at begynde på en ny samling, og det er i sig selv ikke ulovligt. Den daværende samling var den længste samling i 400 år, og derfor gik premierministeren til dronningen og bad hende formelt hjemsende parlamentet og indkalde til en ny samling. Men her er så problemet: En suspendering sker normalt på et passende tidspunkt, og den er kortvarig. Boris Johnsons suspendering sker midt i den alvorligste britiske krise siden Suez-krisen i 1956, og den strækker sig over fem uger. Ydermere indikerer interne regeringsdokumenter, at motivationen er politisk og handler om, at parlamentet skal blande sig uden om regeringens brexit-politik og ikke føre tilsyn med regeringen, som det hedder i den skotske retsafgørelse. Derfor er Johnsons handling "ulovlig" og en "klar overtrædelse af de almindeligt accepterede regler for offentlige myndigheders adfærd", hedder det. Hvilken konsekvens får det? Juridisk venter vi stadig på den endelige afgørelse fra den britiske højesteret og dermed den endelige afgørelse af, om Boris Johnsons hjemsendelse af parlamentet er ulovlig og skal annulleres. Men politisk er skaden sket, for den føjer sig til billedet af en premierminister og hans chefrådgiver, som forveksler magten med et rænkespil i en politisk ungdomsorganisation. Suspenderingen af parlamentet var angiveligt tænkt som et magtpolitisk supergreb, udtænkt af Johnsons chefrådgiver, Dominic Cummings, og parlamentsminister Jacob Rees-Mogg, og den ville sætte parlamentet skakmat. Men i stedet blev det et strategisk dosmertræk, en hybris, der i militærhistorien tåler sammenligning med massakrene ved Little Big Horn og Gallipoli. For magtgrebet samlede alle kritikere i parlamentet, som på lyntid gennemførte en lov, der forhindrer et hårdt brexit; det førte til et konservativt oprør, som endte med 22 afhoppere eller ekskluderede; det gav Johnson seks nederlag ud af seks afstemninger i parlamentet, udraderede hans flertal og førte til et forfatningsopgør for domstolene. Det er politisk skade, der allerede er sket, og som giver Johnson-regeringen et skær af amatørscenen i Tønder, og hvis højesteretsafgørelsen i næste uge også går ham imod - så er den politiske fiasko komplet.

Annonce