Annonce
Horsens

Lejere tømte kassen: 200.000 kr. sikrer kvarterets børn en splinterny legeplads

- Jeg er stolt over, at det er lykkedes os at udnytte området så godt, til trods for at det hele er 100 procent beboerbetalt. Det er imponerende flot gjort, at vi kan tilbyde vores børn en stor, flot og dyr legeplads - det er efterhånden et sjældent syn i boligområderne, sagde Anne-Marie Carlsen i sin åbningstale. Foto: Privat

Beboere i "Mosen" har givet sig selv en tidlig julegave, der skal styrke fællesskabet.

Horsens: Kassen var tom, men en nyrenoveret legeplads var til gengæld fuld af glade børn, da beboere i boligområdet Beringshave i Horsens søndag åbnede et nyt frirum i kvarteret.

Lejere i Beringshave har af egen lomme valgt at bruge 200.000 kr. på legepladsen, der blev indviet med masser af kage og rosende ord fra Horsens' borgmester, Peter Sørensen (S), fortæller Anne-Marie Carlsen, som er formand for beboerrepræsentationen i Beringshave.

- Vi har valgt at bruge pengene, som beboerne herude selv indbetaler til en konto, fordi det er vigtigt for os at gøre området til et attraktivt sted at bo, især for børnene. Det er meget vigtigt, at de har et sted at gå hen, når de kommer hjem fra skole i stedet for at sidde og glo ned i telefon eller ipad. Og det er vigtigt at vedligeholde og værne om de steder, hvor fællesskabet i vores kvarter har sine rødder, siger hun og uddyber, at den nye legeplads også skal fungere som et samlingsted for voksne, der kan mødes i et kommende bord-, bænke- og pavillon-område og nyde legepladsen sammen med børn og andre familier.

Der var købt kage til 100 gæster til søndagens arrangement, siger Anne-Marie Carlsen, og der blev næsten spist op, for netop små 100 børn og voksne deltog i indvielsen af legepladsen.

Annonce
Den nyrenoverede legeplads kostede beboernes fælleskonto 200.000 kr., men det var vigtige penge at bruge, lyder det fra kvarteret. Foto: Privat

Lejer-protest med effekt

Beringshave og ikke mindst kvarterets fællesarealer har fået en del omtale i det seneste halve års tid.

Ejeren, det aarhusianske selskab Admiral Capital, har ønsket at udvide boligmassen i det 200 lejemål store område med yderligere 38 boliger. En del af boligerne skulle efter planen ligge på en anden af områdets legepladser og et fællesområde, og det fik beboere til at protestere kraftigt.

I halen på protesterne har Horsens Kommunes plan- og miljøudvalg besluttet, at de aarhusianske ejere ikke må bygge på legepladsen og fællesområdet, og den besked blev modtaget som en tidlige julegave i "Mosen", som området også kaldes. Hvordan Admiral Capital forholder sig til politikernes beslutning, der betyder, at der skal skæres væsentligt i antallet af nye boliger, er endnu uvist.

Horsens' borgmester Peter Sørensen (S) legede med, da "Mosen" åbnede den ny legeplads. Foto: Privat
Legepladsen blev hurtigt indtaget af kvarterets børn. Foto: Privat
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Kurdisk opråb på Rådhustorvet i Horsens: Stop den etniske udrensning

Læserbrev

Inklusion skal være for barnets skyld, ikke for økonomiens

Læserbrev: Vi kendte ham godt. Vi lærere i skolens ældste klasser havde, med en vis ængstelse, på afstand fulgt Frederik op igennem de små klasser, hvor hans adfærd havde været ganske bekymrende. I frikvartererne var han nærmest mandsopdækket, for ellers endte det forudsigeligt nok i ballade. Da han nåede 7. klasse, gik Frederik stadig på skolen. I timerne sad han mest alene med hovedet begravet i computerspil. Af og til blev frustrationerne dog for store, og så måtte klassen gå et andet sted hen, hvis den ville undgå at dele skæbne med stole, borde og penalhuse, som blev kylet rundt i lokalet. Sidst i 7. klasse fik Frederik en plads i et specialtilbud. Alt, alt for sent. Man har I Vejle Kommune lovet at tilføre folkeskolen mere personale for et beløb stigende fra 10 mio. kr. i 2019 til 40 mio. kr. efter fire år. Det kvitterer vi lærere med glæde for. Men virkeligheden har vist, at vi alligevel ikke rigtig har fået flere kolleger ude på skolerne. En af grundene er, at flere og flere elever bliver skilt ud fra almenskolen og placeret i meget dyrere specialtilbud. Det betyder, at pengene går til dem og dermed ikke kan mærkes ude i skolen. I Vejle Kommune er det den enkelte skole, der skal finde pengene i budgettet til at sende elever i specialtilbud, og det er dyrt, så det fløjter. En folkeskoleelev koster 56.000 kr. om året, mens en plads i et specialtilbud kan koste 200.000 kr. Ideen fra kommunens side er at straffe skolen økonomisk, hvis den ikke magter at inkludere sine elever. Desværre betyder det, at børn med særlige behov bliver hængende alt for længe i folkeskolen, hvis skolen ikke har råd til andet. En af årsagerne til stigningen skal findes i, at inklusionsindsatsen i folkeskolen har været underfinansieret. Inklusionen har simpelthen været en spareøvelse. Derfor har disse børn ikke fået den hjælp, de har haft brug for, mens de kunne have haft glæde af den. Nu banker de så på til specialtilbuddene, bl.a. fordi de er blevet holdt for længe ude i almenskolen. Vi må gøre op med et system, der straffer skolerne, hvis man giver eleverne det tilbud, de har brug for, men der skal samtidig sikres ressourcer nok til at rumme børn som Frederik, både for Frederiks skyld, men også for Frederiks klasses. Især hvis folkeskolen fortsat skal være familiernes førstevalg.

Odder

Budget i Odder: Partier er glade for fuldt låne-stop og vil afdrage på kommunens gæld

Annonce