Annonce
Hedensted

Lejeboliger vinder frem: Kommunes udgift til boligstøtte er steget med millionbeløb

Lejeboliger skyder op mange steder i kommunen. Som her på Mårvej i Hedensted, hvor IC Ejendomme har bygget lejeboliger, som borgmester Kasper Glyngø (S) var med til at indvie. Arkivfoto: Michael Svenningsen
Antallet af nye boliger er ikke kun en økonomisk gevinst for kommunen. Andelen af lejeboliger stiger og dermed stiger udgiften til boligstøtte også. Det er nødvendigt, mener politikerne, men DF er bekymret.

Hedensted: Kommunen er godt på vej til at opfylde målet om 170 nye boliger i kommunen om året. Blandt andet som følge af mange lejeboliger, der skyder op overalt i kommunen.

Men de mange nye lejeboliger betyder også en øget udgift for kommunen. I lejeboliger er der nemlig mulighed for at få boligstøtte. Og i takt med, at antallet af lejeboliger er vokset, er kommunens udgift til boligstøtte gået samme vej, viser tal fra Hedensted Kommune og Danmarks Statistik.

Udgifterne er siden 2011 steget med 21 pct. I 2011 brugte kommunen således 23 mio. kr. på boligstøtte til almindelige borgere og folkepensionister. I 2018 var det tal steget til 28 mio. kr.

Annonce

Boligstøtte

Boligstøtten, som stammer helt tilbage fra 1966, er et økonomisk tilskud til huslejen og kendes også under navnet boligsikring.

Reglerne for boligstøtte er komplicerede og bestemmes af Folketinget. Der er eksempelvis forskellige beregningsmetoder for folkepensionister, førtidspensionister og mennesker uden pension.

I beregningen af boligstøtten indgår blandt andet huslejens størrelse, boligens areal, antal børn, indtægter og formueforhold.
Som følge af kontanthjælpsloftet kan man også få et reduceret boligtilskud, hvis man får for mange andre ydelser fra det offentlige.

DF bekymret

Udviklingen har vakt bekymring hos Dansk Folkeparti, der flere gange har rejst problematikken omkring et stigende antal af lejeboliger.

- Det er ikke fordi, vi er imod lejeboliger, men det koster penge og skævvrider boligudbuddet fra det, vi har i dag. Vi har godkendt støttede boligbyggeri bl.a. på Skovvej i Tørring, hvor byggeprisen pr. udlejningsbolig rundede et stykke over to mio. kr. for en bolig på 104 kvm. Jo dyrere boliger jo dyrere bliver huslejen og dermed også den kommunale udgift til boligsikring, siger gruppeformand for DF, Allan Petersen.

Der er grænser for, hvor mange kvadratmeter, man kan få tilskud til, men i takt med, at lejen og antallet af lejeboliger stiger, stiger den kommunale udgift også.

- Vi kan ikke gøre så meget her i Hedensted Kommune, men vi mener, det er noget regeringen og Folketinget bliver nødt til at forholde sig til, siger Allan Petersen.

En god udvikling

Selvom kommunen altså bruger fem mio kr. mere om året, er de fleste partier i byrådet dog enige om, at det er en god udvikling.

- Selvfølgelig påvirker det budgettet, men jeg tænker, at det er en god udvikling. Vi vil gerne bosætning, og det forudsætter lettilgængelige boliger, siger Torsten Sonne Petersen fra SF.

Samme tanke har Venstres Ole Vind.

- Vi er en kommune for alle mennesker, og derfor skal der være et mangfoldigt boligtilbud. Selvom der er udgifter forbundet med lejeboliger, tror jeg også, der er indtægter, fordi vi får skatteborgere til kommunen.

Ole Vind understreger dog, at kommunen fortsat skal lave mange udstykninger af byggegrunde.

- Der skal være en balance i det mellem lejeboliger og parcelhusegrunde, og vi har mange byer, der ønsker flere grunde, siger Ole Vind.

Hos KD mener Birgit Jakobsen, at tendensen går i retning af leje fremfor eje, og at lejeboliger derfor er vigtige.

- Hvor balancen er mellem ejer- eller lejeboliger, er svært at sige. Mange unge familier kan eksempelvis ikke få lov til at låne penge af banken til at bygge eller købe hus for og bor derfor i lejebolig, selvom de gerne vil have haft deres eget. Flere ældre bor i lejebolig i dag, men vi skal også huske på, at der efterhånden kommer flere og flere ældre med meget gode pensioner, som også vil sikre kommunen gode skatteindtægter, siger Birgit Jakobsen, der mener boligstøtten er en god ting, så man sikrer ordentlige og tidssvarende boliger.

Flere får boligstøtte

Ca. totredjedele af dem, der modtager boligstøtte, er pensionister.

Antallet af almindelige borgere, der modtager boligstøtte, er steget fra godt 700 til godt 1000 borgere i samme periode. Samtidigt er den gennemsnitlige udgift til boligstøtte til pensionister også steget med 26 pct.

Antallet af lejeboliger vokser også. I 2011 boede 5015 husstande i en lejebolig, i 2019 er det tal steget til 6272. Det svarer til, at 31 pct. af kommunens husstande nu bor til leje.

På landsplan er udgiften til boligsikring steget med 27 pct. siden 2011. Det kan skyldes, at staten skal betale 75 pct. af boligstøtten til penisionister, men kun 50 pct. af boligstøtten til almindelige borgere.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Flue nedlagde motorcyklist

Annonce