Horsens: Normalt modtager jubilarer gaver, men når det gælder en af Horsens ældste og mest kendte industri-virksomheder, Schur, går gaveregnen nu den modsatte vej.
Schur, som i år har 175-års-jubilæum, har besluttet at gå aktivt ind i en omfattende forskønnelse af området ved Danmarks Industri Museum på Gasvej.
Her er museet blandt andet undervejs med en stor legeplads, og i kassen med midler til fejring af sit jubilæum har Schur fundet 3,2 millioner kroner til projektet.
Hans SchurGaven skulle være til glæde for borgerne, og vi ville gerne fokusere på børnene.
Dermed kan børn og legeglade voksne allerede i slutningen af maj slå sig løs, fortæller CEO Hans Schur, hvis far var med til at grundlægge Danmarks Industrimuseum i 1977, og som selv er mangeårig formand museets bestyrelse.
Det hænger vældig godt sammen
- Vi fylder jo 175 år, så vi havde en snak i familien om, at vi gerne vil give en gave til Horsens i den forbindelse. Gaven skulle være til glæde for borgerne, og vi ville gerne fokusere på børnene. Vi kiggede lidt til den store legeplads nede ved Juelsminde, hvor vi har sommerhus. Den er fantastisk populær, og vi syntes, at noget lignende ville gøre sig godt på industrimuseets grund.
- Dels fordi grunden trænger til at blive shinet op, dels fordi der er gang i så mange ting i den del af Horsens lige nu. Der opstår en helt ny bydel med boliger på nordhavnen og en masse mennesker, der skal bo der, så vi synes, det hænger vældig godt sammen, forklarer Hans Schur.
Globalt anerkendt firma designer pladsen
Legepladsen bliver bygget af det globalt anerkendte firma Monstrum, og til industrimuseet har firmaet designet en plads, der taler sammen med husets fortællinger om dansk industri.
Der bygges blandt andet et 6,5 meter højt tårn, der ligner en gastank a la dem, der i gamle dage stod ved det gasværk, der lå på grunden. Fra tårnet bliver der udsigt over området, og man vil kunne suse ned ad en mange meter lang, svungen rutsjebane.
Hans Schur tvivler på, at han selv kommer til at tage turen ned ad rutsjebanen, men der er også andre muligheder på den todelte legeplads, der består af en sektion for de lidt ældre børn og en sektion for de mindste.
- Byens flotteste legeplads
Man kan blandt andet forlyste sig på en forhindringsbane og i bygninger, der ligner møtrikker og en dampmaskine.
Der vil også være klassiske svinghjul og modeller af Nimbus-motorcykler, som museet også udstiller, blandt aktiviteterne, forklarer Hans Schur.
- Byens flotteste legeplads, kalder museets direktør Kristoffer Jensen projektet.
- Det er en god pointe, at det skal være et sted, der inspirerer til samtaler mellem børnene og de voksne, de har med: "Hvorfor ser det tårn sådan ud..? Jamen, det er fordi, der var et gasværk her engang, og tankene blev brugt til at opmagasinere gassen."
- På den måde skal legepladsen også gerne vække en interesse for det, der sker inde i museet, og det synes jeg, Monstrum har været meget gode til at tage op, siger museumsdirektøren om designet.
Jorden er giftig
Det samlede budget for forskønnelsen af museumsarealerne på Gasvej runder seks millioner kroner.
Ud over Schur bidrager andre firmaer med mindre tilskud til legepladsen, Horsens Kommune har også givet en kommunal lånegaranti, og dermed er finansieringen på plads.
Det er dog ikke alle pengene, der skal bruges direkte på legeredskaber.
På grund af sin fortid som base for et stort gasværk, er jorden i området omkring museet voldsomt forurenet, og selv om man dermed let kunne lege "jorden er giftig", er det ikke blandt ambitionerne med legepladsen, forsikrer Schur og Jensen.
For at børn og voksne kan boltre sig uden bekymring for de giftige efterladenskaber i jorden, bliver en del af opgaven derfor at hindre direkte kontakt mellem besøgende og undergrund.
Faldunderlag som barriere
På selve legepladsen bliver faldsikre underlag for eksempel en del af en barriere, mens belægningen på andre del af det forskønnede areal også skal skærme mod fortidens kemikalie-synder, forklarer Kristoffer Jensen.
Han uddyber, at man på grund af den ud- og nedsivning, der i tidens løb er sket af giftstoffer i et område, der også rækker uden for museumsgrunden, for længst har opgivet en total oprensning.
Myndighederne kommer derfor også til at følge forskønnelsesarbejdet tæt, og det er en kompliceret proces, siger museumsdirektøren.
Børn og voksne skal dog ikke bekymre sig om forureningen, garanterer han og Hans Schur.
Kun en del af den store plan
De håber tværtimod, at folk vil valfarte til den ny legeplads, der opføres som et led i en langsigtet køreplan for Danmarks Industrimuseum.
Kristoffer Jensen vil gerne udvikle stedet til det, han kalder "et naturligt samlingspunkt" i midtbyen, og hvis køreplanen kommer op i det gear, han håber på, vil der inden for få år også blive bygget en ny knap 50 millioner kroner dyr hovedbygning midt på grunden. Her skal der være udstilling, indgang og café.
- Så kan morfar få sig en øl i skyggen, mens ungerne leger, siger Hans Schur med et grin, inden han sætter ord på betydningen af de store investeringer i industrimuseet.
- Det er jo et af de kulturelle fyrtårne, vi sammen med Fængslet har i Horsens by, og det er væsentligt, at industrimuseet udvikler sig og får nye aktiviteter, så folk kommer der, og grunden ikke bare ligger hen som en mørk plads. Nu kommer der flere børn derind - med forældre og bedsteforældre. Det bliver rigtig godt, spår han.