Annonce
Kultur

Legesyg 175-års-jubilar: Schur giver millioner til ny legeplads midt i Horsens

Schur giver 3,2 mio. kr. til ny legeplads ved industrimuseet, der efter planen åbner snart. Museumsdirektør Kristoffer Jensen håber, tilbuddet kan være endnu et skub på museets ambition om at være et selvfølgeligt samlingspunkt i Horsens midtby. Illustration: Danmarks Industrimuseum
Hans Schur tvivler på, at han selv tager turen ned ad den mange meter lange rutsjebane, der snart rejser sig som en del af en stor legeplads ved Industrimuseet. Men han er glad for at give penge til et nyt mødested for både børn og voksne.

Horsens: Normalt modtager jubilarer gaver, men når det gælder en af Horsens ældste og mest kendte industri-virksomheder, Schur, går gaveregnen nu den modsatte vej.

Schur, som i år har 175-års-jubilæum, har besluttet at gå aktivt ind i en omfattende forskønnelse af området ved Danmarks Industri Museum på Gasvej.

Her er museet blandt andet undervejs med en stor legeplads, og i kassen med midler til fejring af sit jubilæum har Schur fundet 3,2 millioner kroner til projektet.

Annonce


Gaven skulle være til glæde for borgerne, og vi ville gerne fokusere på børnene.

Hans Schur


Dermed kan børn og legeglade voksne allerede i slutningen af maj slå sig løs, fortæller CEO Hans Schur, hvis far var med til at grundlægge Danmarks Industrimuseum i 1977, og som selv er mangeårig formand museets bestyrelse.

Det hænger vældig godt sammen

- Vi fylder jo 175 år, så vi havde en snak i familien om, at vi gerne vil give en gave til Horsens i den forbindelse. Gaven skulle være til glæde for borgerne, og vi ville gerne fokusere på børnene. Vi kiggede lidt til den store legeplads nede ved Juelsminde, hvor vi har sommerhus. Den er fantastisk populær, og vi syntes, at noget lignende ville gøre sig godt på industrimuseets grund.

Hans Schurs familie har i mange år haft tæt tilknytning til Danmarks Industrimuseum, og virksomheden har tidligere støttet udviklingen af den lokale attraktion. Nu leger den 175 år gamle virksomhed og museet sammen igen. Her præsenterer Hans Schur (t.h.) legepladsen sammen med museumsdirektør Kristoffer Jensen. Foto: Morten Pape

- Dels fordi grunden trænger til at blive shinet op, dels fordi der er gang i så mange ting i den del af Horsens lige nu. Der opstår en helt ny bydel med boliger på nordhavnen og en masse mennesker, der skal bo der, så vi synes, det hænger vældig godt sammen, forklarer Hans Schur.

Annonce

Globalt anerkendt firma designer pladsen

Legepladsen bliver bygget af det globalt anerkendte firma Monstrum, og til industrimuseet har firmaet designet en plads, der taler sammen med husets fortællinger om dansk industri.

Der bygges blandt andet et 6,5 meter højt tårn, der ligner en gastank a la dem, der i gamle dage stod ved det gasværk, der lå på grunden. Fra tårnet bliver der udsigt over området, og man vil kunne suse ned ad en mange meter lang, svungen rutsjebane.

Hans Schur tvivler på, at han selv kommer til at tage turen ned ad rutsjebanen, men der er også andre muligheder på den todelte legeplads, der består af en sektion for de lidt ældre børn og en sektion for de mindste.

Annonce

- Byens flotteste legeplads

Man kan blandt andet forlyste sig på en forhindringsbane og i bygninger, der ligner møtrikker og en dampmaskine.

Der vil også være klassiske svinghjul og modeller af Nimbus-motorcykler, som museet også udstiller, blandt aktiviteterne, forklarer Hans Schur.

- Byens flotteste legeplads, kalder museets direktør Kristoffer Jensen projektet.

- Det er en god pointe, at det skal være et sted, der inspirerer til samtaler mellem børnene og de voksne, de har med: "Hvorfor ser det tårn sådan ud..? Jamen, det er fordi, der var et gasværk her engang, og tankene blev brugt til at opmagasinere gassen."

- På den måde skal legepladsen også gerne vække en interesse for det, der sker inde i museet, og det synes jeg, Monstrum har været meget gode til at tage op, siger museumsdirektøren om designet.

Annonce

Jorden er giftig

Det samlede budget for forskønnelsen af museumsarealerne på Gasvej runder seks millioner kroner.

Ud over Schur bidrager andre firmaer med mindre tilskud til legepladsen, Horsens Kommune har også givet en kommunal lånegaranti, og dermed er finansieringen på plads.

Det er dog ikke alle pengene, der skal bruges direkte på legeredskaber.

Det højeste punkt på den ny legeplads bliver "gastank"-tårnet, der inklusive afspærring på toppen rækker cirka otte meter op i luften. Fra dækket, lidt over seks meters oppe, kan man suse ned ad en rutsjebane. Designfirmaet Monstrum har indrettet legepladsen med redskaber og byggeri, der taler sammen med museets fortælling om dansk industri. Illustration: Danmarks Industrimuseum

På grund af sin fortid som base for et stort gasværk, er jorden i området omkring museet voldsomt forurenet, og selv om man dermed let kunne lege "jorden er giftig", er det ikke blandt ambitionerne med legepladsen, forsikrer Schur og Jensen.

For at børn og voksne kan boltre sig uden bekymring for de giftige efterladenskaber i jorden, bliver en del af opgaven derfor at hindre direkte kontakt mellem besøgende og undergrund.

Annonce

Faldunderlag som barriere

På selve legepladsen bliver faldsikre underlag for eksempel en del af en barriere, mens belægningen på andre del af det forskønnede areal også skal skærme mod fortidens kemikalie-synder, forklarer Kristoffer Jensen.

Han uddyber, at man på grund af den ud- og nedsivning, der i tidens løb er sket af giftstoffer i et område, der også rækker uden for museumsgrunden, for længst har opgivet en total oprensning.

Myndighederne kommer derfor også til at følge forskønnelsesarbejdet tæt, og det er en kompliceret proces, siger museumsdirektøren.

Børn og voksne skal dog ikke bekymre sig om forureningen, garanterer han og Hans Schur.

Annonce

Kun en del af den store plan

De håber tværtimod, at folk vil valfarte til den ny legeplads, der opføres som et led i en langsigtet køreplan for Danmarks Industrimuseum.

Horsens Kommune vedtog for nylig en lokalplan, der baner vej for de ambitioner, industrimuseet har for sine slidte udearealer ud mod Gasvej og Niels Gyldings Gade. Dels har museet fået lov til at rive enkelte af sine ikke bevaringsværdige bygninger ned, hvilket er med til at skabe det rum, den ny legeplads skal være i. Dels har museets fået tilladelse til at bygge en ny hovedbygning, som om få år kan stå færdig, hvis fonde vil bidrage med de nødvendige 50 millioner kroner. Foto: Morten Pape

Kristoffer Jensen vil gerne udvikle stedet til det, han kalder "et naturligt samlingspunkt" i midtbyen, og hvis køreplanen kommer op i det gear, han håber på, vil der inden for få år også blive bygget en ny knap 50 millioner kroner dyr hovedbygning midt på grunden. Her skal der være udstilling, indgang og café.

- Så kan morfar få sig en øl i skyggen, mens ungerne leger, siger Hans Schur med et grin, inden han sætter ord på betydningen af de store investeringer i industrimuseet.

- Det er jo et af de kulturelle fyrtårne, vi sammen med Fængslet har i Horsens by, og det er væsentligt, at industrimuseet udvikler sig og får nye aktiviteter, så folk kommer der, og grunden ikke bare ligger hen som en mørk plads. Nu kommer der flere børn derind - med forældre og bedsteforældre. Det bliver rigtig godt, spår han.

Annonce
Horsens

Tag kandidattesten her

Horsens For abonnenter

33-årig tog sin 14-årige datter med på hotel: Nu er han dømt for overgreb - men slipper for udvisning

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: Højeste antal smittede i to måneder

Annonce
Annonce
Annonce
Hedensted

Få et smugkig indenfor i kommende byggeudstilling: Her er hvad familien Danmark ønsker anno 2021

Horsens For abonnenter

35-årig udgav sig for at være teenager: - Hun troede, jeg ville have sex, men jeg ville bare have min OCD til at gå væk

Horsens

Vandløb i Horsens er på national liste over mulig forurening med giftigt stof: Svaret skal findes i fisk

Brædstrup

Madhus måtte lukke: Nu åbner Café Banesti

Sonja er en sjælden race i dansk kommunalpolitik: - Man kan underkende det eller bruge det

Erhverv For abonnenter

Sur smiley koster Ølholm-firma 15.000 kroner i bøde: Kunde følte sig vildledt

Horsens

Ekstraordinært mange forsøger at bestille tid til tredje vaccine: 91-årige Arne kan ikke engang blive stillet i kø

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

KANDIDATTEST

Ved du, hvem du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Fisk fra vandløb landet over tjekkes for giftigt fluorstof

Horsens

Gammel højrefløjskending går til valg på grøn omstilling: Ja, jeg er indvandrerkritisk, men det hører til i landspolitik

Horsens For abonnenter

Chipning af vildheste ved Nørrestrand kostede et hoppeføl livet

Hedensted

Hede-Grillen er uden forpagter: Skal lejes ud igen hurtigst muligt, siger indehaver

Annonce