Annonce
Hedensted

Ledigheden når laveste niveau siden krisen

Industrien har gennem en årrække haft det godt, og det smitter af på ledigheden i erhvervskommunen Hedensted, som ifølge de nyeste tal fra Danmarks Statistik har landets andenlaveste ledighed. Arkivfoto: Martin Ravn

Der er så få arbejdsløse tilbage i Hedensted Kommune, at de beskæftigelsesrettede udgifter på fem år er halverede. Samtidig må virksomheder og jobcenter tænke ud af boksen for at skaffe arbejdskraft.

Hedensted: Gennem de seneste mange år har Hedensted Kommune konstant haft en af de laveste ledigheder i landet, og nu er den for første gang siden finanskrisen også faldet helt ned til 2,0 pct.

Det viser de seneste tal fra Danmarks Statistik, som blev opgjort forleden.

I relief ligger den gennemsnitlige ledighed i Danmark næsten dobbelt så højt på 3,5 pct., og kun Allerød Kommune kan prale med en lavere ledighed.

- Den simple forklaring er, at vores virksomheder har brug for arbejdskraft. Lidt mere indviklet fortalt handler det også om, at virksomhederne bruger jobcentret til rekruttering og har tillid til os, når vi lokker dem til at tage en medarbejder, som måske skal omskoles for at besidde de nødvendige faglige kompetencer. Men fordi vi kender virksomhederne, kan vi finde det rigtige match, siger beskæftigelseschef H.C. Knudsen.

Han uddyber, at konjunkturen er den altoverskyggende grund til det gode nøgletal, hvorfor det i væsentlig højere grad er virksomhederne end jobcentret, der fortjener æren.

Annonce

Konjunkturen er altid grunden til, at ledigheden falder, for er der ingen virksomheder til at tage arbejdskraften, kan vi ikke gøre noget.

H.C. Knudsen, beskæftigelseschef, Hedensted Kommune
Alle omkringliggende kommuner ligger pænt under landsgennemsnittet på 3,5 pct. ledige - ingen kan dog hamle op med Hedensted Kommune, der også er på sit laveste niveau i 10 år. Illustration: Lennart Kjær Schouborg

Må tænke ud af boksen

Selvom ledigheden i skrivende stund er så lav, at det for længst har medført udfordringer med at finde nok arbejdskraft, er der fortsat et godt stykke ned til niveauet niveauet på 0,5 pct. for ca. 10 år siden.

Alligevel betyder situationen netop nu, at virksomhederne bliver udfordret til at tænke lidt ud af boksen. Måske skal de tage den næstbedste kandidat som på sigt kan gå i voksenlære, eller de må finde en arbejdsmand til at trække kabler, så elektrikeren kan arbejde mere effektivt.

- Vi er der, hvor arbejdskraftreserven som udgangspunkt ikke er helt så arbejdsklar som tidligere. De kan have nogle fysiske skavanker eller behov for opkvalificering, men når den rigtige medarbejder ikke er tilgængelig, må vi alle hjælpe med til at skabe ham eller hende, siger beskæftigelsesformand Henrik Alleslev (S).

I praksis betyder det blandt andet, at hvis der er behov for eksempelvis et truckcertifikat for at få en stilling, betaler kommunen for det.

- Vi ser hele tiden efter den kortest mulige vej til selvforsørgelse, og går den hen over et flere måneder langt efteruddannelsesforløb, så er det den vej, vi går, siger H.C. Knudsen.

Et kinderæg af fordele

For Hedensted Kommune betyder den faldende ledighed blandt andet, at omkostningerne til beskæftigelsesrettede tilbud på fem år er halveret fra 95 mio. kr. til 47 mio. kr. Penge, som kommunekassen i stedet kan bruge andensteds.

Men værdien i at have flere borgere i job bør ikke kun måles på et samfundsøkonomisk niveau, mener Henrik Alleslev.

- Det er et kinderæg af få folk i selvforsørgelse, for virksomhederne får arbejdskraft, borgernes økonomi ændrer sig positivt, og de samfundsafledte effekter stiger tilsvarende. Men værdien i at have et kollegialt samvær på arbejdspladsen og noget at stå op til, er ubeskrivelig. Lønnen viser, at man har en værdi for samfundet - og det har en undervurderet indflydelse på livskvaliteten, siger han.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce