Annonce
Leder

Leder: Vælg dine medier til valget med omhu

Men pas på. Meninger skal helst bygge på fakta, men mange vil forsøge at narre vælgerne ved at sætte forkerte oplysninger og falske historier i omløb, som kan fremme deres sag.

Så trykkede statsministeren endelig på knappen, og i samme sekund satte mange aktører ekstra tryk på kedlerne for at påvirke dig, inden du onsdag 5. juni skal sætte dit kryds.

Det er der ikke noget galt i. Det er selve meningen med en valgkamp. Uenighed er demokratiets salt, så det er kun godt, at meninger brydes, så det slår gnister på den gode måde.

Men pas på. Meninger skal helst bygge på fakta, men mange vil forsøge at narre vælgerne ved at sætte forkerte oplysninger og falske historier i omløb, som kan fremme deres sag. Det er sket ved valg verden over i de seneste år, og det ville være mærkeligt, om vi skulle slippe.

Derfor er det vigtigt at vide, at der er forskel på, hvor meget du kan regne med, hvad du læser og hører i valgkampen. Der er historier, du kan stole på, og nogle, du ikke kan stole på.

Der er de såkaldte sociale medier med Facebook som det største, som slet ikke er medier, men bare digitale opslagstavler, hvor hvem som helst kan hænge hvad som helst op. Ingen tjekker, om oplysningerne er rigtige. Ingen tager stilling til indholdet, før det offentliggøres. Ingen står på mål for det. Det er en jungle af upålidelighed.

Og der er de klassiske og redigerede medier som den avis, du læser nu. Vi følger lovgivning og presseetiske regler. Vi er tilmeldt Pressenævnet, så man kan klage over os. Vi har en redaktør, der er ansvarlig for indholdet. Vi tjekker oplysninger, før vi bringer dem. Vi skelner efter bedste evne væsentligt fra uvæsentligt. Vi hører alle sider i en sag. Vi begår fejl, helt sikkert, men retter dem, straks vi bliver klar over dem.

Missionen i Jysk Fynske Medier, som udgiver Horsens Folkeblad, er at understøtte demokrati og sammenhængskraft. På redaktionen har vi det mål at få så mange som muligt til at stemme på så oplyst et grundlag som muligt.

Det lyder lidt selvfedt, indrømmet, men det er det, vi prøver på.

God valgkamp. Husk at tænke over, hvor du får de informationer fra, som afgør din stemme.

Annonce
Peter Orry
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens HK

Mogensen: HH rykker ikke ned

Leder For abonnenter

Leder: Vores ytringsfrihed kan ikke trues til tavshed

En satiretegning igen. Fra Jyllands-Posten igen. Og fordømmelser igen. Hvis ikke vi allerede vidste det her i Danmark, så er der lande og regeringer, der ikke ser på ytringsfrihed, som vi gør her i landet. Ytringsfriheden er en grundlovssikret ret, som gør, at vi kan udtrykke vores meninger og holdninger gennem bogstaver, ord, streger og tegninger om alt, hvad vi måtte mene noget om. Det være sig religion, sport, mad, dans og livet i helhed. Retten står nedfældet i grundlovens §77: Enhver er berettiget til på tryk, i skrift og tale at offentliggøre sine tanker, dog under ansvar for domstolene. Censur og andre forebyggende forholdsregler kan ingensinde påny indføres. Og hvorfor nu denne påmindelse om vores rettigheder? Fordi vores rettigheder ikke deles af alle andre lande og regeringer, hvilket Kina nu minder os om med kravet om en offentlig undskyldning fra Jyllands-Posten og dens tegner, Niels Bo Bojesen, der i en tegning af det kinesiske flag har udskiftet den ene store stjerne og de fire små med gule coronavirusser som en tegnet kommentar til den verdensomspændende sygdomstrussel, der lige nu er højaktuel. Det er meget svært med danske øjne at se tegningen som en kritisk kommentar til Kina, men med kinesiske regeringsøjne er det lige præcist, hvad tegningen udtrykker; kritik af Kina og dermed åbenbart også en ydmygelse. Den slags er svært for Kina at acceptere - og svært for os at forstå. Men det er ikke ensbetydende med, at vi ikke skal ytre os om eksempelvis coronavirussens udgangspunkt i netop Kina. Jyllands-Posten skal stå fast på sin ret, og vi danskere skal bakke Jyllands-Posten op. Ingen tvivl om det. Danmark og Kina rummer to vidt forskellige kulturer, hvilket flertallet af vi danskere godt kan se og forstå, men som det - set fra Danmark - tyder på, at Kina har meget svært ved at se, forstå og acceptere. Så hvad kan man gøre ved det? Man kan fortsætte med at tale sammen, at argumentere og fortsat gøre alt muligt for at få Kina til at indse, at i Danmark kommer vi ikke til at ændre på ytringsfriheden for at gøre andre lande og dets regeringer glade.

Østjylland For abonnenter

Rektor inden elevfordeling: - Der bliver ramaskrig, hvis vi skal aflevere elever

Annonce