Annonce
Leder

Leder: Sæt allerede nu gang i en corona-kommission

Det gælder om allerede nu at skabe de bedste forudsætninger for maksimal historisk transparens, så vi til eftertiden kender og forstår de handlinger og beslutninger, som lige nu har vendt verden og hverdagen på hovedet.

Det handler ikke om mistro. Men der er nok at tage fat på. Og hvis der er én ting, der ikke står til diskussion, så er det, at vi får brug for at lære og blive klogere af corona-krisen.

Et enigt folketing og en overvejende del af befolkningen har respekt for statsministerens, regeringens og myndighedernes måde at håndtere den danske corona-krise på indtil videre.

Helt naturligt er der nogle, der kritisk anfægter, at de danske myndigheder reagerede for sent og for slapt. Andre tænker anklagende højt det modsatte, at regeringen og myndighederne har lavet en voldsom overreaktion og skabt en ufattelig dyr, kollektiv corona-psykose. Der er elementer af sund fornuft at spore i begge lejre, men vigtigt også at hæfte sig ved: Hvis alle danskere officielt bakkede fuldt op om alle beslutninger og tiltag, der indtil videre er sat i søen, så havde vi et nordkoreansk problem.

Mette Frederiksen har flere gange betonet, at corona-krisen er ubetrådt land, og både myndighederne og regeringen vil komme til at begå fejl. Det er som bekendt menneskeligt at fejle, og alle ved godt, det kun er dem, som handler, der fejler. Og selvfølgelig skal regeringen og myndighederne handle, og selvfølgelig vil der blive begået fejl. Men forhåbentligt bliver der kun begået få fejl - og endnu mere forhåbentligt er der tale om fejl, som ikke har fatale konsekvenser for særligt mange.

Konsekvenser er indtil videre ekstremt mærkbare på næsten alle områder af samfundslivet - en opremsning er unødvendig. Vi ved blot endnu ikke, hvordan vi skal veje dem. Bliver det pyha, godt det ikke blev værre? - eller bliver det snarere puha, det er meget værre end frygtet?

Om det er 10 trælse uger eller fem forbandede år, kan tiden kun vise. Men tiden får brug for hjælp: En dybdeborende og vedholdende corona-kommission, der saglig, dokumentarisk og analytisk bliver tilknyttet og får observerende adgang til de inderste cirkler af statsapparatet. Det gælder om allerede nu at skabe de bedste forudsætninger for maksimal historisk transparens, så vi til eftertiden kender og forstår de handlinger og beslutninger, som lige nu har vendt verden og hverdagen på hovedet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

I sommerhus eller ej: Det er ikke forbudt, altså er det tilladt

I sommerhus eller ej i coronapåsken? Man kan kun blive forvirret af at lytte til regering og sundhedsmyndigheder. Det er ikke forbudt, altså er det tilladt. Samtidig er politikere og myndigheder noget lorne ved tanken, fordi det muligvis kan sprede smitte. Selv landets politidirektører bidrager til forvirringen som eksempelvis Jørgen Meyer fra Syd- og Sønderjyllands Politi, som i en pressemeddelelse med overskriften ”Er du helt sikker på, at du skal i sommerhus” opfordrer til, at vi ”tænker grundigt over, om I nu også skal afsted.” Når man ikke kan få et klart svar, må man jo forsøge at tænke selv. Vi ved, at vi bekæmper smitten ved at holde afstand, og nøgternt set er der lige så stor mulighed for det i ferielandet som derhjemme. Faktisk endnu bedre. Der er gennemsnitligt betydeligt længere mellem sommerhusene end mellem parcelhusene i et villakvarter for slet ikke at tale om mellem lejlighederne i et etagebyggeri, hvor man passerer tæt forbi hinanden på trapperne. Og når man skal ud i det skønne påskevejr, vi er blevet lovet, er der i vidtstrakte skove og på kilometerlange strande også bedre muligheder for at undgå et vildtflyvende coronavirus fra en forbipasserende end i byens parker og grønne områder. Derfor må konklusionen være, at det ikke er i strid med god coronaopførsel at tage afsted, når man vel at mærke tager de samme forholdsregler, som vi nu i ugevis har gjort derhjemme. Tag ikke tog eller bus derud - kør i bil. Når man skal handle, så gør det med samme forholdsregler om afstand og håndhygiejne som i supermarkedet derhjemme. Ingen gæster til påskefrokost - selv om det faktisk heller ikke er forbudt, hvis man ikke er flere end 10. Og så videre. Med omtanke er der ikke større risiko for at sprede eller få smitten i sommerhuset end derhjemme. Hvis der var, har vi tiltro til, at myndighederne havde lukket også sommerhusene ned. Ikke desto mindre ville et klart ja eller nej have været rart, så man ikke tager afsted med en tvivl om, hvorvidt det nu også er i orden.

Kultur

Corona er en gave til Madam Bach

Annonce