Annonce
Leder

Leder: Påskefrokosten foregår via Skype

Den svære del er, at ingen ved, hvor længe de ekstraordinære påbud skal gælde. Er det indtil 13. april, er det indtil pinse, er det... Ingen ved, hvornår samfundet så småt kan åbne igen

I påsken sidste år samledes vi i familien til påskefrokost på en lejet lejrskole midt i Jylland. Mine tre søskende og jeg med alt vores afkom og vores forældre - vi var på den anden side af 20 mennesker - hyggede os sammen i et døgns tid, spillede kongespil, gik tur, snakkede på kryds og tværs af generationer og spiste god mad.

I år havde en af mine brødre allerede inden statsministerens pressemøde i går foreslået, at vi i år samles via Skype, Facetime - eller hvad vi nu har af brugbar teknologi. En virtuel påskefrokost, hvor vi spiser sild og skåler i øl og snaps, mens vi sidder i hvert vores hjem. Min anden bror har endda tilbudt, at han vil sende live fra tilberedelsen af årets skidenæg.

Galgenhumor vil nogen kalde det. Det handler om at få det bedste ud af en svær situation og være bevidst om, at vi alle savner at mødes med vore nære. Det gælder ikke bare familie, men også venner, kolleger, skole- og studiekammerater.

Samtidig er vi på et sted i coronakrisen, hvor et heldigvis meget, meget stort flertal har erkendt, at det er nødvendigt at isolere sig og stå sammen om at holde afstand. Jeg har endnu til gode at høre én sige, at forlængelsen af coronarestriktionerne til efter påske kom som en overraskelse.

Den svære del er, at ingen ved, hvor længe de ekstraordinære påbud skal gælde. Er det indtil 13. april, er det indtil pinse, er det... Ingen ved, hvornår samfundet så småt kan åbne igen.

Og netop uvished er en kæmpe udfordring for os mennesker. Lige nu er der rigeligt af den. Uvished, om vi og vores kære er eller bliver smittede, uvished, om sundhedsvæsenet kan følge med - og uvished om, hvor længe vi skal leve med uvisheden.

Én ting ved vi nu, nemlig hvad vi skal i påsken. Vi skal blive hjemme, ikke tage på besøg, ikke have gæster.

Statsminister Mette Frederiksen sagde det ikke direkte, men det budskab, jeg hørte mellem linjerne, var: Kan I ikke finde ud af at blive hjemme i påsken, lukker vi broerne og trafikken mellem landsdelene.

Det er barsk. Det er nødvendigt. Så vi finder it-udstyret frem, får familiens ældste koblet på og forsøger at få det bedste ud af situationen.

Chefredaktør Lene Vestergaard, Horsens Folkeblad. Foto: Morten Pape
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur

Corona er en gave til Madam Bach

112

Motorcyklist ramt af bil

Leder

I sommerhus eller ej: Det er ikke forbudt, altså er det tilladt

I sommerhus eller ej i coronapåsken? Man kan kun blive forvirret af at lytte til regering og sundhedsmyndigheder. Det er ikke forbudt, altså er det tilladt. Samtidig er politikere og myndigheder noget lorne ved tanken, fordi det muligvis kan sprede smitte. Selv landets politidirektører bidrager til forvirringen som eksempelvis Jørgen Meyer fra Syd- og Sønderjyllands Politi, som i en pressemeddelelse med overskriften ”Er du helt sikker på, at du skal i sommerhus” opfordrer til, at vi ”tænker grundigt over, om I nu også skal afsted.” Når man ikke kan få et klart svar, må man jo forsøge at tænke selv. Vi ved, at vi bekæmper smitten ved at holde afstand, og nøgternt set er der lige så stor mulighed for det i ferielandet som derhjemme. Faktisk endnu bedre. Der er gennemsnitligt betydeligt længere mellem sommerhusene end mellem parcelhusene i et villakvarter for slet ikke at tale om mellem lejlighederne i et etagebyggeri, hvor man passerer tæt forbi hinanden på trapperne. Og når man skal ud i det skønne påskevejr, vi er blevet lovet, er der i vidtstrakte skove og på kilometerlange strande også bedre muligheder for at undgå et vildtflyvende coronavirus fra en forbipasserende end i byens parker og grønne områder. Derfor må konklusionen være, at det ikke er i strid med god coronaopførsel at tage afsted, når man vel at mærke tager de samme forholdsregler, som vi nu i ugevis har gjort derhjemme. Tag ikke tog eller bus derud - kør i bil. Når man skal handle, så gør det med samme forholdsregler om afstand og håndhygiejne som i supermarkedet derhjemme. Ingen gæster til påskefrokost - selv om det faktisk heller ikke er forbudt, hvis man ikke er flere end 10. Og så videre. Med omtanke er der ikke større risiko for at sprede eller få smitten i sommerhuset end derhjemme. Hvis der var, har vi tiltro til, at myndighederne havde lukket også sommerhusene ned. Ikke desto mindre ville et klart ja eller nej have været rart, så man ikke tager afsted med en tvivl om, hvorvidt det nu også er i orden.

Annonce