Annonce
Læserbrev

Ledende overlæge i psykiatrien: Ophæv nu det besøgsforbud

Så længe retningslinjer for håndhygiejne og afstand overholdes, bør der åbnes op - specielt i psykiatrien. Det er det eneste etisk rigtige at gøre og sikrer også en bedre behandling af den syge.
Annonce

Læserbrev: Det er pinse. Solen skinner. Sommeren er på vej.

Mennesker begynder for alvor at mødes igen i takt med, at Covid-19-pandemiens tunge skyer begynder at lette og hermed også corona-restriktionerne. Hverdagen normaliseres langsomt.

For nogle mennesker har corona-restriktionerne dog været ekstra hårde. Her tænker jeg på de mennesker, der er indlagt i psykiatrien og deres pårørende. Der er nemlig fortsat besøgsforbud og aktivitetsrestriktioner.

Nogle indlagte har ladet sig udskrive af netop den grund, og andre har udholdt sygdom i længere tid for at undgå indlæggelse for netop ikke at miste den direkte kontakt med deres netværk.

Under corona-krisen har ansvaret for psykisk syge derfor i højere grad været overladt til de pårørende, som samtidig oplever, at den syges tilstand er blevet forværret. Det viser resultater af en omfattende undersøgelse fra Bedre Psykiatri for nylig.

I psykiatrien har vi fokus på at skabe meningsfulde aktiviteter og på inddragelse af såvel de indlagte og deres pårørende. Pårørende er ofte en stor ressource i forhold til den samlede hjælp til de mennesker, hvor psyken er knækket.

Det er vigtigt at kunne få besøg af familie og nære, når man har det svært og er indlagt i psykiatrien.

På de åbne sengeafdelinger har der været forsøgt med gåture med pårørende udenfor og kontakt via telefon eller video.

Men der er også de sværest syge på lukkede sengeafdelinger i psykiatrien, der har behov for det fysiske møde med deres pårørende. Besøgsforbuddet hindrer dette, og vi venter stadig på en afklaring!

Den gode nyhed er, at der er kommet en udmelding om genåbning af samfundet, hvor fase 2 beskriver:

"Partierne er enige om, at retningslinjerne for besøgs- og aktivitetsrestriktioner... afvikles eller tilrettes i det omfang, det er sundhedsmæssigt forsvarligt. Det aftales nærmere... på baggrund af retningslinjer fra sundhedsmyndighederne".

Den dårlige nyhed er, at der ikke kommet en klar udmelding fra sundhedsmyndighederne i forhold til besøg i psykiatrien.

Besøgsforbuddet til sygehuse gælder altså fortsat til 1. juli.

Færre patienter har taget kontakt til psykiatrien under Covid-19-epidemien, og de vanligvis overfyldte sengestuer i psykiatrien har stået tomme.

Vi oplever dog nu, at patienter vender tilbage for fuld kraft i psykiatrien. Der har både den syge, de pårørende og de, der arbejder i psykiatrien, et behov for at kunne mødes for ved fælles hjælp at kunne støtte den syge til hurtig bedring igen.

Så ophæv nu det besøgsforbud.

Så længe retningslinjer for håndhygiejne og afstand overholdes, bør der åbnes op - specielt i psykiatrien. Det er det eneste etisk rigtige at gøre og sikrer også en bedre behandling af den syge.

Mikkel Rasmussen. Arkivfoto: Flemming Krogh
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce