Annonce
Odder

Lea og Simone går til bogklub: Et helt nyt univers

Simone Bech Pilgaard kan med sine egne ord bedst lide "realistisk fantasy". Det må ikke blive for overnaturligt, men heller ikke for kedeligt. Foto: Mathias Mundbjerg
En gang om måneden mødes en børnebogklub på Odder Bibliotek. Her snakker medlemmerne om bøger og dyrker glæden ved at læse.

Odder: De fleste kender nogen, der går til fodbold, håndbold eller spejder. Til gengæld er det nok de færreste, der ved, at man også kan gå til bogklub.

Det er ikke desto mindre, hvad Lea Holck-Møller og Simone Bech Pilgaard gør. Én tirsdag om måneden mødes de to 11-årige piger på Odder Bibliotek med en håndfuld andre børn i alderen 10 til 13 år, der ligesom dem selv elsker at læse.

- Jeg er enebarn, så det er dejligt, at jeg kan lære nye at kende i bogklubben. Og så åbner der sig nærmest en ny verden, når man snakker om bøgerne, siger Lea-Holck Møller.

- Det er som et helt nyt univers. Og hvis bogen er skrevet rigtigt, kan det føles, som om man selv er hovedperson i universet, siger Simone Bech Pilgaard.

Annonce

Det er børnenes klub, så vi skal i den retning, som de gerne vil.

Kamille Virring Johansen, børnebibliotekar på Odder Bibliotek og tovholder i bogklubben.

Børnene bestemmer

Bogklubben opstod, fordi Odder Bibliotek manglede et forum, hvor børn og unge kunne give hinanden læseinspiration. Biblioteket holdt et opstartsmøde i april for at finde ud af, om der overhovedet var interesse for bogklubben, og her mødte hele 23 børn op.

Da den første nysgerrighed havde lagt sig, faldt mange af medlemmerne fra, men der er en trofast kerne, der fortsat møder op hver gang.

- Vi henvender os til biblioteksgængere, som læser meget. Det er læselysten, der er i centrum. Indtil videre har vi fokus på at bevare læselysten hos børnene, og så bliver det på sigt også et mål at give læselysten videre, siger børnebibliotekar Kamille Virring Johansen, der er ansvarlig for bogklubben.

Klubben er stadig relativt ny, og derfor er der endnu ikke fundet et fast koncept for møderne. Ofte foregår det dog på den måde, at børnene får en bog med hjem, som de læser helt eller delvist til det efterfølgende møde, hvor de så diskuterer bogen.

- Det går rigtig godt, men det er på en anden måde, end jeg havde troet. Men det er børnenes klub, så vi skal i den retning, som de gerne vil, siger Kamille Virring Johansen.

Verdenskrig og nordiske guder

Alle børnene i bogklubben er piger.

- Vi lægger meget vægt på, at klubben skal være for alle - også for drenge. Men måske er normen bare, at det er mere okay blandt piger at læse meget, siger Kamille Virring Johansen.

Spørger man Simone Bech Pilgaard er det heller ikke et problem, at der ikke er nogen drenge - faktisk gør det måske bare tingene lettere.

- Drenge læser ofte nogle lidt anderledes bøger. Men når vi kun er piger, kan vi allesammen sagtens læse og snakke om den samme bog, mener hun.

Selv kan Simone Bech Pilgaard allerbedst lide bogen "Farligt forår", der handler om 2. Verdenskrig. Hun har læst den tre gange.

Til gengæld er der delte meninger om nogle af de bøger, som medlemmerne får udleveret i bogklubben.

- Jeg læser den nok ikke færdig, siger Lea Holck-Møller om "Odinsbarn", der ikke har fået meget opmærksomhed, fordi hun sideløbende har læst bestselleren "Skammerens Datter".

- Jeg kan bedre lide bøger, der er skrevet med jeg-fortæller. Det er "Odinsbarn" ikke. Så den er ikke mega god, mener hun.

Bogklubben mødes og behandler de bøger, som de har læst siden sidst. Nogle gange diskuterer de bøgerne, andre gange svarer de på spørgsmål eller tegner. Foto: Mathias Mundbjerg
Lea Holck-Møller (tv) er ikke noget så langt i "Odinsbarn", men det forhindrer hende ikke i at bidrage til diskussionerne. Foto: Mathias Mundbjerg
Det er børnebibliotekar Kamille Virring Johansen, der står i spidsen for bogklubben. Hun gør meget ud af ikke at fremstå som medlemmernes lærer, for det skal være læselysten, der driver klubben, og bøgerne må ikke blive lektier. Foto: Mathias Mundbjerg
Der læses ikke meget på selve møderne. Det klares hjemmefra. I stedet bliver der tegnet, diskuteret og spist snacks. Foto: Mathias Mundbjerg
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Ubeboet gård i Stouby hårdt ramt af brand

Annonce