Annonce
Erhverv

Le Mans-vinder sælger lastbiler i Horsens: - Jeg har jo gået i firmaet, siden jeg kunne kravle

Foruden at være direktør i Poulsen Biler, er Kristian Poulsen også passioneret racerkører. Han er i øvrigt gift og har to børn. Foto: Morten Pape
Hos den familieejede virksomhed Poulsen Biler er passionen for køretøjer ikke noget, man lægger fra sig ved hoveddøren derhjemme. Tværtimod har biler gennem tre generationer været en del af familiens liv både i og udenfor forretningen.
Annonce

Horsens: Det er fredag i begyndelsen af februar. Vejret er gråt, og indtil videre er der denne formiddag endnu ikke meget travlhed at spore hos Poulsen Biler.

I yderste geled står firmaets nye lastbiler på rad og række, så de fortrinsvis danske kunder, der besøger forretningen, hurtigt kan få overblik over udvalget.

Går man længere ned i rækkerne, finder man firmaets udvalg af trailere og brugte lastbiler. Her går en enkelt udenlandsk indkøber omkring for at filme en lastbil fra forskellige vinkler. Et forholdsvist sjældent syn, da størstedelen af firmaets udenlandske kunder i dag foretrækker at bestille bilerne hjem fra firmaet online.

Poulsen Biler

  • flyttede i 2016 fra Padborg til Horsens
  • handler primært med små vognmandsfirmaer, der har alt fra 1 til 20 lastbiler
  • sælger på årsbasis omkring 500 lastbiler til både danske og udenlandske kunder
  • Mens de nye lastbiler primært bliver solgt i Skandinavien, bliver de brugte lastbiler solgt til kunder over hele verden
  • er ikke autoriseret til at sælge et bestemt mærke, så sælger i stedet et bredt udsnit af mærker fra Scania over Volvo og til Mercedes
  • er bevidst meget aktive på de sociale medier, herunder LinkedIn, Facebook, WhatsApp, YouTube og instagram
Annonce

En efterspurgt vare

I den anden ende af firmaets grund står sælgeren Philip Bredahl. Han er i gang med at vaske en lastbil, der lige er kommet ind.

- Så kan vi sætte den på nettet inden weekenden, fortæller han med et bredt smil, mens han sprøjter vand på det store køretøj.

Efterspørgslen fra udlandet efter brugte lastbiler er stor. Og det er der flere grunde til.

- I Danmark har vi mange nye lastbiler ude at køre på vejene, så derfor har vi et stort udvalg af brugte lastbiler i en god kvalitet. Derudover kører mange danske vognmænd nordpå, så deres lastbiler er lavet til at køre i bjerge, og det er efterspurgt i mange lande, fortæller Philip Bredahl.

Det er dog ikke kun lastbiler og trailere, som Poulsen Biler er leveringsdygtige i.

Indenfor på værkstedet, der på nærmest ikonisk vis er pyntet med de klassiske plakater af barbrystede kvinder, er en mekaniker og en værkfører ved at gøre et luksustransportkøretøj til heste klar til salg. En type af køretøjer, som firmaet også er specialiserede i at sælge både nye og brugte af.

Det er derfor ikke kun én, men hele fire forskellige virksomheder, man finder på Vrøndingvej i Horsens, hvor Poulsen Biler har til huse.

Foruden Poulsen Biler, der er specialiserede i salg af nye og brugte lastbiler, holder også Poulsen Horsetrucks, Poulsen Trailers og Dansk Lastbilsudlejning til på adressen. Men ens for alle er, at de er helt eller delvist ejet af familien Poulsen. En familie med midtjyske rødder og en forkærlighed for motoriserede køretøjer.

Annonce

Frokost til døren

Direktøren for Poulsen Biler, den 44-årige Kristian Poulsen, har været omgivet af biler, så længe han kan huske tilbage.

Som barn solgte hans far og farfar personbiler sammen i Kjellerup, og da familiens bolig lå samme sted, voksede Kristian Poulsen og hans to brødre op omgivet af de firhjulede køretøjer.

På den måde er det måske ikke så overraskende, at den midtjyske knægt fortsat befinder sig omgivet af biler.

- Jeg har jo gået i firmaet siden jeg kunne kravle. Så bliver man jo lidt miljøskadet, fortæller Kristian Poulsen med et grin.

I dag er det dog ikke personbiler, men lastbiler, som familien sælger. For ja, både Kristian Poulsens far, Ole Poulsen, og hans to yngre brødre, Martin Poulsen og Roland Poulsen, er fortsat med i forretningen og har været det i mange år.

- Jamen, det er jo alfa og omega for mig, at det er en familieforretning, det her. Min mor hun kommer stadigvæk med mad til os til frokost, og det gjorde min farmor også dengang, hun levede. Så det bliver der ikke lavet om på, fortæller Kristian Poulsen med et grin.

Selv tager han også sin femårige søn med i forretningen i weekenden. Men Kristian Poulsen har endnu ikke forventninger om, at han skal overtage familiefirmaet.

- Nu er han jo heldigvis kun fem år, så han må lave det, han synes er sjovt. Det er det vigtigste, understreger han.

Kristian Poulsens bror, Martin Poulsen, står for salget af de eksklusive hestebiler, som Poulsen Horsetrucks sælger. Denne bil til et par millioner kroner har udover plads til seks heste blandt andet køkken, bad og sofakrog med fladskærms-tv. Foto: Morten Pape
Annonce

Hjælper hinanden

Udover de fire virksomheder på adressen har familien også del i Scanvo i Silkeborg og Scanvo i Sverige, som Roland Poulsen er vicedirektør i. Og det har sine fordele.

- Vi trækker på hinandens varelager, så hvis de har en bil eller en trailer, som vi kan bruge fra Sverige, så tager vi den hertil. Og det samme gælder i Silkeborg. Så selvom det er forskellige firmaer, så bruger vi hinandens varelagre og trækker på hinandens styrker, forklarer Kristian Poulsen, der af samme grund betragter virksomhederne som et hele, selvom de i CVR-registret optræder som selvstændige enheder.

Derudover har brødrene også hver deres kompetencer at byde ind med. Mens Martin Poulsen har stor interesse for heste og af samme grund har en stor viden om firmaets hestetransportkøretøjer, er særligt Kristian Poulsen og Roland Poulsen helt inde i, hvilke køretøjer, der er bedst at bruge til at transportere racerbiler indenfor motorsportsverdenen.

Uden interessen for biler var Poulsen Biler nok ikke blevet så stor en forretning, som det er i dag.

- Man skal jo have interessen for både lastbiler og trailere, fordi det er ligegyldigt, hvad du laver, hvis du ikke interesserer dig for det. Så er det spild af liv. Og i vores branche er det ikke fra 8 til 16. Det er fra seks om morgenen til klokken 22 om aftenen syv dage i ugen. Så enten kan man holde til det og lide det, ellers så tror jeg, det er den forkerte branche, man er i, siger Kristian Poulsen.

Udover at indkøbe og videresælge både nye og brugte lastbiler i god stand, renoverer virksomheden også forsikringsbiler (skadede biler, som indgår i en retssag eller i en forsikringssag, red.), der har været ude for lidt af hvert i trafikken. Foto: Morten Pape
Annonce

Benzin i blodet

Passion for biler har familien Poulsen. Faktisk så meget, at det ikke kun er på arbejdet, det handler om de firehjulede køretøjer.

Af samme grund er Kristian Poulsen ikke kun et kendt ansigt blandt de vognmænd, der handler hos forretningen. Han er også kendt indenfor motorsporten, hvor han blandt andet to gange har vundet 24-timersløbet på Le Mans (i henholdsvis 2009 og 2014, red.), og derudover har han taget to VM-titler hjem.

Først i 2011, hvor han vandt amatørklassen i VM for standardvogne, og siden i 2014, hvor han sammen med den succesfulde it-iværksætter og fritidsracerkører David Heinemeier Hansson vandt VM for sportsvogne.

- Jeg startede med at køre gokart, da jeg var otte år gammel. Så jeg har faktisk kørt ræs hele mit liv, fortæller Kristian Poulsen, der fortsat har fuld fart på sin fritid.

Blandt andet kører han sammen med sin bror og sin far, som han et par gange om året ræser om kap med. For interessen for motorsporten har Kristian Poulsen ikke fra fremmede. Og også familiens yngste skud på stammen har arvet interessen.

- Min søn har en lille gokart, som han kører rundt med. Min bror Martins dreng har en gokart, og begge min brors drenge oppe i Sverige kører også gokart, fortæller Kristian Poulsen med et smil.

Poulsen Bilers kunder kommer fra hele verden for at købe de velholdte lastbiler, der blandt andet er i stand til at køre i bjerge. En gang fik virksomheden sågar besøg af en flok købere, der var kørt helt fra Mongoliet for at kigge på lastbilerne i Horsens. Foto: Morten Pape
Annonce

Færre rejsedage

Helt ufarlig er interessen dog ikke. Det måtte Kristian Poulsen sande på den hårde måde, da han i 2013 mistede sin tidligere motorsportskollega og bedste ven Allan Simonsen under Le Mans.

- Det er desværre det, der er risikoen ved vores sport. Den er farlig. Men det er altid nogen, som man ikke kender, det går udover. Indtil det lige pludselig er ens bedste kammerat, det går udover. Og det kunne lige så godt være mig, der havde kørt, fortæller Kristian Poulsen, der dengang deltog i løbet med Allan Simonsen og Christoffer Nygaard samme år.

Oplevelsen fik ham dog ikke til at lægge sporten på hylden. Tværtimod gav den ham ekstra styrke til at ville vinde Le Mans.

- Allan elskede at køre ræs, og han kørte også ræs over hele verden, fortæller Kristian Poulsen.

- Så året efter tænkte vi, at nu skulle vi fandeme se, om vi ikke kunne vinde Le Mans. Ikke mindst for Allans skyld. Og så vandt vi heldigvis. Så det var kanon, fortæller Kristian Poulsen.

I dag dyrker han dog fortrinsvis motorsporten som en hobby.

- Når man bliver fyrre, er man sgu for gammel til at rejse, for du er afsted i hvert fald 100 dage om året med motorsporten. Og oveni det er jeg afsted med firmaet, da jeg kører rundt og køber biler op. Så det bliver lige pludselig til 250 dage om året, jeg er væk, og det er mange, når man har en familie, fortæller Kristian Poulsen og tilføjer:

- Så det var det rigtige tidspunkt at stoppe på.

Poulsen Biler sælger udover lastbiler og hestetrucks også trailere. Her er Kristian Poulsen særligt god til at vejlede indenfor trailere til motorsporten. Denne trailer med tippelad er dog bedre egnet til korn end racerbiler. Foto: Morten Pape
Annonce

I arv til sønnen

Sporten har i øvrigt ikke kun trukket medaljer med sig. Den har også dannet grundlag for nye samarbejder.

- Jeg har jo kørt rundt i hele verden, og der er mange af de forbindelser, som vi også handler med nu, fortæller Kristian Poulsen og fortsætter:

- En af dem, vi handler meget med i Rumænien, er også én jeg har kørt ræs med i mange år. Så der er forbindelser rundt omkring, der kan bruges, og det er også det, der er sjovt ved det.

Men flere af kunderne stammer også helt tilbage fra den tid, hvor Kristian Poulsens far, Ole Poulsen, stod i spidsen for forretningen. Og det til trods for, at Poulsen Biler gennem mere end 20 år har haft til huse i Padborg, indtil man i 2016 valgte at flytte forretningen til Horsens. Noget, der ifølge Kristian Poulsen særligt er én grund til.

- Man kan ikke leve af folk, der kun kommer og handler én gang. Og vi har altid lært hjemmefra, at hvis man lover noget, så er et ord er et ord. Og det tror jeg nok er en af grundene til, at vi er her endnu, siger han.

Annonce

Nært forhold til kunder

Ser man på virksomhedens økonomiske resultater, står det da også fornuftigt til med et overskud på lidt over en million kroner efter skat i de seneste par regnskabsår for Poulsen Biler alene. Det er et resultat, som Kristian Poulsen er fint tilfreds med.

- Jeg synes egentligt, at det går fornuftigt. Vi har nok at se til. I vores branche er der ikke nogen, der bliver millionærer af det, de laver. Heller ikke vores kunder, der arbejder hårdt, og hvor alle får det til at skralde rundt. Men jeg synes egentligt, at det generelt står positivt til, og det har det gjort i nogle år, siger Kristian Poulsen, der ikke har ambitioner om, at virksomheden skal vokse yderligere.

- Sidste år solgte vi 1700 enheder (i samtlige virksomheder, red.), så der ryger da nogle ting over bordet. Men man skal passe på, at det ikke bliver for stort, så det ikke bliver personligt længere. For det, jeg godt kan lide ved vores forretning, er, at vi kender alle kunderne, siger Kristian Poulsen.

Og det mener han helt bogstaveligt talt.

- Mange af dem, der kommer her, kommer et år inden, at de skal have en bil for at sniksnakke om, hvad de skal bruge næste gang, fortæller Kristian Poulsen og tilføjer:

- Og det er det, jeg godt kan lide ved det. For jo større, du bliver, jo sværere bliver det at få den kundekontakt, hvor man kender alle ens kunder.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Coronavirus

Live: Ifølge medie tilbageholdt Heunicke også oplysninger om minksmitte

Annonce