Annonce
Horsens

Lasse har fået nok: Nu må nogen tage ansvar for svineriet på Mossvej

Lasse Lerche fra Lund savner, at nogen tager ansvar for det svineri, der præger Mossvej. Foto: Mette Mørk

Lasse Lerche fra Lund er træt af at skulle igennem en passage af affald, hver gang han benytter Mossvej. Nu efterlyser han ansvar.

Horsens: En lastbil på rumænske nummerplader med en DSV-lastvogntrailer spændt på triller ud ad Mossvej med retning mod E45. Lige inden den slår svinget ud på Nokiavej, passerer den to udenlandsk-registrerede personbiler, begge pakket med en madras.

- Så er det svært at tænke andet, end at chaufførerne bor i deres biler, der holder her på vejen, når de ikke er ude at køre lastbil, siger Lasse Lerche.

Han bor i Lund og kommer jævnligt på Mossvej, særligt efter kommunen har lukket den del af Kørupvej, der fører op til Lund. Og derfor kaster han jævnligt et blik på de dunke, poser, toiletpapir og flasker med tis, som er blevet dumpet i rabatten og det nærliggende buskads.

- Svineriet har stået på i flere år, langtidschauffører slår lejr her ved vejen og smider deres affald i naturen. Men særligt efter kommunen har gjort Mossvej til gennemkørselsvej, når man skal til Kørup og Vrønding, hvor jeg selv har flere venner, er det blevet et stort problem, siger 30-årige Lasse Lerche.

Annonce

Svineriet har stået på i flere år, langtidschauffører slår lejr her ved vejen og smider deres affald i naturen. Men særligt efter kommunen har gjort Mossvej til gennemkørselsvej, når man skal til Kørup og Vrønding, hvor jeg selv har flere venner, er det blevet et stort problem.

Lasse Lerche

Regler for parkering på Mossvej


  • Det er Bekendtgørelsen for standsning og parkering i Horsens Kommune, der formulerer reglerne for parkering på en vej som Mossvej, der er en industrivej, som ligger inden for byzone.
  • Ifølge bekendtgørelsen er det ikke tilladt at parkere motorkøretøjer på over 3500 kg på Mossvej i tidsrummet mellem klokken 18 og 6.
  • Det er heller ikke tilladt at efterlade påhængskøretøjer på over 750 kg.
  • Det er desuden ikke tilladt at overnatte i lastbil på Mossvej.
  • Til gengæld er det ikke ulovligt at parkere sin personbil på Mossvej natten over, ligesom det heller ikke er ulovligt at overnatte i den.
  • Det er kommunens parkeringskontrol, der fører kontrol med Mossvej, ligesom politiet også kan føre kontrol.
Lastbiler kører jævnligt ind og ud ad Mossvej nær Lund. Foto: Mette Mørk

Burde tage ansvar

For nogle dage siden kom Lasse Lerche gående ad Mossvej med sin kammerat, da de var ude at lufte hunde. Da de var nået et stykke op ad vejen, fik de øje på en mand, der bevægede sig rundt inde i et buskads ved siden af vejen.

- Det så lidt mistænkeligt ud, så vi gik hen til stedet, hvor vi fandt manden siddende med bukserne nede for at skide i buskadset, siger Lasse Lerche, der ved flere lejligheder har fået øje på toiletpapir liggende uden for buskadserne.

- Jeg synes, nogen burde tage noget ansvar og stille et område til rådighed for chaufførerne. Et område eller nogle skurvogne, hvor de kan opholde sig, gå på toilet og skille sig af med deres affald. Hverken borgerne eller virksomhederne, der holder til i området, kan være tjent med, at der ser sådan ud, siger Lasse Lerche.

Han mener i høj grad, at ansvaret ligger hos transportvirksomheden DSV.

- Det er først og fremmest dem, der får chaufførerne herop. Men når jeg kontakter dem, vil de ikke tage ansvar. De siger, det ikke er deres chauffører, men det kan jo kun være deres problem. De burde tilbyde chaufførerne nogle ordentlige vilkår, siger Lasse Lerche.

Flasker med tis er ikke et sjældent syn, når man traver en tur op ad Mossvej. Foto: Mette Mørk

Forkert signal

Folkebladet har været i kontakt med ledelsen hos DSV i Horsens, som ikke har nogen kommentar til sagen.

Foruden DSV placerer Lasse Lerche en del af ansvaret hos Horsens Kommune.

- Når nu kommunen vil have, at vi skal benytte Mossvej, burde de gøre noget ved problemet. Enten ved at stille krav til DSV eller finde et andet område, hvor chaufførerne kan opholde sig. De kunne i det mindste stille skraldespande op, siger Lasse Lerche.

Skraldespande og toiletter langt Mossvej er dog ikke en løsning, vurderer Allan Lyng Hansen, afdelingschef i trafik og affald i Horsens Kommune.

- I virkeligheden er der jo overnatning forbudt, så hvis vi begyndte at sætte skraldespande og toiletter op, ville vi sende et forkert signal, siger han, der ikke desto mindre giver Lasse Lerche ret i, at der eksisterer et problem.

- Og det er et problem, vi ser på flere af kommunens industriveje og ikke kun på Mossvej. Men vi har ikke uanede ressourcer, så vi kan ikke køre rundt og rydde op flere gange ugentligt, siger Allan Lyng Hansen.

Han opfordrer dog til, at man benytter kommunens "Giv et praj"-app, hvis man oplever, at der ligger affald spredt i et område.

- Så skal vi nok komme ud og rydde op, slår Allan Lyng Hansen fast.

Affald i mange afskygninger vidner ifølge Lasse Lerche om, at langtidschauffører bor i deres køretøjer på Mossvej, når de ikke er ude at køre. Foto: Mette Mørk
Ved indgangen til Mossvej holdt to udenlandsregistrede personbiler, der var pakket med overnatningsgrej, da Folkebladet tog et smut forbi. Foto: Mette Mørk
Et nyt industriområde i Lund har betydet, at den del af Kørupvej, der ligger tættest på Lund, er blevet lukket. Derfor er Mossvej blevet gennemkørselsvej mellem Lund og Kørup og Vrønding. Foto: Mette Mørk
En del af Kørupvej er blevet lukket Foto: Mette Mørk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

En hyldest til den gode idé - lad os få mere af den slags

Gode ideer kan vi aldrig få for mange af. Og når de så oven i købet bliver omsat i handling og er en gevinst, er der ekstra grund til at anerkende et godt initiativ. Sådan er det med Mai-Britt Therkelsen, der som leder af tøjafdelingen hos Blå Kors kunne se genbrugsguld gå tabt på grund af manglende hænder. Mange ville trække på skuldrene og ærgre sig, men heldigvis ville Mai-Britt Therkelsen det anderledes. Hun fik en god idé om at lave en sorteringscentral som et beskæftigelsesprojekt, og nu er det blevet til virkelighed med opbakning fra Horsens Kommune. Et initiativ, der har alle muligheder for at blive en gevinst for alle parter. Den slags kan vi ikke få nok af, og det er vigtigt at anerkende, når en idé på den måde bliver til virkelighed. Mai-Britt Therkelsens initiativ minder os alle om, at der i princippet ikke skal så meget til. Der må være masser af lignende ideer, der rumler og rumsterer derude i Horsens og opland. Lad os få dem på bordet. Alle kan måske ikke lade sig realisere, men hvorfor ikke hjælpe hinanden med at gøre hverdagen lettere og udnytte de ressourcer, vi har, bedst muligt. I dette tilfælde havde Mai-Britt Therkelsen en chef, der var på ideen, ligesom Horsens Kommune også bakkede op. Sådan er det med alle ideer. De kræver opbakning og støtte. Vi er alt for gode til at tale ting ned og skyde forslag ned med en halvdårlig, kvik bemærkning. Den slags er dræbende for folk med gode ideer og lyse indfald, og fremfor alt risikerer vi at smide guld på gaden. Husk det næste gang, du får en god idé eller bliver præsenteret for én af slagsen. Giv det en chance. Ikke noget med at sige: Hvorfor dog det? Støt og bak op og spørg i stedet dig selv og dine omgivelser: Hvorfor ikke? Det vil være til gavn for os alle på den lange bane, så hyld den gode idé og lad os får mere af den slags.

Erhverv For abonnenter

Håndværk og håndmadder giver smør på brødet: Otte nye regnskaber fra lokale firmaer

Annonce