Annonce
Erhverv

Lars Sandahl fra DI: Danmark kan og skal mere

- Jeg bliver dagligt inspireret i mødet med virksomheder, der blev slået omkuld af coronakrisen, og som har kløet på, omstillet sig og fundet nye veje i en historisk udfordrende tid, skriver Lars Sandahl Sørensen. Arkivfoto: Morten Stricker

For nylig fremlagde regeringen et stort reformudspil med titlen ”Danmark kan mere I”, der omfatter ”10 fremskridt til debat”. Det er vigtigt med en diskussion om, hvordan Danmark skal se ud i fremtiden, og hvilke skridt vi skal tage i fællesskab.

Jeg er helt enig i, at vi i Danmark kan mere. Vi har et samfund, der er rigt på viden og kompetencer. Men i debatten skal vi turde se ud over visioner, hæve ambitionerne og handle. Ellers bliver vi hverken grønnere, rigere, dygtigere, flittigere, ansvarligere, sikrere, retfærdigere, varmere, stærkere eller friere, som reformudspillet har som målsætning.

Jeg bliver dagligt inspireret i mødet med virksomheder, der blev slået omkuld af coronakrisen, og som har kløet på, omstillet sig og fundet nye veje i en historisk udfordrende tid. Resultatet af den stamina ser vi nu. Der er fuld damp på kedlerne i økonomien, og både antallet af beskæftigede og ledige job er rekordhøjt.

Annonce

Lige nu står vi stærkere, end mange af de lande, vi normalt sammenligner os med. Men det betyder ikke, at vi kan læne os tilbage og hvile i vores succes. Hvis vi om 10 år skal være rigere, friere og dygtigere, kræver det både handling nu på den korte bane og handlekraftige reformer på den lange bane

Vi er glade for, at regeringen vil sænke dimittendsatsen, øge de unges og ældres incitament til at trække i arbejdstøjet og ikke mindst vil prioritere et permanent forhøjet forsknings- og udviklingsfradrag på 130 procent, som vi har kæmpet for i meget lang tid. Det vil virkelig styrke virksomhedernes udvikling til gavn for hele Danmark.

Det er vigtige skridt i den rigtige retning, men der er fortsat behov for initiativer, der gør det nemmere at drive virksomhed og får flere i arbejde. Ellers risikerer vi, at vi saver den gren over, som vi sidder på.

Vi har i DI for nyligt lavet en opgørelse, der viser, at danske virksomheder og deres medarbejdere bidrager med 560 milliarder kroner til fælleskassen. For det beløb kan man finansiere hele sundhedsvæsenet i et år, al uddannelse i Danmark, hele ældreplejen, udgifter til folkepension og meget mere.

Det er tankevækkende, at det faktisk er hver anden krone, der bliver brugt i det offentlige, som er finansieret af de private virksomheder og deres medarbejdere.

Det er tankevækkende, at det faktisk er hver anden krone, der bliver brugt i det offentlige, som er finansieret af de private virksomheder og deres medarbejdere. Hvis vi skal have råd til velfærd i fremtiden, er det helt afgørende, at vi skruer på nogle af de greb, der kan øge arbejdsudbuddet og sikre fortsat vækst og velstand.

Det største problem lige nu er akut mangel på arbejdskraft, og problemet ser ud til at fortsætte. Regeringen har anvist vejen til at øge arbejdsudbuddet med 10.400 personer i 2030, hvilket lige akkurat lukker hullet i beskæftigelsen efter de mange danskere, der vil på tidlig pension ligesom Arne. Men der er behov for endnu flere hænder både i 2030 og allerede nu i 2021. I dag mangler virksomhederne mere end 20.000 medarbejdere. Vores samfund er ikke tjent med, at den gode udvikling, vi nyder godt af nu, bliver bremset.

Vi foreslår derfor, at man forhøjer efterlønspræmien for at blive i arbejde, hvilket hurtigt vil skaffe tusindvis af hænder. Derudover er det en rigtig god idé at sænke beløbsgrænsen til 360.000 kroner, så flere kvalificerede udlændinge kan arbejde i Danmark. Og så er det afgørende vigtigt, at vi ikke straffer iværksætterne og ildsjælene ved at hæve aktiebeskatningen, som regeringen foreslår. Det er nu, vi skal understøtte flere investeringer i virksomheder - ikke det stik modsatte.

Det er nu, vi skal sikre flere hænder til erhvervslivet, så vi kan give et grønnere, rigere, dygtigere, flittigere, ansvarligere, sikrere, retfærdigere, varmere, stærkere og friere Danmark videre til næste generation. Det kræver omstillingsparathed og handling - også fra politisk hold.

De skriver Erhvervsklummen

Erhvervsklummen skrives på skift af:

Brian Mikkelsen, direktør, Dansk Erhverv

Mira Lie Nielsen, bolig- og formueøkonom, Nykredit

Lizette Risgaard, formand, Fagbevægelsens Hovedorganisation

Søren Søndergaard, formand, Landbrug & Fødevarer

Lars Sandahl Sørensen, direktør, Dansk Industri

Lars Aagaard, direktør, Dansk Energi

Lars Sandahl Sørensen, DI. Pressefoto
Annonce
Erhverv For abonnenter

Missede betalingen for hundredvis af ordrer: At det lige skulle ske op til black friday, er bare surt

Danmark

Fredagens coronatal: Færre smittede - flere indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens For abonnenter

Horsens Kommune køber historiske bygninger for millionbeløb: - Hvis det er muligt, skal der etableres et indendørs skatecenter

Horsens For abonnenter

Betalingsparkering har fået pendler til at droppe Horsens Station: - Det giver ikke mening, når man skal være væk i flere dage

Horsens

Chikane på motorvejen: Lyserød VW Lupo lavede hårde opbremsninger og kastede med tomme flasker

Horsens For abonnenter

Sag om Langelinievold er udsat til næste år: Vigtigt vidne kunne ikke afgive forklaring

Heunicke havde håndskrevne noter fra nøglemøde med i Minkkommission

Hedensted For abonnenter

Posen er rystet voldsomt i fordeling af poster i det nye byråd: Kun én beholder sin formandspost

Horsens

Kæmpe brand hos P. Olesen: Det ser værre ud, end det er, siger direktør

Ikast-Brande

Eksplosioner og gift i landsbyhave: Kendt ægtepar ramt af groft hærværk gentagne gange

Støtteparti indkalder statsminister til hasteforespørgsel: Sundhedsvæsen har brug for redningspakke

Kultur

Sommerspil fejrer 50-års jubilæum næste år: Søger skuespillere, sangere og dansere i alle aldre - også "gamle"

Horsens For abonnenter

Godt gang i salget af boliger til under to millioner: Se denne uges 16 bolighandler

Horsens

Politiet efterlyser mand med demens: Forsvundet fra undersøgelse på Horsens Sygehus

Annonce