Annonce
Kultur

Lars Mikkelsen lægger stemme til: Usynligt teater om at flygte og finde hjem

Langs Svendborg Sund kan man fra 11. oktober opleve lydfortællingen "Sundets Stilhed". Det er byens lokale teater, Baggårdteatret, der står bag lydfortællingen, som de kalder usynligt teater, da der hverken er teatersal, scenografi eller skuespillere. Den usynlige teaterforestilling består af seks kapitler, hvoraf det ene er skrevet af den lokale forfatter Josefine Ottesen, der står her sammen med teaterdirektør Jakob Bjerregård Engmann. Hendes del af historien indleder fortællingen, som leder publikum ud til Brechts hus i udkanten af Svendborg. Foto: Katrine Becher Damkjær
Seks sydfynske forfattere, en af Danmarks mest kendte stemmer og en seks kilometer lang rute langs Svendborg Sund. Det er rammerne om den ellers usynlige teaterforestilling "Sundets Stilhed", hvor teatersal, scenografi og skuespillere er droppet til fordel for fortælling, fantasi og naturlige omgivelser. Baggårdteatret i Svendborg har 11. oktober premiere på teaterets, og formentlig landets, første usynlige forestilling - en to timer lang lydfortælling, hvor publikum bliver instrueret fra start til slut.

Det er en velkendt stemme, der guider publikum fra Maritimt Center i Svendborg til gasværksgrunden, hvor man kan skimte fiskerhusene ved vandet.

Lars Mikkelsen, der for nogle år siden fortalte os hele Danmarks historie, lægger stemme til Baggårdteatrets nye usynlige teater: ”Sundets Stilhed”. Han guider, fortæller, læser højt og instruerer publikum til at opleve, lytte og være med i lydfortællingen, der udspiller sig over en to timers lang gåtur fra hjertet af Svendborg til udkanten af byen, hvor man finder Bertolt Brechts hus.

Ved gasværksgrunden skal publikum løfte hænderne og skabe en ramme med fire fingre. I midten af dem er fiskerhusene, som den første del af oplevelsen tager udgangspunkt i. Seks lokalt forankrede forfattere – tre nulevende og tre afdøde – har bidraget med tekster til lydfortællingen.

Josefine Ottesen, børnebogsforfatter og tidligere teaterinstruktør, tager over fra Lars Mikkelsen og læser sin egen tekst op. Publikum går sammen med hendes stemme langs stranden til lystbådehavnen og hører en familiehistorie om flugt og om at finde hjem.

- Da jeg var syv år, overhørte jeg min mor fortælle om sin flugt fra Danmark til Sverige i 1943, og det med at hun skulle ud i en lille båd og sejle over Øresund. Og det mindede fiskerhusene mig om, for det er sådan, jeg har gået og forestillet mig, at der så ud på Nordsjælland, hvor hun blev sendt over. Det tænker jeg på, når jeg går der, men jeg tænker også på, hvad det betyder for et menneske, hvilken fortælling man har om sig selv, siger Josefine Ottesen.

- Min mor var flygtning tre gange. Hun var ungarsk jøde og flygtede fra Ungarn til Tyskland i 20’erne, fra Tyskland til Danmark og senere til Sverige. Og selv om jeg aldrig selv har været flygtning, er jeg vokset op med en fortælling om at være flygtning. Det har præget mig meget. Mit bidrag til ”Sundets Stilhed” handler om, hvor meget af den fortælling, man har om sig selv, er skabt af en selv, og hvor meget er skabt af det miljø, man er vokset op i. Og at det kræver en aktiv indsats at ændre den, hvis man ikke vil lade den styre hele sit liv. Derfor har jeg bestemt, at jeg hører til i Svendborg, selv om jeg ikke har 17 generationer af forfædre liggende på kirkegården. Det er min hjemstavn. Fordi jeg har valgt det, siger forfatteren.

"Sundets Stilhed” er et citat fra et Brecht-digt, hvor han skriver om stilheden og skrigene, der er på den anden side af sundet. Han sad i sit hus og kiggede ud over Svendborg Sund og ned mod Tyskland og var hamrende indigneret og provokeret over alt, hvad der skete i hans land. Men også provokeret af stilheden og de glidende sejlskibe i det fredelige vand

Jakob Bjerregaard Engmann, teaterdirektør på Baggårdteatret.

Alle tre nulevende forfattere, der har skrevet tekster til ”Sundets Stilhed”, har skrevet om at flygte fra noget.

- Jesper Wung´-Sung skriver om rodløsheden, som han også har skildret i bogen ”En anden gren” om hans kinesiske oldefar. Michael Josephsen har skrevet åbenhjertigt om at flygte fra sit voldsomme misbrug, men også omfavnelsen af det. Det er kendetegnende for de tre dele af fortællingen, at det er meget personlige tekster, meget nærværende tekster, men også tekster, der på en eller anden måde lander et sted, hvor det handler om erkendelse. Og det kræver erkendelse at nå frem til Josefines (Ottesen, red.) pointe. At man kan ændre sin historie, hvis man vælger at gøre det, siger Jakob Bjerregaard Engmann, teaterdirektør på Baggårdteatret i Svendborg.

Den pointe får man fortalt, mens man sidder på bænken under et træ ved Svendborg Sund og hviler fødderne efter lydfortællingens første etape.

- Et smukt sted til et smukt budskab, siger Jakob Bjerregaard Engmann.

I baggrunden krydser bilerne på broen vandet, og følger man kysten længere end blikket kan, kommer man ud til Bertolt Brechts hus og bænken, hvor lydfortællingen slutter.

Inden da har man bevæget sig ind og ud af digter Michael Josephsens nedtursunivers, romanforfatter Jesper Wung Sungs rodløse søgen, forbi Skt. Jørgens kirkegården, på gåtur med forfatter Tom Kristensen og på gyngetur med Karin Michaelis, der foruden at skrive romaner også hjalp tyskere på flugt inden Anden Verdenskrig – blandt andre dramatikeren Bertolt Brecht, som ”Sundets Stilhed” er opkaldt efter. Han boede og arbejdede i Skovsbostrand ved Svendborg i 1933 til ’39, inden han flygtede videre til Sverige, ligesom Josefine Ottesens mor.

- ”Sundets Stilhed” er et citat fra et Brecht-digt, hvor han skriver om stilheden og skrigene, der er på den anden side af sundet. Han sad i sit hus og kiggede ud over Svendborg Sund og ned mod Tyskland og var hamrende indigneret og provokeret over alt, hvad der skete i hans land. Men også provokeret af stilheden og de glidende sejlskibe i det fredelige vand. Det er en stærk kontrast. Det er også for at understrege, at lydfortællingens tematisk samler sig om, at byen Svendborg er et sted, hvor folk på flugt eller med uro i sig igennem århundrede har slået sig ned og fundet sig til rette, siger Jakob Bjerregaard Engmann.

På en bænk på hjørnet af grunden, hvor Bertolt Brecht boede, ender den seks kilometer lange gåtur og lydfortællingen. Her er der tid til eftertanke og til at skrive til dem ned til efterkommerne, for i et rum i bænken, der er det usynlige teaters eneste scenografi, ligger en bog til netop det.

"Sundets Stilhed"

Baggårdteatrets lydfortælling "Sundets Stilhed" får premiere fredag 11. oktober, men ikke i en teatersal.

Forestillingen kan opleves på en seks kilometer lang gåtur fra Maritimt Center på havnen i Svendborg til Bertolt Brechts hus i Skovsbohuse uden for byen.

Man oplever forestillingen via en app til en smartphone, og iført høretelefoner bliver man guidet gennem turen. Man bliver også instrueret i at kigge den rigtige vej, tage en gyngetur, sætte sig under et træ og meget andet. På den måde bliver lytteren også aktøren i forestillingen. Udover appen får man udleveret et program med kort, information om toiletter undervejs og andre ting, der er godt at vide, som hvor kan man købe en is, og hvor går bussen hjem.

"Sundets Stilhed" krydser sporene på seks sydfynske forfattere. Tre nulevende: Josefine Ottesen, Michael Josephsen og Jesper Wung Sung samt tre afdøde: Bertolt Brecht, Karin Michaelis og Tom Kristensen.

Lydfortællingen er indtalt af skuespiller Lars Mikkelsen (kendt for "Historien om Danmark", "Herrens Veje" og "House of Cards"), der er guide undervejs. De tre levende forfattere læser hver deres egen tekst op undervejs. Fortællingen er også oversat til engelsk og tysk. Den første indlæser Lars Mikkelsen også. Den sidste udgave er indtalt af den tyske skuespiller Tom Wlaschiha (blandt andet kendt fra "Game of Thrones").

Lydfortællingen varer to timer og kan opleves på ubestemt tid efter premieren.

Det vil koste 60 kroner at downloade appen med "Sundets Stilhed".

Annonce
Horsens

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Horsens For abonnenter

Vejdirektoratet ser intet behov for ny omfartsvej: Men den er alligevel nødvendig, vurderer kommunen

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 1411 nye coronasmittede - højeste tal i efteråret

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Ny øverste chef for 7000 kommunalt ansatte i Horsens: Charlotte Lyrskov udnævnt til ny kommunaldirektør

Horsens For abonnenter

Fra sofatid foran tv'et til huskøb i Stensballe: - I Horsens er der noget for alle

Erhverv

Første af sin art i Danmark: Nu er byggeriet af kollegium for håndværkere i gang på godsbanearealet

Podcast

Togbroen over Vejlefjord spøger stadig hos Else og John: - Om natten vil det blive helt forfærdeligt for os

Uden at orientere politikerne: Region afviste at bakke op om ALS-forskning i Grindsted

HH Elite For abonnenter

Kvalitet og bredde til forskel: HH Elites ti måls-sejr afslørede disse fire afgørende styrker

Horsens

Partiformand var med til at skyde Venstres valgkamp i gang: Ravn vil sætte en stopper for beskidt spildevand, der havner i fjorden

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Horsens

Det er sjældent, at der går vaskeægte røvhuller rundt iblandt os: 1250 elever mødte ind til første skoledag blandt stilladser og arbejdsfolk

For abonnenter

Mette Frederiksens brutale højre hånd fra Esbjerg i fokus for vilde sms’er

Navne

Malene fra Horsens bliver ny chef for bibliotekerne og Borgerservice i Billund

Horsens For abonnenter

Tomt torv i Horsens skal snart være fortid, hvis det står til borgmesteren: Vi skal række ud til klyngen af stadeholdere

Horsens

Vil du blive klogere på kandidaterne, inden du sætter dit kryds? Her er overblikket over de lokale vælgermøder

Annonce