Annonce
Kultur

Langtidsholdbart kortspil: Brædstrup Bridgeklub fylder 50 år

Bridgeklubbens nuværende formand er Karen Bolvig, der har været formand siden september 2016. Men hendes interesse for bridge strækker sig helt tilbage til barndomsårene. Foto: Peter Hald
Lige siden 1970 har der været gang i bridgespillet på klubplan i Brædstrup. Brædstrup Bridgeklub fejrer jubilæum 20.januar.

Brædstrup: Bridge er et kortspil, der altid har været omgærdet af en vis respekt. Det kræver hjernevirksomhed og sans for tal.

Og noget kan tyde på, at hvis først man er begyndt på bridge, så bliver man ved. I hvert fald kan det konstateres, at Brædstrup Bridgeklub består af folk, der forstår at holde fast i spillet, og derfor er det ikke overraskende, at klubben nu fylder 50 år.

Den runde dag finder sted 20. januar og fejres af nuværende og tidligere medlemmer samt afløsere med en intern jubilæumsfest på Hotel Pejsegården.

Siden 80'erne har Pejsegården været klubbens faste spillested, men tilbage i de første år foregik spillet på Brædstrup Kro.

Annonce

Brædstrup Bridgeklub

Brædstrup Bridgeklub blev stiftet 20. januar 1970 på Brædstrup Kro.

Primus motor i etableringen var daværende postmester Erik Brigsted, fotograf Harald Jørgensen samt Gudrun Nielsen, gift med manufakturhandler Ove Nielsen.

Erik Brigsted var foreningens formand i de første 10 år. Tidligere bankdirektør Poul Erik Pedersen og tidligere kæmner Antonius Mogensen har begge i en lang årrække beklædt flere tillidsposter i klubben.

Mange af Brædstrups borgere har således været med til at præge klubben ved at deltage i bestyrelsesarbejdet. Søren Schrøder, Sven Lützen, Lennart de Richelieu, Karsten Hansen, Jytte Hansen, Søren Rungholm og Mona Jensen har alle beklædt formandsposten i en årrække. Den nuværende formand er Karen Bolvig, der blev formand i september 2016.

Ud over at spille klubturneringer har klubben turneringer med andre bridgeklubber. I 15 år har klubben deltaget i venskabsturneringer mellem Hedensted, Tørring, Hornsyld (ikke med mere) og fra 2019 Ry. Desuden er der årligt sommerturneringer med deltagere fra flere udenbys klubber.

I oktober 2017 blev klubben medlem af Dansk Bridgeforbund.

Ren hjernegymnastik

- Vi er i øjeblikket 34 aktive medlemmer, fortæller bridgeklubbens formand, Karen Bolvig, der selv har været med i klubben i 16 år, og som har været formand siden 2016.

Men hun begyndte sådan set allerede som helt ung, hvor hun fulgte med, når moderen spillede bridge med sine veninder.

- Bridge er ren hjernegymnastik, og det medvirker til, at man ikke falder i søvn i sofakrogen. Men vi kunne godt tænke os nogle flere yngre medlemmer. En hvis mand luger jo ud i os, siger Karen Bolvig, der selv er 75 år.

Til gengæld er bridgespillere ofte aktive til højt op i årene. Det ældste medlem af klubben er 91 år og særdeles frisk, understreger Karen Bolvig.

Bridgespillere tager deres spil yderst seriøst, men der er også plads til hygge, sjov og snak.

Og ambitioner. At blive klubmester er en æressag.

Der spilles også mod andre klubber. Den 2. februar er det således tid for den årlige venskabsturnering mellem Tørring, Ry, Hedensted og Brædstrup - en begivenhed, der finder sted på Pejsegården.

I gamle dage var bridge et spil for "det bedre borgerskab", sådan som det er tydeligt i serien "Matador". Men tingene har ændret sig, og i dag er det folk fra alle samfundslag, der spiller bridge, fortæller Karen Bolvig, der selv har været sygeplejerske.

Ny teknologi

Overraskende nok er der nu om dage involveret moderne teknologi i bridge. Der skal holdes styr på resultaterne efter hvert spil, og før i tiden krævede det, at man omhyggeligt førte regnskab på papir.

Men nu om dage kan computere klare den del af arbejdet, og i 2017 fik Brædstrup Bridgeklub 25.000 kroner fra Velux-Fonden til indkøb af nogle små smarte mini-computere kaldet Bridge-Mates, der sender resultater ind på en hovedcomputer.

Velux-Fonden var gavmild igen i december 2019, da fonden gav yderligere 25.000 kroner til en automatisk kortblander.

Der er orden i sagerne hos bridgespillere. Her er det formandens "kortpakke". Foto: Peter Hald
Medlemmerne af Brædstrup Bridgeklub spiller hver mandag aften på Hotel Pejsegården. Foto: Karen Bolvig
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

To anholdt ved McDonald's og Jem & Fix: Politiet havde fået tip om udlejningsbil

Annonce