Annonce
Østjylland

Forbløffede forskere: Langt flere kvinder rammes af corona på den lange bane

Kvinder bliver ikke så syge som mænd i den akutte fase, når de smittes med corona. Til gengæld rammes de af flere bivirkninger og har typisk et længere forløb. Foto: Jens Thaysen
Covid-19 rammer kvinder og mænd forskelligt. Mens mændene er mere udsat for et alvorligt forløb i den akutte fase, viser et nyt studie fra Aarhus Universitetshospital, at det er lige omvendt med langtidsbivirkningerne.

Corona: Lige siden de første billeder dukkede op fra de corona-ramte italienske hospitaler, har lægerne vidst, at mænd rammes hårdest af Covid-19.

Derfor kom det som en overraskelse for forskerne på Aarhus Universitetshospital, da resultaterne af et stort anlagt studie blandt 12.000 ansatte i Region Midtjylland, viste et helt andet billede af langtidsbivirkningerne.

- Kvinder, der er testet positiv for covid, mister lugtesansen fire gange så hyppigt som mænd.  Det var ikke som forventet, fordi mænd rammes hårdere i den akutte fase og bliver oftere alvorligt syge, mens den står på, siger klinisk lærestolsprofessor Henrik Kolstad, Institut for Klinisk Medicin - Arbejdsmedicin. Han understreger om metoden, at studierne af de corona-ramte er holdt op mod symptomhyppigheden i en kontrolgruppe af testnegative.

Annonce

Når den lidt knudrede sammenligning med ikke smittede er nødvendig, er der i forvejen er en lang række corona-lignende symptomer i baggrundsbefolkningen. Åndenød for eksempel.

- Det er en del af livet, siger professoren.

Forskerne har 90 dage i foråret 2021 fulgt 210 patienter, der blev testet positiv for covid, og en kontrolgruppe på 630 personer, der blev testet negativ på de samme dage som patienterne fik den positive test.

Forskel på kvinder og mænd

Et engelsk studie viser den samme tendens.

- En mulig forklaring er, at immunforsvaret fungerer forskelligt hos mænd og kvinder, siger professoren.

Bag om resultatet

  • Studiet er et kohorte-studie. En kohorteundersøgelse inden for sundhedsvidenskaberne er en undersøgelse foretaget på en kohorte, en veldefineret gruppe personer, som følges for at finde frem til hvordan eller hvornår et specifikt helbredsfænomen (for eksempel en sygdom, død eller et symptom) opstår.
  • Samarbejdspartnere: Arbejdsmedicin, Blodbank og Immunologi, Klinisk Mikrobiologi og Infektionssygdomme alle Aarhus Universitetshospital, Arbejdsmedicin, Hospitalsenheden Vest, Business Intelligence, Region Midtjylland, Institut for Folkesundhed, Aarhus Universitet og Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling, Bispebjerg og Frederiksberg Hospital.
  • Undersøgelsen er finansieret af Region Midtjylland.
  • Den videnskabelige artikel kan læses International Journal of Infectious Diseases

Begge grupper skulle hver dag svaret på spørgeskemaer; hvor de blev spurgt, om de havde inden for det seneste døgn havde haft: hoste, ondt i halsen, hovedpine, feber, muskelsmerter, åndenød og nedsat smags- og lugtesans.

- 30 procent af de personer, der blev testet positiv reporterede nedsat lugtesans i alle de 90 dage vi fulgte dem. Kvinder rammes ikke så hårdt i den akutte fase, men får til gengæld et mere mildt og langstrakt forløb. Det ser nemlig ud til at man har symptomerne i længere tid, hvis man har haft et mildt forløb i den akutte fase, fortæller Henrik Kolstad.

Forskerne har også kigget på forskellen mellem de forskellige aldersgrupper. Der er også en tendens til, at ældre rammes oftere af langtidsbivirkningerne end yngre.

- Studiet giver detaljeret viden om, hvilke symptomforløb man kan forvente efter, at man er testet positiv for Covid-19 uden, at det har krævet hospitalsindlæggelse, siger Henrik Kolstad.

Annonce
Horsens

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Horsens For abonnenter

Vejdirektoratet ser intet behov for ny omfartsvej: Men den er alligevel nødvendig, vurderer kommunen

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 1411 nye coronasmittede - højeste tal i efteråret

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Ny øverste chef for 7000 kommunalt ansatte i Horsens: Charlotte Lyrskov udnævnt til ny kommunaldirektør

Horsens For abonnenter

Fra sofatid foran tv'et til huskøb i Stensballe: - I Horsens er der noget for alle

Erhverv

Første af sin art i Danmark: Nu er byggeriet af kollegium for håndværkere i gang på godsbanearealet

Podcast

Togbroen over Vejlefjord spøger stadig hos Else og John: - Om natten vil det blive helt forfærdeligt for os

Uden at orientere politikerne: Region afviste at bakke op om ALS-forskning i Grindsted

HH Elite For abonnenter

Kvalitet og bredde til forskel: HH Elites ti måls-sejr afslørede disse fire afgørende styrker

Horsens

Partiformand var med til at skyde Venstres valgkamp i gang: Ravn vil sætte en stopper for beskidt spildevand, der havner i fjorden

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Horsens

Det er sjældent, at der går vaskeægte røvhuller rundt iblandt os: 1250 elever mødte ind til første skoledag blandt stilladser og arbejdsfolk

For abonnenter

Mette Frederiksens brutale højre hånd fra Esbjerg i fokus for vilde sms’er

Navne

Malene fra Horsens bliver ny chef for bibliotekerne og Borgerservice i Billund

Horsens For abonnenter

Tomt torv i Horsens skal snart være fortid, hvis det står til borgmesteren: Vi skal række ud til klyngen af stadeholdere

Horsens

Vil du blive klogere på kandidaterne, inden du sætter dit kryds? Her er overblikket over de lokale vælgermøder

Annonce