Annonce
Horsens

Sundparken er fortsat på kedelig liste: - Det går den positive vej

Sundparken er atter at finde på regeringens ghettoliste, men en snarlig afsked er i sigte, vurderer Michael Meldgaard, direktør i Odinsgaard. Arkivfoto: Morten Pape
Ligesom i 2019 opfylder Sundparken fire ud af fem ghettokriterier. Direktør i almen boligforening ser flere lyspunkter.
Annonce

Horsens: Gellerupparken, Vollsmose, Mjølnerparken.

Sådan lyder tre af navnene, som Sundparken er i selskab med på en dugfrisk liste over landets ghettoområder, som regeringen præsenterede tirsdag.

En tilbagevendende liste, som i år gjorde sig bemærket på sin begrænsede længde, efter at 13 udsatte boligområder er lykkedes med at komme af listen siden 2019-udgaven. Dog ikke Sundparken, som fortsat er at finde i det kedelige selskab.

Et faktum, som ikke kommer bag på Michael Meldgaard, direktør i den almene boligforening Odinsgaard, der udlejer de almene boliger i Sundparken.

- Når listen er blevet kortere, er det, fordi de nye lovpligtige udlejningskriterier er begyndt at virke. Mens andre boligområder har kørt med dem på frivillig basis i adskillige år, er vi først begyndt på det senere, siger Michael Meldgaard.

Udlejningskriterierne, som er blandt de tiltag, den forrige regering indførte for at gøre op med ghettoområder i 2030, betyder, at folk på kontanthjælp ikke må flytte ind i boligområder, som optræder på regeringens ghettoliste.


Den fremskudte indsats er guld værd, og den virker. Med den indsats og de nye udlejningskriterier er jeg ikke i tvivl om, at vi kommer under en ledighed på 40 pct.

Michael Meldgaard, direktør


Selvom Sundparken fortsat er at finde på listen, ser Michael Meldgaard flere lyspunkter i forhold til 2019-udgaven.

- Det går den positive vej i forhold til beskæftigelsen, og gennemsnitsindkomsten er steget, påpeger han.

Eftersom Sundparken har befundet sig på ghettolisten i mere end fem år, kategoriseres området som en "hård ghetto".

Annonce

Skal af listen i 2022

For at komme på ghettolisten skal et boligområde med minimum 1000 beboere, hvoraf minimum halvdelen har ikke-vestlig indkomst, opfylde to af fire kriterier.

Når Sundparken er på ghettolisten, skyldes det, at for mange af områdets beboere går ledige, at uddannelsesniveauet er for lavt, og at gennemsnitsindkomsten er for lav.

Lykkes det Sundparken at ændre på to af de forhold, vil området ikke længere være at finde på listen.

Sundparken på ghettolisten

Sundparken er på regerings hårde ghettoliste, fordi boligområdet i mere end fem år i træk har været at betegne som et ghettoområde. Det skyldes, at området foruden at have minimum 50 pct. beboere med ikke-vestlig herkomst opfylder minimum to ud af fire kriterier.

Se her, hvordan Sundparken scorer på den nye ghettoliste, som blev præsteret 1. december 2020. (Tal fra 2019 i parentes).

  • Antal beboere: 1517 (1588) Et område skal have minimum 1000 beboere for at komme i betragtning til ghettolisten
  • Andel af beboere med ikke-vestlig herkomst: 69,7 pct. (69,1 pct.) Grænsen går ved 50 pct.
  • Andel af beboere som går ledige: 45 pct. (47,8 pct.) Grænsen går ved 40 pct.
  • Andel af beboere med plettet straffeattest: 1,6 pct. (1,21 pct.) Grænsen går ved 2,27 pct.
  • Andel af beboere med grundskole som højeste uddannelsesniveau: 79,2 pct. (78,4 pct.) Grænsen går ved 60 pct.
  • Gennemsnitsindkomst i forhold til regionen: 54,8 pct. (54,7 pct.) Grænsen går ved 55 pct.

Kilde: Boligministeriet. Tallene er opgjort med forsinkelse.

Ifølge kommunens ambition skal det gøre sig gældende ved indgangen til 2022.

- Det tror jeg på, vil lykkes. Får vi flere i beskæftigelse, så hæver vi også gennemsnitsindkomsten. Om målet om 2022 så er skubbet et halvt eller helt år på grund af corona, har jeg svært ved at sige, men jeg tror ikke, vi er meget længere væk, siger Michael Meldgaard, som især begrunder sin optimisme med kommunens indsats for at bringe flere borgere i Sundparken i beskæftigelse.

Her har Jobcenter Horsens rykket en mobil afdeling ud i Sundparken, hvor et fast personale møder beboerne på deres hjemmebane.

- Den fremskudte indsats er guld værd, og den virker. Med den indsats og de nye udlejningskriterier er jeg ikke i tvivl om, at vi kommer under en ledighed på 40 pct. (i øjeblikket er ledigheden på 45 pct. ifølge den nye ghettoliste, red.), siger Michael Meldgaard.

Annonce

Anmoder ikke om ren straffeattest

Mens Sundparken fortsat er på ghettolisten, er det lykkedes Finlandsparken i Vejle og Korskærparken i Fredericia at komme af årets liste.

Michael Meldgaard vurderer dog ikke, at de to andre områder benytter sig af metoder, som er afgørende anderledes end Sundparken.

- Vi kigger på og samarbejder med andre områder, men de gør lidt af det samme, som vi gør. Den eneste forskel er formentlig, at vi ikke anmoder om en ren straffeattest, når vi lejer en bolig ud. Det gør de andre, siger Michael Meldgaard, der samtidig pointerer, at kriminalitet ikke er et af de kriterier, som placerer Sundparken på ghettolisten.

Uanset om det lykkes Sundparken at komme af ghettolisten, skal området fortsat gennemføre den lovpligtige udviklingsplan, som kommunen vedtog sidste år.

Denne betyder, at Sundparken maksimalt må rumme 60 procent almene boliger i 2030, og det svarer ifølge Michael Meldgaard til, at cirka 124 almene boliger skal afhændes.

Foruden ghettolisten præsenterede Boligministeriet tirsdag en ny liste over udsatte boligområder, der bygger på samme parametre som ghettolisten på nær parametret om etnisk herkomst.

På denne liste optræder Sønderbro i Horsens (Mimersgade, Axelborg og Frejasgade), ligesom det var tilfældet i 2019.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Næste runde starter: Beboere på to plejecentre får andet stik i denne uge

Danmark

Ny viden om supersmitsom mutation giver håb om tidligere genåbning: - Jeg er vildt meget mere optimistisk

Annonce