Annonce
Hedensted

Lange ventetider i årevis: Nu indfører fysioterapi-klinik brugerbetaling

Martin Dahl Nielsen (til venstre) vil i fremtiden behandle sine patienter uden om sygesikring for at reducere fysioterapiklinikkens venteliste. Arkivfoto: Martin Ravn
Klinik for Fysioterapi i Juelsminde har taget konsekvensen af flere år med lange ventelister. For fremtiden skal indehaverens patienter selv betale for behandlingen.

Juelsminde: Trods et årelangt råb om ekstra ydernummer er der fortsat kø til briksene i Klinik for Fysioterapi i Juelsminde. Køen er dog i den seneste periode blevet en lille smule kortere.

Det beretter indehaver Martin Dahl Nielsen.

- Vi har indført en ny ordning, hvor jeg i stigende grad arbejder uden om sygesikring. Det vil sige, at mine patienter selv skal betale for hele deres behandling, siger han, der foreløbig er den eneste af klinikkens behandlere, for hvem den nye ordning gælder.

Ordningen betyder, at Martin Dahl Nielsen ikke længere er begrænset af et loft for, hvor mange timer om ugen han må behandle patienter, som det er tilfældet, når han behandler inden for sygesikring. Han kan med andre ord tage så mange patienter ind, som han ønsker.

Annonce

Ydernumre

Et ydernummer er en tilladelse til at behandle med tilskud fra den offentlige sygesikring.

Ydernumre tildeles af regionen og eksisterer i begrænset antal.

Et ydernummer bestemmer behandlerens kapacitet, det vil sige hvor mange timer en behandler har lov til at behandle patienter med tilskud fra sygesikring.

Får nej hver gang

Som Horsens Folkeblad beskrev første gang i 2015 og igen i 2017 har Klinik for Fysioterapi i Juelsminde udfordringer med ventelister af flere ugers varighed.

Et resultat af, at behovet for fysioterapi blandt borgerne i Juelsminde og omegn er større end det udbud af behandling, som regionen tillader.

Martin Dahl Nielsen har ad flere omgange appelleret til regionsrådspolitikerne i håb om at få tildelt et ekstra ydernummer.

- Vi har søgt flere gange, men vi kan se, at regionen ikke giver nye ydernumre. Den forhenværende regionsrådsformand Bent Hansen vurderede, at kapaciteten i Juelsminde er tilstrækkelig, på trods af der er færre borgere pr. fysioterapeut i eksempelvis Aarhus Kommune, end der er i Hedensted Kommune, siger han, der ikke har forsøgt at få budskabet igennem til det nuværende regionsråd.

- Man orker ikke at bøvle med det, for man får et nej hver gang, siger Martin Dahl Nielsen.

En serviceforringelse

I stedet har klinikken i Juelsminde altså valgt at gå andre veje, som foreløbig har gjort et lille udslag på ventelisten.

- Den ny ordning har taget toppen af presset, og vi håber, at presset vil falde yderligere, når ordningen bliver fuldt indfaset, siger Martin Dahl Nielsen, der foruden fysioterapi blandt andet udfører osteopati.

Frem mod påske vil det fortsat være muligt for eksisterende kunder at få sin behandling hos Martin Dahl Nielsen delvist finansieret gennem sygesikringen, men det betyder, at kunden kommer i kø bag dem, som er villige til at betale af egen lomme. Fra påske forsvinder den mulighed.

Martin Dahl Nielsen lægger ikke skjul på, at den nye ordning skal ses som et nødvendigt onde.

- Det giver en serviceforringelse for borgerne, medgiver han.

Den ny ordning berører ikke vedlagsfri patienter, som får hele deres behandling dækket på grund af en diagnose. Den rammer således udelukkende patienter uden en fysisk invaliderende diagnose.

- Der vil være nogen, for hvem det bliver for dyrt at få behandling uden om sygesikring, og de må så vente på at komme ind til en af de andre behandlere, som behandler inden for sygesikring, siger Martin Dahl Nielsen.

Klinik for Fysioterapi i Juelsminde beskæftiger fem fysioterapeuter, der samlet råder over fire ydernumre.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce